Кирилометодиевци отбелязоха 144 години от гибелта на Васил Левски

2017 година е обявена за годината на Васил Левски. Така България ще отбележи 180 лета от рождението на Апостола за свобода.

19 февруари 1873 година –велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най- великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.

Апостолът на свободата – с  това име  живее и днес Левски, обрекъл себе си в служба на отечеството,

когато робските сърца

повярвали са в свободата,

когато огнените му слова,

са слушали дори децата.

Учениците  при Основно училище „ Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали отбелязаха тържествено 144 години от гибелта на Апостола на свободата  – Васил Левски.  Пред всички ученици, децата от І”а” клас – Катя, Стефания, Кристиана, София, Виктор, Антон, Акън, Светослав и от ІІІ”а” клас – Ренай, Ерен, Стела, Йордан и Дилара  рецитираха стихове и пяха песни за  безстрашният Апостол! Вдъхновени от учителите – Тинка Хорсикян, Маргарита Русева, Николина Делчева и Димитрина Джелепова  децата запомниха, че Левски е честен, всеотдаен и скромен, дисциплиниран и отговорен. Той запалва революционен огън във всяко българско селище и паланка, развява знамето на свободата.  Затова народът ни в знак на признателност и захлас го превръща приживе в легенда, след която тръгват най- достойните синове и дъщери на България. Директорът на училището – Лиляна Янкова подчерта идеите на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили; Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.”

Учениците от клубовете „Знам и мога“, „Приказен свят без граници”, „Изкуството ни обединява”, „Краезнание”, „Език свещен”, „Математиката – забавна и лесна” по проект „У.Т.Р.Е. за всеки ученик” (Учение и Творчество в Равенство и Единство за всеки ученик), финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) активно взеха участие в тържеството по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата  – Васил Левски.