Тридесет и двама ученици от ОУ „Св. Св.  Кирил и Методий“ с интензивно изучаване на руски език се включиха в областния кръг на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“ в Кърджали.
Индивидуалните изпълнители бяха 18, а 14 бяха участниците във вокална група „Веселые колокольчики“.
 Фестивалът бе открит от директора на училището Лиляна Янкова. Тя подчерта, че ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е единственото учебно заведение в областта, където се изучава руски език. Обучението върви от 1 до 7 клас. Знаково е, че училището се намира на ул. „Ген.Чернозубов“, освободителят на Кърджали преди 140 години, посочи в словото си Лиляна Янкова.
Тя представи журито с председател лидерът на Българския казашки съюз Мирослав Попов и членове Димитър Димов, ръководител на Национално движение „Русофили“ в Кърджали, Иван Колев председател на Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД, общинският съветник Алтанай Халил и представители на настоятелството, Регионалното управление по образование, община Кърджали.
  Присъстваха много родители на учениците от школото. Бе организирана и изложба посветена на 140 години от Освобождението на България. Празникът бе открит от Делчо Ригов с изпълнение на стихотворението „Здраствуйте братушки“ на Иван Вазов.
 Бе прочетен приветствен адрес от зам.-атаман Наталия Лисенкова от Оско-донското казачество. В него се подчертава вековната дружба между българския и руския народи. Доаненът на русофилите в Кърджали Иван Колев посочи за Кърджали бг вести, че руският език се е съхранил в образованието в областта благодарение на Лиляна Янкова, Нина Делчева, Тинка Хорсикян и Митра Щерева. Така се нареждаме до големи градове като София, Бургас, Пловдив, Варна, където все още има голям интерес към изучаването на руски. В последните години това се наблюдава и в Ямбол и Велико Търново.
  Георги Кулов