Кирилометодиевци с наградата за „Най-добро групово изпълнение“

Възпитаниците на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Кърджали грабнаха наградата за „Най-добро групово изпълнение“ на Националния фестивал на авторската драматургия и театър на английски език 2018г. – Ловеч

В Ловеч бе открит ученическият Национален фестивал на авторската драматургия и театър на английски език. В Профилираната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч бе открит ученическият Национален фестивал на авторската драматургия и театър на английски език. Той се организира от МОН за пета поредна година.

Във фестивала участват близо 160 ученици от 17 училища в страната. Те са разделени в две възрастови групи – IV-VIII клас /без интензивно изучаване на английски език/ и VIII-XII клас. Участниците в една театрална група може да са на различна възраст.
Постановките, чиито автори на сюжета са ръководителите ще се оценяват от тричленно жури. Росица Антова – главен експерт в МОН, поясни, че ще бъдат раздадени награди за най-оригинална постановка, за най-естествен диалог, за най-творческа интерпретация на текст, за оригинално пресъздадени образи, за най-добро групово изпълнение, както и индивидуални награди. Участниците трябва да говорят на правилен английски език.
На откриването на фестивала присъстваха областният управител на Ловеч Георги Терзийски, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев, експерти, учители, ученици. На откриването на форума кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към участниците с думите: „За мен е изключително удоволствие да Ви приветствам в Езиковата гимназия, защото точно тук е мястото, където се говори езика на Шекспир от 136 години, защото Американският колеж функционира от 1882 г. Театърът не е просто сграда, институция, а е талант, мечти, фантазия.  Важно е също, че сме в навечерието на Международния ден на театъра – 27 март. Събитието в Ловеч се случва и по време на българското председателство на Съвета на ЕС. А както всички знаем, културата за всички нас е приобщаваща ценност“.

Откриването в петък бе съпроводено от художествена програма, подготвена от училището-домакин. В събота и неделя представленията за първа възрастова група са в актовата зала на Природо-математическа гимназия, а за втора възрастова група – в зала „Америка за България“ в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Всички представления са на английски език.
Сред заглавията са драматизации както на класики като „Пинокио” на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Кърджали,  и „Малката цветопродавачка“  на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев, така и новаторски текстове като „Добре дошли във ФейсКук“ !“ на СУ “Крум Попов“ от град Левски и „Философия на добротата“ на  ПАГ „Гео Милев“ – Русе. Домакините от ПЕГ „Екзарх Йосиф І” представят  „Ние, врабчетата“  от Йордан Радичков.

В изпълнение на Проект BG05M20P001-2.004 „РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС) по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020г.  учениците от група Театрално студио „На сцена с Мелпомена“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали  участваха  в Национален фестивал на авторската драматургия и театър на английски език.

Възпитаниците на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Кърджали от IV клас, с прекрасното си представяне на сцената, заслужено спечелиха награда за „Най-добро групово изпълнение“ в първа възрастова група, въпреки, че бяха най-малките участници. Техният ръководител г-жа Илияна Стоянова сподели, че други ръководители на групи  лично са ги поздравили за прекрасното изпълнение.