Архив

АЗ-БУКИСедмокласничката от Кърджали е тазгодишният победител на олимпиадата по български
ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ
ОБЩЕСТВОТО НА ДЕЛОВИТЕ ЖЕНИ НОМИНИРА УЧИЛИЩЕН ДИРЕКТОР
  
    Обществото на деловите жени в България с председател Цветелина Узунова удостои с Почетна грамота директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали. Отличието се присъжда на Лиляна Янкова по случай Деня на славянската писменост и култура и за личен принос в модернизирането на българското образование.
Инициативата цели да уважи директори на училища, които успешно ръководят поверената им институция и допринасят за успехите на своите възпитаници.
Председателят на Обществото на деловите жени – Цветелина Узунова, изпрати поздравително писмо, в което лично поздрави директора за успехите в ръководството на поверената й учебна` институция и за приноса и` за постигнатите от нейните възпитаници резултати на областни, национални и международни състезания и конкурси.
Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали е едно от училищата в областта, които разполагат с модернизирана материално-техническа база, съответстваща на европейските стандарти. В съвременно оборудваните класни стаи и училищни кабинети, снабдени с актуална информационна технология , с таблети, лаптопи и интерактивни учебни дъски се реализира авангарден учебен процес.
В резултат на усилията на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали и нейния екип, се работи успешно за достигане на световните образователни стандарти с разработката и участието в редица Европейски проекти и Национални програми.
Възпитаниците на училището са гордост за града, защото чрез децата и учениците то възпитава българско конкурентно европейско бъдеще!
БНТ – Селин Ахмет – лауреат на Националната олимпиада по български език
Видео – тук
ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
ПОЗДРАВЛЕНИЕ – РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО ГРАД КЪРДЖАЛИ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
ДИРЕКТОРЪТ НА ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – КЪРДЖАЛИ ЛИЛЯНА ТОДОРОВА-ЯНКОВА ВИ ПОЗДРАВЯВА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
“ 24 май – ден, в който прекланяме глава  пред паметното дело на светите братя  Кирил и Методий и техните следовници! 
  24 май – ден в който пламъкът на знанието чертае успешния ни път! 
  24 май – ден на българската духовност и национална идентичност! 
  Честит празник ! 
  Нека не стихва жаждата ни за знание и духовно извисяване!“
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА БУКВИТЕ
НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 7. КЛАС
ТЕСТ ЗА VII КЛАС ПО МАТЕМАТИКА, 23 май 2014 г.
СЕДМОКЛАСНИЧКАТА СЕЛИН АХМЕТ  ОТ НАЙ – ГОЛЯМОТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“  СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
Видео BTV – тук
„Ангелски гласчета“ в прослава на светите братя
     
     На 11 май вокалната група ,,Ангелски гласчета” при ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр. Кърджали взе участие в шестото издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения  и духовни песни „Осанна (Слава) във висините…”. Децата посветиха своето изпълнение на патрона на своето училище – светите братя Кирил и Методий.
   Създадена по идея на директора на училището г-жа Лиляна Тодорова – Янкова групата за църковни и духовни песни и тази година очакваше с нетърпение своето участие в  празника.В състава й влизат ученици от трети, четвърти и пети клас.
Фестивалът се проведе в гр. София в храм „Св. Мъченица Параскева” и се организира от фондация „Дарби” и Църковното настоятелство при храм „Св. Мъченица Параскева” и с подкрепата на СБУ, БНТ, Зонта Клуб София, Министерството на културата, издателска Бард, издателство Фют, Софийска община.
   Фестивалът е изключителен по своя характер, защото единствен у нас  дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България  заедно да възхвалят Бога под купола на храма. В програмата на фестивала се представиха 20 състава, между които традиционно празникът бе открит от невероятните изпълнители на Детския радиохор и хор „Бодра смяна”. Между изпълнителите бяха деца от различни възрастови групи – от детската градина до средношколска младеж. Децата от „Ангелски гласчета” гр. Кърджали бяха оставили чудесно впечатление от участието си на миналогодишния празник и сега бяха посрещнати с голямо внимание от организаторите на фестивала. Вокалната група се представи с духовните песни „Детское сердце” и „За солунските братя” и църковно славянската песен – тропар на 8 глас „Возбранной воеводе”.
Молитвените песнопения бяха подготвени и реализирани от диригент Гроздена Терзиева. Ръководителят на групата  и преподавател по религия и български език Хараламбий Кузманов прочете поздравителен адрес и връчи икона с ликовете на Светите братя Кирил и Методий на председателя на фондация „Дарби” г-жа Бистра Илиева.
ОУ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – УЧИЛИЩЕ С ТРАДИЦИИ И БЪДЕЩЕ
     
     И тази година за пореден път ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” отбеляза светлата дата на своя патронен празник – 11май. Тържеството се проведе на 09 май, в което има още един символ, защото делото на братята Кирил и Методий е епохално и е от изключително значение за развитието и разцвета на европейската цивилизация.
     По традиция учениците от училището засвидетелстват своята почит и уважение към солунските първоучители.
    Сутринта с тържествен караул и поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Кирил и Методий в сградата на училището, „отдадоха” чест и хвала на двамата солунски братя”.
   С поднасяне на венец и изпълнение на Първия ученически гвардейски отряд на училището участваха в отдаване на почит пред Паметника на руските войни, в чест на 9 май
   Празникът продължи в Дома на Културата, където от 10.30 ч. състави, групи, формации и отделни класове от училището изнесоха тържествен концерт. Гости на тържеството бяха представители на Регионален инспекторат на образование то, на Областна администрация, на Общинска администрация,ръководството и колективът на 4ОУ”Кирил Христов”-Стара Загора, родители и др.
     Участниците спечелиха симпатиите на публиката с разнообразните си изпълнения. Учениците пяха на български, руски, английски и немски език. Те презентираха своите артистични умения в танците, рецитала в модерния балет, в изпълнението на български народни песни, в свиренето на музикални инструменти–пиано и цигулка.
     Аплодисментите на публиката бе заслужената награда за малките участници, всеки един от които даде своя принос за отбелязването на този вдъхновяващ ден.
ЛЮБОСЛОВЦИ
     С много знания и любов към българския език 37 ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Kърджали се класираха за втория кръг на третото националното състезание по български език и литература ,,Любословие”, организирано от Сдружението на учителите филолози, Синдиката на българските учители и Българската академия на науките. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача.
Въпреки голямата конкуренция, учениците от ОУ „Св. Cв. Кирил и Методий” достойно защитиха името както на своето училище, така и на цялата област като резултатите им се нареждат в първите десет за всеки клас.
Най-добре се представиха: от първи клас, от 176 участници Никол Василева зае ІІ място; от четвърти клас Калина Стайкова и Жулен Садула се класираха  на ІІІ място в съревнование с 215 ученици, а Селин Ахмет от VІІ клас показа трети резултат в конкуренцията на 278 връстници от цялата страна. Учениците получиха сребърни и бронзови грамоти и сувенири от Сдружение  „Любословие”.
Седмокласничката Селин Ахмет  от най – голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“  спечели националната олимпиада по български език
22 април – Ден на Земята – вдъхновение за всички
     Какво е тя за нас? Отговора е лесен – Дом! Тя е сигурност, убежище, живот и вдъхновение.
     
      Обучавани и възпитавани в природолюбителски дух, учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали, заявиха своята съпричастност към Деня на Земята с множество инициативи. Подготвиха и представиха в часа на класа мултимедийни презентации, посветени на Земята. Голяма част от разработките бяха свързани с глобални екологични проблеми като озоновата дупка, киселинни дъждове, шумово замърсяване и други.
       Целогодишно учениците участват в множество инициативи, организирани от МОН, регионални и областни институции.
През месец октомври 2013 г. се проведе националното състезание по природни науки и екология  в град Бургас. Нашите ученици се класираха достойното  като изследваха биоразнообразието на нашия регион и инвазията на човека.
    През месец март 2014г. се проведе VIII-то национално състезание „ Водата извор на живот“- гр. Бургас, отбора на училището се представи отлично и зае трето място.
    От месец октомври 2013 г. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали, стартира инициативата „Мисия Кестен“ за опазване живота и здравето на кестените в нашия град. Ние сме първото училище извън София, включило се в инициативата, която ще продължи и занапред.
     През месец април, по случай „Седмицата на гората“,  всеки клас закупи и посади в училищния двор иглолистно дърво като пое и грижите за него.
По инициатива на РИОСВ – Хасково бе проведен регионален конкурс „ Природата около нас“, в които взеха участие много ученици от областите Кърджали и Хасково. В раздел „Мултимедийни презентации и видеоклипове“ нашето училище получи първо място.
     Кулминацията на мероприятията в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали по повод 22 април – Ден на Земята  бе  почистване на училищния двор и класните стаи.
Обичана, опазвана и поддържана Природата и Земята имат бъдеще!
Паметен ден за хан Крум в Стара Загора
„Да посадиш дърво, да отгледаш надежда”
       По традиция първата седмица на април се отбелязва като Седмица на гората. Тази година седмицата на гората в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Кърджали протече под мотото “Да посадиш дърво, да отгледаш надежда”.
    Учениците от първи до седми клас се включиха в пролетната инициатива на училищното настоятелство и директора на училището  Лиляна Янкова и лично закупиха иглолистни дръвчета. Заедно със своите преподаватели те засадиха нови 22 борчета в двора на училището и сами ще се грижат за тях.
      През седмицата бяха засадени също кипариси, тис и липи, дарени от Асоциацията по туризъм „Перперикон” с председател инж. Фахри Идриз, които ще допринесат за подобряване облика на дворното пространство.
УЧИЛИЩНА ПОЛИТИКА ЗА ЗДРАВЕ
           В най-голямото основно училище в област Кърджали – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” резултатният учебно-възпитателен процес е осигурен от системна училищна политика за гарантиране здравето на децата. Здравното обучение, здравословното училищно хранене се допълват от екскурзионно-туристическа и спортна дейност. И тук естественият двигател са Модулите Туризъм и особено Природо-изследователският отряд  „Малката Ахрида”. За него ваканцията е време за нови изпитания и приключения. Училищното ръководство осигури участие на отряда в Националния зимен ученически туристически събор „Снежен рай”в курортен комплекс  Боровец от 29.ІІІ.2014г. до 2.ІV.2014г. Организаторите на събора – Българска федерация по Туризъм и Туристическо дружество „Рилски турист”- Самоков създадоха на хижа „Шумнатица” отлични условия за отдих и спортно-туристическа надпревара за 140 деца. Състезанията по туристическо ориентиране, палене на огън, теглене на въже, спортно-туристическата щафета, конкурсът за рисунка, игрите „Кой съм аз и какво обичам?”,”Моят град и какво знаете за него?” сприятелиха младите туристи от София, Самоков-две групи, Шумен, Долна баня,Етрополе, Дряново-две групи и Кърджали. За съжаление сняг нямаше и не се състояха надпреварата с шейни и моделирането на снежни фигури, както беше планирано преди отлагането заради грипната епидемия. Кулминация на емоциите от състезанията беше обявяването на резултатите. За много малко Малката Ахрида да постигне голямата победа, но и 22-та спечелени медала и Купата за комплексен първенец на ІІ-ро място станаха повод за истинска радост. Страстите се успокоиха от факта, че комплексен  първенец заслужено станаха домакините. Остана заканата да си вземем първенството на VІІ-я Национален ученически, туристически събор „Да приобщим децата към туризма-Кърджали 2014” в с. Широко поле под патронажа на Кмета на град Кърджали-инж.Хасан Азис. Не се пропусна и поход из комплекса, беседата за туристическата и горска маркировка, както и за растителните видове. Особен интерес предизвика непознатият за нашия район кукуряк.
ПРЕСТИЖНО  ВТОРО МЯСТО
               
        Най-голямото Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ участва в Общинското   ученическо   първенство  по Шах-мат, което се проведе на 25.01.2014 год. Главен организатор на проявата беше  РИО Кърджали,  представен от  старши експерт по физическо възпитание и спорт Войко Войнов и домакините СОУ „П. Р. Славейков“. Борбата  в състезанието беше изключително оспорвана, но в духа на доброжелателство, „феърплей“ и любов към шахматната игра. След проведените двубои между участниците отборът  по Шах-мат на нашето училище с ръководител Федаи Мустафа  завоюва престижното  второ място.
              Благодарение на предоставената материална база и условия за тренировки  и подготовка,отборът ни постигна този успех. Надяваме се на, още по-високи успехи в идните турнири!
УСПЕХИТЕ РАДВАТ!
      От 19.03. до 21.03.2014 година в град Бургас се състоя VIII Национално състезание за мултимедийни презентации на тема „Водата – извор на живот”. Състезанието се проведе в навечерието на Световния ден на водата – 22 март, организиран от МОН, Регионален инспекторат по образование – Бургас, Националния дворец на децата, Община Бургас и Общински детски комплекс – Бургac. Мотото на състезанието беше „Чиста вода за здравословен свят”. Изявата даде възможност на учениците за съвместна работа, обмяна на опит и идеи за опазване и използване на водата, съхраняване на природата. Учениците бяха разделени в две възрастови групи (V – VIII) и (IX – XII) клас.
От представените 106 презентации в първа възрастова група до национална защита бяха допуснати 16, между които и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали. Ученичките Нюбера Мустафа и Ебру Фейзула от VI”а” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали спечелиха трета награда. Тяхното представяне впечатли компетентното жури със задълбоченото проучване на чудодейния камък Зеолит, намиращ се в замлището на с. Бели пласт, който оказва въздействие върху водата, а от там и върху човешкия организъм. Децата заявиха, че ще продължат да се интересуват и проучват свойствата и значението на водата преминала през зеолита (клиноптелолит).
Наградата ги ентусиазира и вдъхнови за още нови бъдещи открития и успехи.
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!
По случай Първа пролет учениците от трите четвърти класа на ОУ „Св. Св.Кирил и Методий” гр. Кърджали се включиха в традиционния пролетен карнавал. Той се организира за единадесета поредна година от ОДК гр. Кърджали  и под патронажа на кмета на Общината инж. Хасан Азис. Четвъртокласниците от нашето училище се представиха с оригинални и атрактивни костюми. А изненадата на карнавала беше авторската рап-песен на децата от ІV „а”, с която поздравиха всички участници:
Кирил и Методий –нашите будители!
Тук са , тук са най-яките учители.
Училището –супер, училище мечта!
Нека да започнем бързо с песента.
Ние сме силни
и  винаги приятели.
Пеем като птици,
страхотни ученици!
Модерно се обличаме
И всички се обичаме.
Имаме артисти
и страхотни футболисти!
Талант си има всеки,
с това е уникален.
Харесваме игрите
И сбъдват се мечтите!
     Празникът завърши с весели танци и награди – футболни топки за всички класове, връчени от зам. кмета на Община Кърджали –Елисавета Кехайова.
Чистотата е здраве
Водени от тази мисъл учениците от ІV а клас при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали за пореден път показаха, че милеят за здравето си, за приветливия вид на  своето  училище  и  за  красивия  ни  град.  Четвъртокласниците  с  радост  се включиха в пролетното почистване на училищния двор, за да дадат пример и увлекат съучениците си и всички граждани на нашия град да последват  техния пример. Под веселите слънчеви лъчи, с грейнали от усмивки лица те се трудиха неуморно и с желание, за да направят училището ни още по-привлекателно и желано, а града ни още по-красив.
Нека всички последват техния пример!     
„По пътя на Бедреддин Симави“
През месец ноември 2013 год. се проведе XVII традиционен поход „По пътя на Бедреддин Симави“, организиран от културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“. Събитието е посветено на личността и делото на шейх Бедреддин, който  организира социално въстание в българските земи и проповядва идеята за религиозна свобода, обич и уважение към ближните без разлика от тяхната етническа и верска принадлежност.
Като допълнителна инициатива към събитието беше и обявеното национално състезание за есета, презентации и рисунки „По пътя на Бедреддин Симави“. Две ученички от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ – Едже Балканлъ от VI “a”клас и Селин Ахмет от VII “б“ клас участваха в конкурса със свои есета. Техните литературни умения бяха оценени по достойнство. Есето на Едже Балканлъ е отличено с втора награда, а на Селин Ахмет – с поощрителна награда.
Да се съизмерваш интелектуално и да побеждаваш е позиция , която основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ възпитава у своите ученици. Да им пожелаем и занапред да се себедоказват чрез знанията си и да утвърждават авторитета на училището!
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Кърджали участва в Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee
 На 10.03.2014г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали от 13.00 часа ще се проведе училищния кръг от Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.  От 10 до 15 март 2014 г над 6400 ученици от 264 училища в цялата страна ще се включат в надпреварата след усилена няколкомесечна подготовка. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 12 април 2014 г. в 10 града в страната. Най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 10 май 2014г. в хотел „Хилтън” в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България  Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.  Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!
„Аз, младият гвардеец, от първи детски ученически гвардейски отряд при Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали, тържествено се заклевам да бъда честен , дисциплиниран и ученолюбив. С достойнство и чест да нося името на патрона на моето училище – Светите братя Кирил и Методий. Тържествено обещавам да пазя техните възвишени идеали в името на свободата, образованието и демокрацията. Да обичам всеотдайно своята Родина – България! Заклех се!”
С тези слова 30 деца на възраст от 8 – 10 години, ученици от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св.Св.Кирил и Методий” първи в България тръгват по-стъпките на Националната гвардейска част!
На 3 март – националния празник на България децата ще положат клетва.
Отец Гарена ще освети гвардейското знаме.
Ще ги поздравят директора на училището, началника на РИО Кърджали, родители и общественици.
След тържествения ритуал децата ще поднесат венци пред паметника на Руския воин и паметника на Освободителите и ще участват в общоградската манифестация. 
Ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали Ви поздравява с Националния празник на Република България – 3 март!
За честните постъпки, които в днешно време са рядкост
Шестокластникът Енес от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали намери и върна портмоне с 160 лв., лична карта, дебитни карти.
141 – годишнина от гибелта на Апостола
      Най – голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали почете 141-годишнината от гибелта на Васил Левски. Директорът Лиляна Янкова произнесе реч, в която подчерта, че името на Апостола е синоним на свобода, себеотдаване и дълбока вяра в идеала за „чиста и свята република“. Учениците представиха рецитал, посветен на живота и делото на Дякона. Звучаха вълнуващите  стихотворенията на  Иван Вазов. Рецитаторите  разказаха за живота и делото на Апостола на свободата. Ученици изработиха постери. Подготвиха и презентация в памет на Васил Левски. 
Ахмед Мюмюн от IIIБ клас на мери портмоне с 160 лв.
Ученикът от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали предаде портмонето на класния ръководител. Информираха ръководствата на двете училища, като мислеха че портмонето е на ученик. Също така информираха и охраната на училището. След няколко дни се оказа, че портмонето е на родител от IIIА клас – г-жа Христова. Тя благодари на Ахмед и го посочи за пример. Благодари също и на родителите му, че са отгледали достоен син. Г-жа Христова почерпи всички деца от класа.
Природозащитниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” отново в акция
            – Какво се случва и какво ще стане с големите и красиви дървета по нашите улици? Защо листата на кестените пожълтяват и падат? Ще загине ли дървото? Тези въпроси си задаваха младите еколози от най-голямото в област Кърджали основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Отговорът не закъсня! След проучване в Интернет се разбра, че в град София имат същия проблем. Няколко софийски училища и нашето училище – първото в страната извън столицата са свързани с фондация „Цвете”, която е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България на Европейското икономическо пространство. Фондацията с разработен подробен план за реализиране на проект „Мисия кестен”. Той включва система от мерки за ефективна защита на болните растения от техния враг – листоминиращият молец. Учениците, природолюбители се включиха активно в доброволческата мисия като картографираха дърветата през есента на 2013 г., събраха опадалите листа и по този начин спомогнаха за намаляване на числеността на вредителя. На 17.02.2014 г. се срещнаха с госпожа Венета Николова – изпълнителен директор на фондация „Цвете” – гр. София. Тя много детайлно разясни на учениците какви са следващите им стъпки за спасяването на кестена, насърчи ги в доброволческата им мисия и им пожела успех в настоящата реализация на проекта. От тук нататък за тях остава много работа, свързана с различните дейности и удовлетворение, което се надяват да получат. За да има кестени и след нас!
Петокласник от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с награда от конкурс в Сунгурларе
Петокласникът от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” Христо Колчев завоюва трето място в конкурса за детска рисунка “Св. Трифон Зарезан” в Сунгурларе. Единадесетгодишният художник е единственият награден участник от област Кърджали. Той получи медал и грамота за усърдието си. В надпреварата Христо доказа, че е вещ в изобразителното и приложно изкуство. Тийнейджърът показа нагледно, че познава родния край и изконните български традиции. На това са го научили неговите преподаватели, които всеотдайно работят за съхраняване и популяризиране на народните обичаи.
Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и тази година се проведе за 11-ти пореден път. В него мериха сили ученици от 7 до 18 години, разпределени в три възрастови групи.
Темите на рисунките бяха посветени на Трифон Зарезан и свързаните с него обичаи от различни краища на страната, както и преданията и митовете за плодородието и винопроизводството.Кърджалийският ученик чрез своето глинено пано представи традицията по зарязване на лозята.
 В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ популяризират четенето сред децата
На 14 февруари 2014 год. в най-голямото основно училище в областта „Св. Св. Кирил и Методий” се проведе Вторият международен конкурс на младите четци „Живая классика”.
Целите на проведения конкурс бяха да се популяризира четенето сред децата, да се разшири читателския кръгозор, да се възродят традициите на семейното четене, да се повиши обществения интерес към библиотеките и нивото на грамотността, да се стимулира търсенето на талантливи деца, да се повиши интереса у децата към руската литература, и да се популяризира руския език и култура в чужбина.
Учениците от школото имаха възможността да разкрият своите литературни и езикови умения по руски език чрез прочит на откъси от избрани от тях произведения на руски и чужди автори. В конкурса взеха участие много ученици. Събитието беше уважено от Албена Хорочева- експерт по чужди езици в РИО,  Виждан Сефер – преподавател по руски език в ПУ „Паисий Хилендарски”, Иванка Иванова дългогодишен преподавател по руски език, Вилдан Сефер – старши експерт в Областна администрация, Ани Димитрова – старши експерт в Общинска администрация, Радка Топалова – председател на синдикат „Образование” при КТ ”Подкрепа”, Димитър Димов – председател на НД ”Русофили” и Славянско дружество – България, Кърджали.
Всички присъстващи бяха впечатлени от отличното представяне на учениците, от техния артистичен прочит, произношение и езикова грамотност.
Жури в състав – Иванка Иванова, Виждан Сефер и Николина Делчева излъчи следните победители, чийто умения по отношение на владеенето на руското слово бяха най-добри.
Първа награда – Габриела Русева от VI “б”клас;
Втора награда – Мирослав Койчев от VI “а”клас;
Трета награда – Ебру Фейзула от VI “а”клас.
Отличените ученици ще бъдат наградени с диплом „Победител в Международния конкурс на младите четци „Живая классика” и приз на Националния организационен комитет.
Ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ -град Кърджали Ви пожелава:
Честита Коледа и Нова година!
Най-искрени благопожелания за здраве и сили, за ползотворни дела, за топлота и доброта – дарявани и получавани, за дни на радост с усмивки и веселие, за мигове на сбъднати мечти.
ПАЗИМ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ
Традиция за учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали е всяка година в навечерието на Рождество Христово да коледуват институции и учреждения в града. За този обичай подготовката започва месец преди това. Ученици, учители и родители учат благопожелания, коледарски песни, подготвят подходящи носии, майсторят дървени геги, украсяват калпаци, запознават се с ритуалите на празника.
И тази година първите коледни благопожелания за здраве, сполука и успехи  малките коледари отправиха към стопанина на училищетог-жа Лиляна Тодорова-Янкова. Директорът благодари  и според традицията дари коледарите.
В община Кърджали малките коледарчета бяха посрещнати от кмета инж.Хасан Азис, който им пожела да бъдат здрави и да имат късмет през новата 2014 година. С коледарски наричания, стихове и песни пък отвърнаха децата и пожелаха спорна година на домакините-кмета Х. Азис и секретаря С. Бекир. Вълнуващи бяха срещите на групата с Областния управител г-н  Бисер Николов, с Енорийския свещеник на храм “Св.Георги” отец Петър, с Енорийския свещеник на храм „Успение Богородично” кв. Гледка отец Боян Саръев, с Началника на РИО на МОН г-жа Сашка Тръпкова. Малките коледари навсякъде бяха приети възторжено и бяха щедро наградени с лакомства и подаръци!
Коледен празник
 На 18.12.2013 г. на сцената на ОДК малките ученици от Начален етап при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали за поредна година изнесоха коледен концерт.
Тържеството се превърна в празник на талантливите малчугани от всеки клас. Весели коледни и новогодишни песни и стихотворения огласиха залата. Публиката бе завладяна от красивите изпълнения  на спортни и модерни танци. Пренесоха се в света на класическата музика с индивидуалните изпълнения на малките пианисти.
Има ли по-подходящ момент от този, за да проявиш съпричастност и благородство към всеки, който има нужда от подкрепа? Затова коледната дарителска акция в училище се превърна в традиция за надежда.
Всички ученици се включиха, като проявиха отзивчивост и доброта, с различни суми, събрани за съучениците им – Гошко от І „б” и Мими от VІ „б” клас. Защото важното е да накараш всички около тебе в такъв момент да се почувстват по- обичани и по- силни!
Валя с национален приз по математика
    За 13 пореден път на 23 ноември в Кърджали се проведе областен математически турнир, организиран  от РИО, ПУ “Паисий Хилендарски” и Съюза на математиците. Състезанието се проведе под патронажа на областния управител Бисер Николов, а председател на организационния комитет бе кмета на град Кърджали – Хасан Азис. Ученичката Валентина Ананиева от V “а” клас на най-голямото основно училище в областта – „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали, се класира на трето място сред участниците от петите класове. В надпревара с деца от елитни математически гимназии и училища от страната, Валя „сметна” правилно колко ябълки и круши са получили внуците на баба Катя; колко са крачетата на столовете и табуретките в училищната зала, как се изчислява лице на правоъгълник. Под ръководството на учителката си по математика – Милена Кьосева учениците от училището бавно, последователно и уверено изкачват „математическите върхове”.  Финансираните допълнително от училищния делегиран бюджет часове по математика се посещават с голямо желание от децата и резултатите не закъсняват. Директорът на училището Лиляна Янкова поздрави участниците в състезанието, благодари на победителката и на нейната учителка, като им пожела нови още по-големи успехи.
Кърджалийски седмокласници в топ 40 на олимпиада по физика
Седмокласниците Симеон Кьосев и Марин Нинов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” участваха в националното състезание по физика в Сливен. 380 деца от 21 областни града се включиха в проявата. 
Кърджалийските тийнейджъри мериха сили с ученици от елитни математически гимназии. Кирилометодиевци се представиха достойно, като се класираха сред първите 40 участници.
Комисия от водещи университетски преподаватели в национален мащаб оценяваше участниците в олимпиадата. Националното състезание по физика предоставя възможност за творческа индивидуална изява на ученици от VІІ до ХІІ клас, със задълбочени знания и практически умения в областта на точната наука. Най-изявените ученици имат възможност да се включат в Националния отбор по физика. Представителите на тима завоюваха златен, сребърен и бронзови медали на състезание в Копенхаген. „Постигнатите резултати дават основание да се твърди, че българските ученици имат завидни знания по физика и страната ни се нарежда на четвърто място в Европейския съюз по ниво на владеене на знания по предмета”, споделиха учители.
На най-добрите „Таралежчета“ в област Кърджали!
Модернизирането на българското образование е актуална задача, която изисква да бъдат обединени усилията на институциите, училищата и неправителствените организации. Ето защо учениците, от най-голямото основно училище в област Кърджали, взеха най-многобройно участие в проведеното национално състезание „Таралеж”. Тестовете бяха разработени върху методологичната основа на международните образователни състезания PISA  и PIPLIS.  Включваха в учебното съдържание по съответния учебен предмет за съответния клас. Предложените в състезанието задачи включваха елементи от типови задачи, използвани в международното оценяване, като са съобразени с учебните програми в българското училище. Чрез своето участие учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали показаха знания на международно ниво! Те могат да прилагат различни компетентности, свързани с възпроизвеждане, анализиране на логически зависимости, осмисляне в прагматичен план и формиране на хипотези и варианти за решения. В различните модули те събраха максимален брой точки. Всички участници получиха красиви грамоти. Най-добре  представилите се на националният комбиниран тест бяха наградени от г-жа Радка Топалова, председател към КТ „Подкрепа”, със специалните награди:
  1. Яна Михайлова от IV a клас – часовник;
  2. Неджибе Али от VI б клас – медал и сборник по математика.
ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ
      На първи ноември народът ни почита паметта на онези свои предци, които със словото и делото си са били истински народни будители, съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете.
       Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Денят на своите будители!
       В навечерието на този празник учениците от най-голямото Основно училище в града – „Свети Свети Кирил и Методий”, почетоха радетелите за народна свяст и българско самосъзнание. Заедно със своите учители, родители и културна общественост изразиха своето преклонение пред многобройните книжовници, светци, мъченици и герои на славното ни и драматично минало. Учениците от начален етап изнесоха вълнуваща литературно-музикална програма. Децата от групите в целодневната организация проучиха живота и делото на Кирил и Методий, Ботев и Левски, Вазов и Захари Стоянов и изготвиха табла. По-големите ученици изработиха мултимедийни презентации и ги  представиха пред  училищната общност.Децата пяха възрожденски песни и рецитираха стихове за народните будители. Съвместно с Училищното настоятелство и Регионалния исторически музей в град Кърджали , на фона на картините отразяващи делото на Светите братя по време на Великоморавската им мисия в Европа, учениците сътвориха вълнуващ спектакъл. Великите братя Кирил и Методий, с грандиозното си творческо дело оглавяват безсмъртната плеяда на будителите.Този факт възпламени творческите заложби на възпитаниците на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий”, а днешните им изяви впечатлиха с чувството за памет и гордост. Децата изразиха своята благодарност и към днешните будители – своите учители, които продължават с мисионерски плам да се грижат всеотдайно за израстването на бъдещето на България, в храма на знанието – българското училище. В окичените с цветя ликове на титаните на духа и словото – Кирил и Методий, учениците на най-голямото основно училище в област Кърджали, сякаш виждаха делата на своите учители. Защото те са днес тези, които през целия си професионален път активно популяризират и извеждат в приоритет знанието за националната история, правилната употреба на българския език, както и преклонението пред родните традиции и културно наследство.
       Всичко това бе отразено в словото на директора на училището – Лиляна Янкова и представителя на Училищното настоятелство – Камелия Милева.
Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по стъпките на Българската армия
Едва ударил първият училищен звънец и младите природолюбители от най-голямото oсновно училище в областта „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали стегнаха раниците и тръгнаха на път, под ръководството на своите учители -Любомир Драгнев и Маргарита Русева. Туристическият отряд ”Малката Ахрида” взе участие в похода по стъпките на Българската армия от 1913г., организиран от Областен инициативен комитет по чествания гр. Кърджали, под патронажа на областния управител Бисер Николов, посветен на 101 годишнина от Балканската война.
На 28.09.2013г.групата, в която се включиха ученици от 5 до 7 клас, отдаде почест на загиналите войни при паметника в с. Пчеларово и пред паметника на генерал  Васил Делов – Освободителят на град Кърджали.  Познанията им по родна история се обогатиха и разшириха с нови факти и събития .
Най-голяма емоция предизвикаха военните игри  в националния военно-полеви лагер с.Широко поле, ръководени от полковник  Владимир Лалов от Министерство на отбраната  и майор Евгени Енчев – зам.началник на Областен военен отдел гр. Кърджали, Иво Антонов – секретар на Националния комитет по честванията и главен експерт „Войнишки паметници” в Министерство на отбраната и Стоян Пантов – началник сектор „Военни клубове” в отдел „Югоизточен”
На 29.09 2013 г. рано сутринта туристическия отряд развълнуван пое към гр. Момчилград. Положи венци пред Паметника на руския лагер при с. Седлари, общ. Момчилград и пое към паметника на загиналите войници в р. Върбица на 12.12.1990г.
В 11.30 часа ученици от нашето училище посрещнаха участниците и гостите в похода с пити хляб и сол, под звуците на военни маршове пред Костницата на загиналите войни от 1912-1913г. в Момчилград. Децата от IV„а” клас , техните родители и класната им ръководителка Николина Делчева, учениците от състава по художествено слово на Любка Калайджиева, разпалиха патриотичния дух на момчилградчани. Краткото слово, литературната програма и патриотичните песни на учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”  сътвориха незабравим урок по родолюбие в  Момчилград.
Походът продължи към прохода Маказа. Уморени, но жадни за знания се поклонихме пред  паметника на загиналите през 1912 г.
Експедицията завърши пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали. В знак на признателност  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” поднесе венец, а Областния инициативен комитет награди туристическия отряд с грамота.
Младите и неуморни природолюбители бяха подкрепяни неотлъчно от директора на училището Лиляна Янкова. Тя предаваше своя несломим дух, енергия и жажда за знания на малките туристи в трудния и тежък поход.
Туристическия отряд с най-малки, но най-ентусиазирани ученици от най-голямото oсновно училище „Св. Св. Кирил и Методий” с трепет очаква следващата научна експедиция.
Железничари от шест нации се возиха на детското влакче в Простор, пристигнаха в Кърджали с парен локомотив
Железничари и потомци на строители на българските железници от шест държави се повозиха на детското влакче “Пионер” в парк “Простор”. Британци, американци, новозеландци пристигнаха в Кърджали специално за емоцията да се повозят на единствената оцеляла детска железница в страната.
Чужденците бяха посрещнати от петокласници от основно училище “Св. Св.Кирил и Методий” в Кърджали, облечени в народни носии. Кърджалийчетата връчиха дипляни за своето училище и китки със здравец. Гостите опитаха от питите с мед и се снимаха с децата за спомен. Учениците им казаха, че детската железница е открита на 30 септември 1962 г. Проектирана е от инж. Валентина Йочкова. Има 1210 м. дължина. Пазим я за бъдещето, споделиха децата от ОУ“Св. Св.Кирил и Методий”. Преподавателка обясни на гостите, че в дипляните е посочен адресът на училището и на него децата ще очакват писма с впечатления. Сред туристите има потомци на специалисти, които имат принос към първата железница Русе-Варна, построена през 1886 г., отбелязаха малките посрещачи. 
  Групата от почитатели на железопътния транспорт е организирана от българска туристическа агенция. Мотото на едноседмичната й обиколка из България е “Железници и култура”. Туристите обикалят страната с влак,теглен от парен локомотив. 
Машината е произведена преди Втората световна война. Туристите дойдоха от гара Подкова. Машината закъсня, защото се оказа,че днешните въглища са некачествени.От Кърджали гостите ще заминат за Пловдив, а от там към София. През цялото време те пътуват с влака-антика. 
С питка и мед посрещат първокласниците в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”
Днес преди да прекрачат прага на класната стая 75 първокласници бяха посрещнати с питка и мед от класните си ръководители в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Кърджали.
Гости на откриването на новата учебна година в ГПЧЕ „Христо Ботев” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” бяха секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, Яни Янев от областната администрация, отец Гарена и много родители и приятели на двете училища.
Училищния праг прекрачи и малкият Гошко, макар и на инвалидна количка, той трепетно очакваше този миг.  Първокласниците обаче също бяха приготвили своята изненада и отлично се справиха с рецитала, с който поздравиха по-големите ученици и бъдещите си учители.
 http://www.youtube.com/watch?v=AEmsNBsCxuI
Ръководството на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ пожелава честит първи учебен ден на всички ученици.
УЧЕБНА 2013-2014 ГОДИНА
Отново признание за успехите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали
47Най-голямото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в област Кърджали защити името си с първо място в международния конкурс „Заедно в ХХІ век” посветен на 135 – та годишнина от Руско – турската освободителна война в раздел мултимедийни презентации. В него участваха ученици от България, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и други страни. Освен предметните награди нашият победител получи възможност да почива в Международната смяна „Заедно в ХХІ век” в СОК „Камчия” от 1 до 10 август. Санаторно-оздравителния  комплекс „Камчия“ е пространство, отворено за деца от всички националности. Тук те се събират за да творят, опознават света, да правят добри дела и заедно да се радват на успехите.  Програмата „Заедно в ХХІ век“ се реализира съвместно с Фондация Устойчиво развитие за България, а за четвърта поредна година протича и на територията на СОК „Камчия“. Айсун Беркант Кадир, ученичка от VI „Б”  клас участва в лятната школа на Международната смяна в СОК „Камчия” заедно с други деца от Русе, Стара Загора, Карлово, Габрово, Враца, Луковит и др. Те са присъствали на откриването във фоайето на хотел „Лонгоз“ на изложба от детски рисунк70и. В нея са били представени най – добрите творби на ученици от България, Русия, Украйна, Казахстан участващи в конкурса. На празничната вечер по откриването на програмата „Заедно в ХХІ век“, са връчени грамоти и подаръци на наградените деца, а след това гостуващите детските центрове и българската група са се представили с театрално-музикални програми. Всички  са участвали в различни игри, а за финал са изпълнили българско право хоро.  В смяната „Заедно в ХХІ век“ се е провела викторина, посветена на 135-та годишнина от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.  в която са се включили представители от трите лагера „Лонгоз“, „Радуга“ и „Черноморски“. Участниците в Международната смяна са имали възможност да си припомнят правилата по безопасно движение по пътищата, да изслушат беседата в музея на Славянската дружба, да разгледат авиокосмическия център с музейната сбирка, посветена на историята на Космонавтиката. Незабравим спомен за всички е била прожекцията на научно – популярен филм в Планетариума намиращ се в Учебно – възпитателния център „Юрий Гагарин” в СОК „Камчия”.
Нашата ученичка Айсун Кадир е останала очарована от организираната за тях екскурзия до Варненския археологически музей, стария Несебър и посещение в „Хепи Ленд”, единствен по рода си за България тематичен парк наподобяващ в миниатюра известните Дисниленд в Париж.
Всичко това не би било възможно без усилията, които полага директора на нашето училището Лиляна Тодорова – Янкова да създава най – добрите условия за творческите изяви на ученици и учители.
„Иновационни подходи за развиване и придобиване граждански и социални компетенции у учениците“ – проект „ДАРИ КРАСОТА“
IMG_0357На 04 и 05.07.2013 г. в град Смолян се проведе практическо обучение по Национална програма „Квалификация” на министерството на образованието и науката,  на тема „Трансфер на иновации в управлението на училището”.
В обучението взе участие  отбора на РИО-Кърджали, ръководен от Венета Добрева – старши експерт за КПК с участието на четирима директори на училища, както следва:
IMG_0358ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали –директор Лиляна Янкова, ПГ „Васил Левски” – Кърджали – директор инж. Нина Терекиева, СОУ „Васил Левски” – Ардино – директор Аника Петрова и ОУ „Д-р Петър Берон” – Момчилград – директор Неджат Мехмед. Отборът представи своята иновация в направление „Иновационни подходи за развиване и придобиване граждански и социални компетенции у учениците” на тема: „Дари красота”, която е изработена и апробирана в периода 2012/2013 г. като модел на управление на училището.
IMG_0359Реализацията на проекта допринесе за развитието на отговорно отношение към природата, разпознаване на екологични проблеми и ангажиране с решаването им. Работата по проекта даде знания на участниците за отговорните институции в държавата и региона, формирайки дългосрочно партньорство с тях за по-ефективно опазване и възстановяване на околната среда, споделят от екипа.
С  участие обучението екипът на област Кърджали, изготви модели за трансфер на иновацията в управлението на училището за други региони.
Отново национален приз от международен конкурс за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий
OLYMPUS DIGITAL CAMERAШестокласничката Селин Ахмет от  най-голямото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”  в област Кърджали е на първо място със специална награда от Международния конкурс „Заедно в ХХІ век”. Мотото на конкурса бе 135 години от Руско – турската война 1877 – 1878г. и Освобождението на България. В него се състезаваха ученици от България, Русия, Украйна и Казахстан. Участниците можеха да  избират  подтеми в следните насоки: минало, настояще, бъдеще на сътрудничеството; общи славянски корени; връзки между децата и детските организации. Конкурсът е обявен в рамките на дългосрочен международен проект „Заедно в XXI век“ на фондация „Устойчиво развитие за България“, подкрепен от Министерството на образованието и науката и посолството на Руската федерация в България. Съорганизатори на конкурса са Националният дворец на децата, Синдикатът на българските учители, Руският културно-информационен център, Национално движение „Русофили“, Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAКак се стигна до участието в международния конкурс? На оперативен съвет бяха обсъдени различни идеи. Работният екип , под ръководството  на директора Лиляна Янкова , определи идейното направление за участие, формулира темата и прие алгоритъм за осъществяване на изследователския подход. Дейностите на екипа учители и ученици, бяха насочени за изучаване историческите корени на българо-руските отношения в нашия град. Осъществи се връзката с Ангелина Палахутева – живата памет на българо – руските отношения, която от първо лице разказа и предостави за ползване редица исторически факти и документи. Работата на учителите консултанти Николина Делчева и Любка Калайджиева бе насочваща и коригираща. За кратко време те направиха и невъзможното, за да може Селин Ахмет да се ориентира в морето от информация. Проект, в който всички вложиха много труд, емоции доведе до изключителен, но заслужен успех за най – голямото и най – успешно основно училище в област Кърджали  „Св. Св. Кирил и Методий”. Презентацията на Селин „Спомените са живи” разглежда новата и най – нова история  на града  и проследява развитието на българо-руските отношения през годините до наши дни.
НАЦИОНАЛЕН УСПЕХ на природолюбителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали
 Неуморните и вечно търсещи нови открития и приключения туристи от природоизследователския отряд „Малката Ахрида” от най-голямото в областта Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали са национални победители. Под патронажа на кмета на Община Кърджали се проведе Шестия Национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма – Кърджали 2013” във военно – полевия лагер в с. Широко поле. Във възрастовата група IV – VII клас взеха участие 10 отбора и  VIII – XII клас – 5 отбора от цялата страна.
Първият поход е до крепостта „Моняк”. Вълнуващо е докосването  до миналото, а изгледът е изумителен : язовир Студен кладенец, железопътната линия, въженият мост до с. Лисиците, дори Кърджали се вижда в далечината.
Часовете по модул „Туризъм” и СИП „География и икономика”, финансирани от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, са предпочитани. Неуморната работа и постоянство на младите изследователи  и природолюбители, ръководени от своите учители се увенча с многобройни успехи и награди.
Вечерта отрядът „Малката Ахрида” прие новите си приятели от Варна, Етрополе , Димитровград и Кърджали в своя лагер под звездите. Гостоприемните домакини представиха презентацията „Водата – извор на живот”, която спечели първо място на Националното състезание за мултимедийни презентации в Бургас, и забавляваха своите връстници с песни и интересни викторини.
Вторият ден е най-напрегнат, но и най- вълнуващ. Рано сутринта е стартът на щафетата. Нашите участници: Халим Реджеб, Теодор Колев, Моника Палова, Марин Нинов и Маргарита Николова са най-бързите и печелят златните медали. В състезанието по дърпането на въже възпитаниците на най-голямото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се представиха достойно. В следващата дисциплина със завидна сръчност и бързина Михаил Сенков, Гюрсел Мюмюн, Александра Кънева и Маргарита Николова демонстрираха как се построява палатка и печелят златото. В дартса ни представиха Михаил Сенков, Елена Тодорова, Гюрсел Мюмюн и отново са на първо място.
След кратка почивка следва поредното  състезание – „Оказване на първа помощ в планината”. Маргарита Николова, Деница Ириджарова и Моника Палова показват сръчност и познания и са на второ място.
Следващият ден е посветен на екскурзия из град Кърджали и поход до пещерата „Утробата”. Преходът е дълъг и изморителен, но дори най-малките туристи са бодри докрай.
Прощалната вечер ще остане незабравима. Естествено, връчването на наградите – ние сме комплексни първенци! Достойно първо място! Участниците са щастливи! Ръководителите – Любомир Драгнев, Маргарита Русева  и малките природолюбителите от „Малката Ахрида” изказаха своите благодарности на кмета, ръководството на най-голямото в областта Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и на родителите, които финансираха това чудесно изживяване. Всички се връщат доволни,  здрави и пълни с нови преживявания и впечатления.
–  Ехо-о-о! – звучи в училищния двор вместо довиждане!
Екофорумът „Сребърна 2013“ донесе на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ сребърни медали
 Ученици от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” се завърна с поредния си голям успех от участие в XXII  Международен екологичен форум „Сребърна 2013”. Той се проведе от 31 май до 2 юни в Силистра. Селин Ахмет от VIб и Станимир Василев от Vа участваха с проекта си в направление – „Биологично разнообразие – състояние и опазване“. Състезанието се проведе в два етапа – постерна сесия и защита на презентация по избрания проблем. След оспорвана надпревара младите еколози завоюваха второ място и бяха наградени със сребърни медали. Трудът на децата беше оценен по достойнство от компетентното жури. Младите еколози от Кърджали доказаха на всички, че успехът не идва изведнъж, а се гради с много работа и упоритост. Значителена роля оказват и учителите, тъй като чрез тяхната професионална помощ и насоки се събужда интересът на децата към природата и нейното опазване. В часовете по биология научават любопитни факти за разнообразието на биологичните видове.  Екипът от Кърджали посети музея в Сребърна,  наблюдаваха редки видове птици, които идват в България  и гнездят в резервата. Най-голям интерес предизвикаха пеликаните. Децата споделиха със своите връстници след завръщането си от Силистра, че си струва дългия и уморителен път, защото няма по-голямо богатство от българската природа и че трябва да я пазим, обичаме и защитаваме. Земята е гиганско кълбо, което няма врата, нито покрив. И макар да не прилича на къща, тя е наш дом и всеки един от нас трябва да я обича. Тази година екофорумът е посветен на 65 годишнината от обявяването на Сребърна за биосферен резерват. Участват екипи от еколози от България и Румъния. Представени бяха 20 проекта от осем областни градове. Представителите от румънска страна бяха от Констанца и Кълъраш. През първия ден от екофорума журито разгледа постерната серия, а на следващия ден беше публичната защитата на отличените проекти. Организатори на събитието са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Фондация „Еврика“, Община Силистра, Регионален инспекторат по образование – Силистра и Обединен детски комплекс. Екофорумът е и част от националния календар на образователното министерство.
След огъня на детското порастване завинаги гори една жарава…
 Отново е 1 юни и весели детски гласове огласиха двора на най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий”. Детският празник започна с песни. Учители и ученици, прегърнали идеята на организаторите – Образователния портал „АКАДЕМИКА.БГ” под патронажа на президента на България с ентусиазъм и желание се включиха в поредния патриотичен акт, давайки пример като достойни български граждани. В ранното слънчево утро всички и малки, и големи извисиха своите гласове в най-масовото рецитиране на емблематичното Вазово стихотворение „Аз съм българче”. Тази проява е без аналог в нашата история – Денят на детето да започне по емоционален и патриотично обагрен начин в цялата страна. Българският трикольор съпътстваше рецитирането през цялото време. Цветовете бяло, зелено и червено искряха в балоните, издигнати от детските ръце, както и в знаменцата, които размахваха. В този прекрасен миг сърцата на всички гордо туптяха, че са потомци на велик народ със славна история. Директорът на училището Лиляна Тодорова – Янкова поздрави всички с емоционално слово. Освен рецитала на „Аз съм българче” учениците от начален етап получиха и своите свидетелства, както и грамотите за отличниците. Децата са нашето слънце и затова ние трябва да ги пазим и обичаме. Всяко дълго пътуване започва с малка крачка напред. Вие направихте първата крачка, сега ви остава да извървите дългия път.
От любов към словото
           За втора поредна година Сдружението на учителите филолози „Любословие“ организира национално състезание по български език и литература.  Учениците от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ единствени се включиха в състезанието. Показаха завидни знания, умения и високи езикова компетентност. Чрез такъв тип състезания се провери функционалната грамотност на учениците. От начален етап участие взеха 25 деца, а от прогимназиален – 30. Надпреварата имаше за цел да провери уменията на учениците за разбиране, използване и осмисляне на информацията за текст, както и за създаване на писмен текст с конкретна задача. Златни грамоти за първо място завоюваха Мария Павлова от IIa клас и Бахар Шабан от Va клас, второто място заеха Моника Заимова от IIa и Калина Стайкова от IIIa  клас. На трета позиция се класира Илия Чавдаров. Всички деца получиха грамоти за участие от сдружението. В подобен тип състезания учениците имат възможност да приложат знанията си от общообразователната подготовка, получена в часовете по български език и литература и развитие на речта. Допълнителните знания в часовете по ЗИП и СИП в училището ни допринасят за обогатяване на езиковата култура. Работата с текстове  съдейства за усъвършенстване на живото слово – чрез съчинения, беседи, разсъждения по проблеми, близки до света на учениците. Целта на учителите по български език и литература в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е да „потопят“ учениците в света на думите и на образите, които те да тълкуват, да откриват тайния им смисъл. Това е част от приключението, наречено четене и разбиране на текст. Всеки учител се опитва да развие интерес у учениците си към собствената реч, да повиши собственото им достойнство чрез обогатяване на езиковата им култура.
Директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали – Лиляна Тодорова-Янкова Ви поздравява по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
24Скъпи колеги, днес отново празнуваме най-светлият и чист български празник – 24 май, Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Ден, който трябва да ни обедини и да ни припомни, че сме хора, които колкото и да са различни сами по себе си, се стремят към едни и същи неща.
Днес ние пеем „Върви народе възродени“, но все още търсим своето лично Възраждане и възраждането на цялото ни общество. Възраждане, от което имаме нужда като нация.
А кои са тези съвременни народни будители, които трябва с примера и делото си да поведат останалите към „светла бъднина“, ако не нашите учители?
Изпълнявайте честно и достойно своя дълг така както учеха светите братя. Бъдете тези, които палят светлината в душите на бъдещите поколения и ги водете по трънливия път към знанието. Това ще ви направи Благословени!
Деня на българската просвета и култура
kiril i metodijДнес е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на се отбелязва като църковен празник още през XI век, а като ден на просветата е бил честван за първи път през 1851 г. в град Пловдив. Празникът на Светите братя Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, ще бъде почетен в цялата страна с тържествени шествия и културни мероприятия.
През 855 г. братята Кирил и Методий, родени в Солун, създали глаголицата- славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.
След въвеждането на Григорянския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.
Химнът на Деня на българската просвета и култура е „Върви, народе възродени”. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл” през 1892 г. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Стихотворението е преведено на 21 езика.
За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.
Отново достойно представяне на Станимир Василев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“
 Понятието „информационни технологии“ в съвременния си смисъл е използвано за пръв път през 1958 година в статия в Харвард Бизнес Ревю, където авторите Харолд Лийвит и Томас Уислър отбелязват, че „новата технология все още няма определено наименование. За пореден път ученик в най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ се представи достойно на националния кръг на състезанието по информационни технологии IT Знайко Плюс. Петокласникът Станимир Василев показа завидните си умения в областта на компютърните технологии с презентацията „Моето пътешествие в слънчевата система“. Малкият гений беше единственият класирал се в цялата област за последния кръг на състезанието. За отличното си представяне Станимир получи грамота и доказа на всички, че подготовката в училище му е помогнала да развие и усъвършенства качествата си. Състезанието се проведе на 19 май във Велико Търново. Младежът трябваше да се бори с жестока конкуренция и въпреки това успя да защити името на училището и да покаже, че заслужено се е класирал за финалния етап. Организатор  е „Образование и технологии“ с подкрепата на Майкрософт-България.  В света на технологиите трябва да си гъвкав и да умееш да се приспособяваш към динамиката на развитие й. Днес компютърът е основният източник за обмен на информация.  Хората живеят, за да общуват помежду си, но когато са далеч един от друг, използват виртуалното пространства и света на интернет, за да задоволят необходимостта си от общуване. Не е случаен и фактът, че вече и обучението в училищата става все по-интерактивно. Именно затова нашите ученици успяват да завоюват почетни места в областта на информационните технологии. Добрата подготовка в лицето на учителите и осигуряването на подходяща среда и база за работа са в основата на обучението на децата в часовете по Информационни технологии . Учениците от училище ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ учат в „Класна стая на бъдещето”. Тя разполага с 15 таблета  и софтуер „Classmate PS” за учениците от I до VII клас, които помагат на учителя да провежда част от занятията и да поставя индивидуални задачи на учениците.
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА НАЧАЛЕН ЕТАП
За шеста поредна година учениците от начален етап на най-голямото основно училище в област Кърджали ,,Св. Св. Кирил и Методий” участваха в състезанията, организирани от Министерство на образованието, младежта и науката, Сдружението на българските начални учители и Синдиката на българските учители. Надпреварата е част от Националния календар за извънучилищните дейности за учебната 2012/2013 г. Под Изява № 15 е включено Национално финално състезание на Сдружение на българските начални учители за ученици І – ІV клас, което се проведе на 19 април.Тестът включваше въпроси с отворен и затворен тип отговори от тематичните области на всички проведени кръгове по класове, ориентирани към комплексните знания на учениците, в съответствие с изучавания учебен материал. Всички допуснати до състезанието ученици се представиха достойно, за което получиха грамоти и подаръци. На първо място, с максимален брой 50 точки,  се класираха учениците Георги Захариев и Жулен Садула от ІІІ а клас, Ибрахим Ахмед от ІІІ б клас, Елица Чолакова и Йордан Запрянов от ІV а клас. За участие бяха допуснати 26 ученици. Състезанието, организирано от Съюза на българските начални учители е едно от най-масовите състезания за ученици от начален етап.То включва 5 състезания по отделните предмети .В първият етап „Аз рисувам” малките палавници работиха по темата,,Моят любим празник”.,,Аз, природата и светът” бе под формата на тест, който включваше въпроси с отворен и затворен тип отговори. Имаше  и логически въпроси, до отговора на които децата можеха да стигнат самостоятелно.В теста имаше забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците. Състезанието се проведе на 19.12.2012 г. и в него участваха 44 деца.,,Аз и числата”.Тестът включваше задачи от учебното съдържание по математика, достъпни за всички ученици и подходящи за самостоятелна работа. Знанията си по английски език децата защитиха в състезанието,,Аз общувам с Европа”.Тестът включваше забавни задачи и въпроси, а богатите илюстрации бяха ключ към верните отговори. Доказателство за доброто представяне е и ранното чуждоезиково обучение, което е в основата на учебния процес в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Познаването на езици е важен фактор в развитието на знанията и уменията на учениците. Последно от поредицата състезания беше ,,Аз и буквите”.От огромно значение са и знанията и уменията по граматика на родния език и знания по българска и световна литература, придобити в часовете по български език и литература. Не на последно място е и ролята на началния учител да въведе и води учениците по пътя към ограмотяване и запознаване с правилата в езика ни, както и въвеждането им в невероятния литературен свят. За всяко свое участие учениците получиха грамоти. Проведените състезания дават възможност на учениците от начален етап да изявят своите знания по отделните предмети и покажат наученото в конкуренция с връстниците си от града и страната. В училището са създадени много добри условия за провеждане на състезанията – подходяща обстановка, психологическа подкрепа  от страна на училищното ръководство в лицето на директора –Лиляна Тодорова-Янкова и екипа от методическото обединение на началните учители. Приучаване на малките ученици към  участие  в подобни състезания е добра предпоставка за доброто им представяне  в Националното външно оценяване в ІV клас, вдъхва им увереност и самочувствие.
Природоизследователския отряд „Малката Ахрида” от най-голямото основно училище ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали” в град Ардино
             Суперско е отговорът на въпроса ”Оценете с една дума участието си в поредния тренировъчен лагер на Природоизследователски отряд „Малката Ахрида” при най-голямото основно училище ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали” в град Ардино. Пореден и последен тренировъчен лагер за Творческа лаборатория „Родопа – българска твърдина” за учебната 2012/2013 година. Този път задачата за 19 участници от новото попълнение в отряда е комплексно проучване на най-известните обекти на гр. Ардино: Дяволски мост и Орлови скали.
            17.05.2013 г. – стартът е пред училищния двор. Родители и ученици товарят автобуса. По списък се отмятат: палатки, спални чували, медицинска чанта, лаптоп, карта на природните забележителности на Източните Родопи, фотоапарати. Мощно ‘ехо’ проглушава квартал „Байкал”. Започва емоционална градация , за да стигне кулминация след близо 22 км.преход до Дяволският мост и обратно. С шеги и песни се редуват множество снимки и беседи за особеностите на Дяволския мост, лечебни треви, дървета и храсти, птиче богатство, туристическа маркировка, безопасно движение в планината. Сформирани са научноизследователските екипи за Дяволския мост:
– Характеристика на обекта с ръководител г-жа Елена Топалова;
– Биоразнообразие в района на Дяволския мост с ръководител г-жа Нефие Садула, учител по биология;
– Етнографско богатство с ръководител учител по история г-жа Любка Калайджиева
– Kартографиране на маршрута до Дяволския мост с ръководител учителя по география г-н Любомир Драгнев
 И всичко на фона на упойващия аромат на цъфнали акации и мащерка, под съпровода на вълшебната музика на горски птици и щурчета. Неусетно, около 22.00 часа пристигаме в пансиона.Очаква ни топлото гостоприемството на възпитатели и ученици от ПГ „Христо Смирненски” гр. Ардино и лично на директора на гимназията г-н Гюлестанов.
            18.05.2013г – сякаш не сме в град. Оркестър от пойни птички и този аромат …на цъфнала акация и детелина.. Усмихнато слънце и дълбоко синьо небе. Удивително спокойствие! Само училищният звънец ни връща в реалността. Денят ни започва с традиционната утринна ведрина и крос. След разбор на изминалия ден ни очаква „фасулски” преход до втората цел Тракийското светилище „Орловите скали” и проучването в градския музей. Вземаме го на един дъх. Отново събираме мащерка и се запознаваме с още билки. С нас е късметът. Срещаме защитената Родопска орхидея. Преди самото светилище ни посреща защитената шипобедрена костенурка. Сега беседите са: опасности в планината, първа помощ в планината,телефон 112,  хигиена на туриста, как да запалим огън в планината и в дъжд и вятър – със запалка от олющена стара брезова кора. Темата „Змии и опасни насекоми” е специално онагледена от излегнало се на горещия асфалт в края на града смокче. Командирът на новото попълнение на отряда Неджибе Али представя историята на Орловите скали. Сформират се новите изследователски екипи и обратно. Слънцето вече е безмилостно, а водата ни привърши. Каква прохлада ни очаква в конферентната зала на музея.
Уредникът- г-н Танер Чобанов  увлекателно ни запознава с историята на Ардино и сградата на музея и барутчийницата. Обогатява знанията ни за проучваните обекти. Екипът за етнографското изследване задълбочено проучва местните национални носии, бита и културата на населението в ардинския край.Престои ни задължителна баня и обедна почивка. Ех, да не трябваше да пазим тишина до 16.00 часа. Очаква ни дискотеката.
            19.05.2013г. – тренировъчният ден. Отново започваме с ведрина и крос. Колко  емоции при опъването на палатки под ръководството на г-жа Маргарита Русева. Отборите за Шестия национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма” от 6 до 9 юни са сформирани. Научени са и песните „Тих Бял Дунав’, „На туриста са нужни”,”Под родната стряха”, авторска песен на отряда.
            Защо свършва толкова бързо тренировъчният лагер?
            Нищо, очакват ни нови вълнуващи преживявания на Туристическия събор в с.Широко поле. Как да не ни завиждат! Затова и новото попълнение на отряда е от 26 ученици – нови изследователи.
Достойни за своето име „Ангелски гласчета“
 По традиция и тази година на 11 май хор „Ангелски гласчета“ при най-голямото основно училище в област Кърджали „Св.Св. Кирил и Методий“  взеха участие в националния детски фестивал за православни църковни песнопения „Осанна (Слава) във висините…”. Той се проведе за пета поредна година в град София,  благодарение на организаторите от фондация „Дарби”, чиято дейност е насочена към образованието на българската младеж, и столичния храм ”Света Параскева”.
     Училищната формация е създадена по инициатива на директора на училището Лиляна Тодорова – Янкова. В тази връзка тази година тя бе наградена с диплома от организаторите на църковния фестивал за изключителни заслуги за разпространение на православни, църковни, детски песнопения. В хора участват ученици от трети, четвърти, шести и седми клас на ОУ „Св. Св. Кирил  и Методий“ гр. Кърджали. Фестивалът е изключителен по своя характер, защото единствен у нас  дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България и съседните православни страни заедно да възхвалят Бога под купола на храма. Децата от „Ангелски гласчета” бяха оставили чудесно впечатление от участието си на миналогодишния празник и сега бяха посрещнати с голяма радост от директорката на фондация „Дарби”, госпожа Бистра Илиева, както и от участниците, които тази година достигнаха числото 20. В програмата на фестивала се представиха още хор „Бодра смяна“, Детски хор – „Орфей“- Хасково, хорът на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Гаудеамус“, Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Арахангелски глас” – Ловеч, хорове от столичните училища: 41 ОУ, 20 ОУ, 54 СОУ, 91 – Немската гимназия. Тази година „Ангелски гласчета” се представиха с четири песнопения, свързани с православното църковно богослужение и почитта към техните покровители и патрони на училището – светите Кирил и Методий. Молитвените песнопения бяха подготвени и реализирани от диригент Веселка Манолова. Художествен ръководител на хора е Хараламбий Кузманов – преподавател по религия и български език и литература.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник

 Словото и буквите са изконната ценност в културно-историческото развитие на една нация. Делото на двамата братя  св.св. Кирил и Методий допринася за духовния подем на всички славяни. Тяхната мисионерска дейност и непрекъсната борба за просвещение ги превръщат в символ на познанието и висотата на човешкия разум.
Днес св.св. Кирил и Методий са признати за духовни учители от целия християнски свят. През вековете те се превръщат в символ на руската култура и обществени стремежи. Светите братя са знаме на славянското възраждане и национална еманципация в Чехия и други славянски страни. В края на ХХ в. папа Йоан Павел ІІ ги обяви за “покровители на Европа”. Десетки народи, особено в руското културнополитическо пространство през ХХ в., възприемат кирилица като писменост на своите национални езици.
Най-голямото основно училище в област Кърджали с гордост и почит носи името на братята Кирил и Методий – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. . Седмицата, предшестваща празника на светите братя (11 май) беше наситена с много събития в ОУ „Кирил и Методий“. От дълги години традиционно се провежда седмица на отворените врати. Учители и възпитатели изнасят открити уроци пред родителската общност. Много често и родителите заемат мястото на учителя. Д-р Садула гостува на III а клас и представи урок за „Зъбите и грижата за тях“.Със своята компетентност и професионализъм направи часът интересен и запомнящ се. На 9 май, Деня на ученическото самоуправление по традиция учениците взеха „властта“. Директорското място  зае Господин Пехливанов от VIIa клас. В ролята на помощник-директори през целия ден бяха Мерлин Расим и Татяна Николова. Михаил Сенков се опита да реши част от ежедневните задачи на педагогическия съветник. По повод Деня на Европа деца от всички класове изпяха химните на България, на Европа и „Слава, слава“ в чест на Патронния празник на училището. Всяка година на 11 май рано сутринта пред барелефа на братята Кирил и Методий застъпва почетен караул от най-добрите ученици. Ритуалът беше изключително вълнуващ. Приветствено слово към всички присъстващи отправи директорът на училището Лиляна Янкова. В него подчерта приносът, ролята и значението на делото на Кирил и Методий. Церемонията се извърши ден преди църковния празник на светите равноапостоли 11 май. Основателно е самочувствието ни на българи с принос за европейското многообразие и културна идентичност. В седмицата посветена на Европа и Патронния празник на училището ученици от Va и Vб участваха във викторина „Познавате ли ЕС?“. Специални гости на състезанието бяха деца от IV ОУ „Кирил Христов“ от Стара Загора. Празникът на училището беше отбелязан с тържествен концерт. Получени бяха множество поздравителни адреси от Областна управа, Омбудсмана на Кърджали, Общински съвет, кмета на града, Учителски синдикат към КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Тракийското дружество. На събитието присъстваха и гости, представители на различните институции в града. Концертът започна с посрещане на знамето на училището под съпровода на националния химн. Почет към братята Кирил и Методий отдадоха младите певци от хора на училището със „Слава, слава“. Деца от различни класове направиха рецитали на стихове, свързани с буквите, словото. Празненството продължи с малките палавници от IIIа клас, които изпяха известна детска песничка. Настроението се повиши с изпълненията на английски и немски език, с което се доказа предимството на ранното чуждоезиково обучение. Откъс от балета „Лебедово езеро“ накара публиката да затаи дъх и да аплодира живо малките балерини. Безпорен връх в програмата на тържеството беше руския театър, който представи приказката „По заповед на щуката“. Пищен декор, красиво изработени кукли и добър руски език привлякоха вниманието на цялата аудитория. Зрители и гости останаха очаровани от таланта на младите кукловоди. Не случайно те грабнаха първа награда за най-добър руски език на XIII Национален фестивал за детско и юношеско творчество на руски език, с международно участие. Концертът приключи с изпълнението на мажретния състав. Чисотота и непринудеността на детския танц изправиха на крака цялата публика. Всички се забавляваха и поздравиха участниците в програмата. Днес денят 11/24 май се отбелязва в много държави (Русия, Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и др.), но дълбоките корени на тази традиция са в България. И единствено в България този ден не е само официално събитие и интелектуален жест, а истински народен празник, най-неоспоримият и приет от всички… В България същестува феномен, който надали има аналогия някъде другаде в Европа и по света – българите имат една песен, която не отстъпва на националния химн като внушение, сила и израз на националното чувство… И това не е някоя старинна песен (от онези, които днес са познати на целия свят с “магията на българските гласове”), нито военен марш, а именно “Химнът на Кирил и Методий”…
Химн, който започва с думите: “Върви, народе възродени!”
В навечерието на патронния празник, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с награди от XV Национален фестивал на детската книга в гр. Сливен
     Приключи  XV Национален фестивал на детската книга, който се проведе в град Сливен като част от Майските дни на културата „Сливенски огньове”. Фестивалът се организира от РБ „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областна администрация – Сливен и тази година е отново под почетния патронаж на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. В рамките на фестивала се проведоха три конкурса: Национален литературен конкурс „Едно невероятно пътуване във времето” , Националния пленер за детска рисунка на тема „Магично приключение в света на мечтите” и  Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Учениците от ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” всяка година участват и печелят награди в Националния литературен конкурс Децата са особено щастливи, че успяха да зарадват с наградите си Директора на училището г-жа Лиляна Тодорова-Янкова и своите учители,точно в седмицата, посветена на патронния празник на училището и така по своеобразен начин  да отдадат своята почит към патроните на нашето училище светите братя Кирил и Методий. Тази година в литературния конкурс се включиха 10 ученици. В категория ,,Проза” , първа възрастова група от 7 до 10 години, бе присъдена  трета награда на   ученичката от ІІІ,,а”клас   Ниляй Шериф за разказа й ,,Откривателят Алекс”. Творбата й е отпечатана , заедно с другите наградени стихотворения и разкази в книга, която традиционно се издава след приключването на фестивала. Третокласничката е сред носителите на литературни  награди и от миналата  година.Класният ръководител Николина Делчева успява да мотивира и вдъхнови възпитаниците си , да изявят своите литературни наклонности.Само от нейния клас се включиха шестима ученика с разкази и стихотворения. За първа година учениците от ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий”  се включиха в Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Поощрителна награда за цялостен спектакъл получиха и учениците от V-б клас,  с ръководител г-жа Яна Милушева за изработените кукли към приказката „Дядо и ряпа”. Всички участници в двата конкурса получиха грамоти и книги за отличното си представяне. В трите фестивални дни участие взеха деца и творци от цяла България. Състояха се много срещи с писатели, илюстратори, издатели. Проведоха се трубадурски двубои, забавни игри с многобройни награди, представления, концерти, изложби и весело парадно шествие и други мероприятия, които изпълниха с детска глъч улиците на Сливен. Фестивалната програма завърши с концерт в ДТ „Стефан Киров” като на него бяха връчени наградите на участниците в Националния литературен конкурс „Едно невероятно пътуване във времето” и на Националния пленер за детска рисунка на тема „Магично приключение в света на мечтите.Малчуганите получиха своите отличия от кмета на Сливен Кольо Милев.
До Полша и обратно с проекта „Коменски“
       През месец април представителна група от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” посети гр. Лодз в Полша от 20 до 25 април. Учениците, участващи в проекта, бяха подбрани чрез предварителен конкурс за мултимедийна презентация. Заслугата за  участието на училището в проекта, неговата реализация и координация са дело на преподавателката по английски език Илияна Стоянова. Интересът към него даде сериозен отзвук сред учениците. Изборът на най-добрите беше много труден, тъй като децата се бяха постарали над своите творби. Големият брой желаещи показа добра мотивация и творчески подем. Само трима кандидати се класираха. Спечелилите ученици бяха много щастливи, че ще вземат участие в последната фаза на проекта „Коменски“. За четвърти път  учители и ученици от четири държави – Полша, Англия, България и Турция се срещнаха на работен форум в полския град Лодз. Те работиха за пореден път по проект „Миграциите по нашите земи – минало и настояще“ на секторна програма за многостранни партньорства “Коменски“. Това беше и  последната среща на екипите участници. Домакин е лицеят в Лодз, който е част от тамошния университет. По време на срещата  Виктор Костадинов от VIIБ клас, Елена Романска от VIIа клас и Нюбера Мустафа от Va клас представиха блестящо своите презентации пред ученици и преподаватели . Не на последно място  влияние оказа и продължилият една учебна година в ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ контакт с асистентката от Великобритания Карън Милн.  Благодарение на много добрата си подготовка по английски език успяха да се запознаят със своите връстници, да споделят идеи и мнения по проекта. Нашите децата за пореден път не само доказаха знанията и уменията си, но и защитиха по прекрасен начин името на училището и страната си. Показаха на останалите, че светът вече е едно цяло и че хората не се делят по език и култура. Глобализацията и процесите, произтичащи от нея вече са в основата на човешкото „живеене“. Хората се обединяват около една обща цел – да запазят културата на етноса, от който произхождат, но и да се приобщят към общочовешките ценности и идеали. През втория ден от престоя в Полша екипите посетиха столицата Варшава, впечатляваща със своята архитектура ин автентичност. По време на Втората световна война градът е разрушен до основи, след това е възстановен  почти до предишния си архитектурен облик. Интересна  беше и  разходката до малкото градче Лович, което се намира близо до Лодз. Научихме любопитни исторически факти. Във времето, когато кралят на Полша е бил извън страната, държавата се управлявала от епископа, чието седалище се намира именно в Лович. Освен това градчето е известно със своите занаятчии. Ръчно изработени кукли, пъстро изрисувани порцеланови изделия съчетават в себе си културната уникалност на полския народ. На работна среща координаторите по проекта се събраха и обсъдиха резултатите, постигнати по време на всички визити и се взе решение какво още да бъде направено, за да се финализира проекта. Изводите от постигнатото през изминалата година показаха, че децата най-лесно откриват общите кодове на общуването. Чрез тяхната комуникативност и непринуденост ние възрастните откриваме и разбираме, че най-голямото богатство се крие в искриците на познанието. Естествено не маловажна е и ролята на учителя, тъй като чрез неговия опит и рутина децата развиват и усъвършенстват качествата си.
Предложение и променено седмично разписание на съответните класове за периода от 09.05.2012 г. до 15.09.2013 г. включително.
ЗАПОВЕД № 1244 – 604/ 30.04.2013 г.
във връзка с организирането и провеждането на външно оценяване на учениците в ІV клас през учебната 2012/2013 година.
ДВОЕН ПРАЗНИК (Емоциите възпитават най-силно!)
       22.ІV. – Денят на Земята е двоен празник за Природо-изследователския отряд ”Малката Ахрида” в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали. Вече четвърта година на този ден отрядът празнува своя рожден ден. Ежегодно най-големият подарък за отряда е желанието на нови ученици да членуват в него. Тази година 28 ученика от ІV-ти и V-ти клас подадоха заявления за прием в отряда, подкрепени от декларация за съгласие на родителите. Емоциите непрекъснато повишаваха градус. „Старшите” членове на отряда от VІ-ти и VІІ-ми клас бяха подготвили вълнуваща презентация за историята на отряда. Преживяванията на младите природоизследователи и природозащитници по време на пътешествия, експедиции,излети, тренировъчни лагери, състезания впечатлиха не само новите членове, а и присъстващите родители Представените презентации – класирани в конкурса, посветен на Деня на Земята им показаха постижения в научноизследователската работа по новата тема на отряда – „Грабливите птици в Източните Родопи”, преди провеждането на поредната експедиция в Природоизследователския център – град  Маджарово. Проучването на Атанас Гарипов и Селин Ахмет: „Царски орел” заслужено обра овациите и спечели Първо място. Най-очакваният момент – полагането на Клетва от новите членове на отряда и  подписване на Клетвен лист завърши с връчване на членските книжки, като членове на БТС от Секретаря на Кърджалийското туристическо дружество г-н Ангел Матушев. Най – щастливи бяха най-малките членове на отряда: Габриела Русева от ІІ-ри клас и Жулиен Садула от ІІІ-ти клас, която получи и Удостоверение от БТС за завършен Курс за туристически умения и сръчности на тренировъчния лагер на хижа „Млечино”. С новите зелени униформи, сякаш млада зелена гора се залюля и запя „Честит рожден ден!”. Фойерверките допълниха сладкото удоволствие от специалната торта, подарък от ръководителите на отряда и тортата, подарък за новите членове от Туристическото дружество. Такива емоции от постигнатото възпитават успешно само при условия, като тези, създадени от училищното ръководство на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр.Кърджали,  с такава родителска подкрепа и само с всеотдайни ръководители на такава извънкласна форма, като Доктора  на педагогическите науки Елена тополова, главния учител Любомир Драгнев, старшите учители: Нефие Садула, Любка Калайджиева, Яна Милушева и възпитателя Маргарита Русева.
Номинация за “Най-добър руски език”
       На руското театралното студио “Голосистые петушки” при ОУ Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали бе присъдено първо място за “Най-добър руски език” на XIII  национален фестивал за детско и юношеско театрално  творчество на руски език с международно участие в  гр. София  посветен на 135 годишнина от освобождението на България от османско иго. Фестивалът се проведе на 27 април 2013 година в Руския културно-информационен център под патронажа на Руското посолство в република България. В голямата зала на центъра младите артисти показваха своите театрални постижения пред  строго и компетентно жури  – известният български артист Иван Джамбазов, директорът на РКИЦ Виктор Баженов, главният секретар на Федерацията за дружба с народите на Русия и СНГ  Боряна Илиева, Нушка Григорова – режисьор от БНТ и др. Театралното студио “Голосистые петушки”, с ръководител  Жанна Генкова представи куклена постановка по известната руска приказка  “По щучьему велению“ /“По заповед на щуката”/. В подготовката на представлението с желание и ентусиазъм се включиха всички – и учители, и ученици.  Куклите в стил “дымковские игрушки” бяха изработени от  участниците  в  студиото и учителите Нефие Садула и Нина Трошанова. За красивите декори голяма заслуга има  учителя по изобразително изкуство Иван Стойчев, а  театраленият реквизит бе изработен от учителката  по технологии Яна Милушева. Участието на ученическата театрална трупа бе реализирано  със средства от училищния делегиран бюджет. Но успехите на учениците се дължат на всеотдайната работа на тяхната учителка по руски език – Жанна Генкова. В часовете по ЗИП и СИП децата изучават  езика на великия Пушкин и се докосват по вълнуващ начин до световно-известната руска култура. Потопени в  вълшебната атмосфера на руската приказка,  малките артисти играха вдъхновено и плениха публиката със закачливите частушки и веселите танци. Участниците бяха наградени за отличен руски език и получиха изящна статуетка с емблемата на театъра, диплома за участие във фестивала, руски книги и СД филм и много други подаръци.
       В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” успешно работят по целодневната организация на учебния процес
            Основно  училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали е най- голямото основно училище с ранна чуждоезикова насоченост в областта. В него се обучават 502 ученици, обхванати в 21 паралелки и една полудневна детска група.   За успешното им обучение се грижи високо квалифициран екип от преподаватели, които с желание и амбиция работят за успешно усвояване на учебното съдържание и постигане на добри резултати.   Училището разполага с отлична материално-техническа база – съвремена учебна среда, компютри, лаптопи и таблети за учениците, достатъчен брой мултимедии, интерактивни дъски във всяка класна стая, библиотека, стол с питателна храна за децата, медицински и стоматологичен кабинет, физкултурен салон, две спортни площадки и просторен училищен двор с еко алеи от редки дървета, храсти и растения. Осигурена е достъпна среда и условия за обучение на учениците със СОП.    Училището работи по проект на МОМН – BG05IP0001- 3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” съфинансиран от ЕСФ по ОП „ Развитие на човешките ресурси 2007- 2013 год. В него са обхванати 200 ученика от І до VІ клас, за които се грижат 8 възпитателя.   В рамките на проекта се реализира мониторинг на училищно, регионално и национално ниво.    В тази връзка училището бе посетено от Демитра Мирянова – началник отдел „Административно, правно и финансово обслужване” при Регионален инспекторат по образование Кърджали.В резултат на проведеното наблюдение, бе направен анализ и оценка за финансовото изпълнение на дейностите и събитията в училище по проекта. Отпуснатите средства в размер приблизително 100 000 за 2012 финансова година са изразходвани законосъобразно и са съотносими 100% към проектните дейности. Реализирани са допустими училищни разходи по правилата на ЕСФ: за трудови възнаграждения и осигуровки на педагогическите кадри , в т.ч. и за всички възпитатели в размер на 76 000 лева; за училищни материали, консумативи и други – в размер на 1158 лева; за външни услуги  – отопление, електроеленергия и вода – размер на 21 660 лева.    В училище са сформирани осем ПИГ от І-ви до V-ти клас, в които се работи за успешното усвояване на учебното съдържание, съобразено с индивидуалнита възможности на децата чрез използване на разнообразни методи и форми на работа.    Учениците, включени в ПИГ бяха приятно изненадани и радостни когато им бяха предоставени и ученически пособия за работа в часовете  занимания по интереси. Радостни възгласи огласиха класните стаи когато децата получиха красиви тениски с логото на проекта.  Слънце грейна върху детските гърди, благодарност в детските очи!
Публикувано в http://www.kardjali.bgvesti.net/news/ и http://ardanews.info/?p=45947
„Виртуалните факири“ от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ пак в атака
OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ днешният бързоразвиващ се и динамичен свят глобалните информационни технологии са небивало предизвикателство пред цялото човечество. Децата в най-ранна възраст вече се докосват до виртуалния свят на интернет. Все по-интензивно в училищата навлизат интерактивните методи на обучение, използват се компютри, правят се много мултимедийни презентации, чрез които се визуализира учебния материал. Учителите по Информационни технологии в най-голямато основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ използват съвременни методи за обучение за изграждане на умения за работа с компютърни програми. Ето защо и децата печелят в национални състезания. OLYMPUS DIGITAL CAMERAУчениците от училището учат в „Класна стая на бъдещето”. Тя разполага с 15 таблета „Classmate PS” и софтуер за учениците от I до VII клас, които помагат на учителя да провежда част от занятията и да поставя индивидуални задачи на учениците.
Петокласникът Станимир Василев се класира на националния кръг на IT Знайко Плюс. Представи се с мултимедийната презентацията  „Моето пътешествие в Слънчевата система“. Заедно с още няколко свои връстници бяха единствени в областта, OLYMPUS DIGITAL CAMERAусмелили се да изпратят своите презентации. Станимир и Селин Ахмет от VI „б” клас се класираха за областния кръг. На 09 март се състоя вторият кръг (областен) от IT Знайко Плюс. Участие взеха само ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Проведе се он-лайн. Единствено работа на Станимир бе допусната до националния кръг във Велико Търново, който ще се проведе на 19 май. Значителен принос в разширяването на знанията и подготовката на петокласника имат и неговите учители по Информационни технологии Нурджан Хабилова и Яна Милушева. С тяхната подкрепа и напътствия Станимир усъвършенства компютърните си умения. Неговите усилия са високо оценени и показват гъвкавостта и klsбързата адаптация на младото поколение към бързо напредващи технологии. Виртуалното пространство вече не е непозната територия, а арена за успорвани битки и големи успехи. Състезанието IT Знайко Плюс стартира през 2011 г.  и включва ученици от V – VII клас. Провежда се в три кръга – дистанционен, областен и национален. Темата е „Моето пътешествие“. Организатор  е „Образование и трехнологии“ с покрепата на Майкрософт-България. Задава се една глобална тема като на участниците се дава свобода сами да избират какво да представят и какви технологии да използват. За всеки кръг се формира тематично направление.
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” гр. КЪРДЖАЛИ С НАГРАДИ ОТ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”
 „Това, което е променило светът ни и го е направило такъв какъвто е днес, е човешкото любопитство и жаждата за знание.“
OLYMPUS DIGITAL CAMERAСъстезанието „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”е един от най-престижните турнири по математика през годината. Първият му кръг – областният се проведе на 23 март 2013 година. В надпреварата участваха ученици от 2-ри до 12-ти клас. Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” всяка година се включват в Математическо кенгуру и завоюват призови места.И тази година в състезанието участваха 42 ученици. Нашите математици отново ни зарадваха с постиженията си. В челната тройка се наредиха:
Яна Михайлова  –       ІІІ „а” кл.    –    І място
Йордан Дичев  –            І „а” кл.    –   ІІ място
Станимир Василев –    V „а” кл.    –  ІІ място
Калина Стайкова –      ІІІ „а” кл.    –  ІІІ място
Ниляй Шериф –           ІІІ „а” кл.    –  ІІІ място
              OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ръководството на училището, в лицето на неговия Директор  г-жа Лиляна Янкова, е създало добри условия за развитието и изграждането на устойчив интерес у децата към математиката. Освен в часовете по задължителна подготовка, учениците имат възможност да изучават математика в часовете по ЗИП и СИП. Усилията на учителите са насочени изцяло към усвояване и надграждане на знанията и уменията на учениците и откриване на онези деца, които имат подчертан интерес към науката. Прилагат се различни интерактивни методи на обучение, които целят да развиват логическото мислене, съобразителността и въображението на учениците. Зад успехите на децата се крие неуморния труд и професионализъм на техните учители:Тинка Хорсикян, Николина Делчева, Милена Кьосева.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
В България „Европейско кенгуру” се провежда  за 8 година. Състезанието се организира от  Европейската асоциация „Кенгуру без граници” в цяла Европа, Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан.  На 15 май 1991 група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин организират състезание, което скоро получава името „Френско Кенгуру”. Идеята да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици е заимствана от „Австралийско кенгуру”, OLYMPUS DIGITAL CAMERAкоето е създадено и се провежда на английски език от австралийският математик и популяризатор на математиката Питър О’Халоран през 80-те години на XX век. Успехът на френското състезание е изненадващ – около 120 000 са участниците през 1991, а само няколко години по-късно броят им достига и надхвърля 1 милион. Състезанието постепенно разширява границите си и чрез френските културни служби в Европа се организира в много страни извън Франция. В България състезанието води началото си от 1993 година. През 1994 година в Страсбург, в Съвета на Европа, се провежда Генерална асамблея, на която се основава Асоциация „Kangourou sans Frontieres” („Кенгуру без граници”). През 1994 година състезанието получава наградата „Даламбер”на Дружеството на френските математици за изключителен принос в популяризирането на математиката.От 1995 г. състезанието се нарича „Европейско Кенгуру”.
Успехите радват
       В най-голямото Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали учениците от най-ранна възраст изучават чужди езици. През месец февруари – март те имаха възможност да докажат знанията и уменията си в две престижни състезания по английски език: Трето национално състезание по творческо писане и Spelling Bee. За първи път училището участва на състезанието по творческо писане на английски език. Явиха се 20 ученици. Темата по която са работили в шести клас е „Приятел ти дава яйце. На следващият ден се излюпва и се превръща в…“и в седми – „Телефонът звъни. Ти отговаряш. Гласът от другата страна казва: „Трябва да стигнеш до полицейския участък веднага!…“ По най – интересен и оригинален начин представиха своите есета – Моника Палова от седми и Дъга Динева от шести клас. Те бяха класирани на първо място в регион Пловдив и сред петнайсетте най – добре справили се ученици в страната. Второто състезание Spelling Bee, организирано от фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“, протече напрегнато и оспорвано. То беше проведено от младия учител в ГПЧЕ „Христо Ботев“ – Майкъл Дийгън от Филаделфия – стипендиант на фондация „Фулбрайт“. Въодушевени от младежкото му присъствие и непринуденост учениците дадоха всичко от себе. Отлично се представиха Таная Александрова от седми и Станимир Василев от пети клас. Удовлетворени от резултатите останаха и учителите по английски език: Жана Генкова и Гюлнар Мустафа. На победителите предстоят нови по – големи предизвикателства и възможности да докажат знанията си в Стара Загора и София.               Желаем им големи успехи!
ПРИ ПРИЯТЕЛИТЕ ОТ СТАРА ЗАГОРА
         2013-03-26_019Изучаването на чужди езици в съвременното динамично общество е богатство. Чрез него се полагат основите за доброто бъдеще на всеки човек. Ранното чуждоезиково обучение влияе върху отношението към други езици и култури, разширява кръгозора, води до добра комуникативност. Единственото училище в област Кърджали с ранно чуждоезиково обучение е „Св. Св. Кирил и Методий”. 2013-03-26_021В него се изучават три езика: английски, немски и руски. Учениците се обучават от добре подготвени и квалифицирани учители. Създадени са множество извънкласни дейности, развиващи допълнителни езикови умения. Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Кърджали гостуваха на свои връстници от 4 ОУ „Кирил Христов” в Стара Загора по проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти”. В старозагорското училище е създаден клуб „Приятели на Европа” DSCI0445с ръководител Недка Иванова, а гостите се представиха с групата за руски песни „Веселые колокольчики” от VII клас с учител Жанна Генкова. Домакините посрещнаха сърдечно учениците от Кърджали. Директорът на Господин Балакчиев показа с гордост обновената сграда на общинското училище, която впечатлява със съвременен интериор, функционалности интерактивна образователна техника. Последва покана „На чашка руски чай” в конферентната зала на училището. Старозагорските ученици направиха презентация за Москва и нейните забележителности. След това започна оспорваната викторина „Что мы знаем о Москве”. DSCI0466Участниците от двата отбора се представиха отлично. Добре подготвени и ентусиазирани учениците от Кърджали грабнаха първото място като защитиха блестящо езиковите си умения. Групата от Кърджали се срещна с официалните гости на събитието Олга Сандева и Веселина Милева, специалисти в отдел „Образование, младежки дейности и спорт” към Община Стара Загора. За пореден път явявайки се на състезание, свързано с чуждоезикова подготовка възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се представят достойно, защитавайки с плам името на училището. Способните и компетентни техни учители Жанна Генкова и Николина Делчева се радваха на успеха им. Децата и учителите се разделиха с усмивка и очакване на нови приятелски срещи.
Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Стара Загора
Здравето – най-ценното богатство
   OLYMPUS DIGITAL CAMERA    През 1882 г. немският микробиолог Робърт Кох успява да изолира причинителят на туберколозата. Той е и един от основателите на микробиологията. Получава много отличия и награди за постиженията си, сред които е и Нобелова награда за физиология и медицина. Според здравния календар наOLYMPUS DIGITAL CAMERA Световната здравна организация през месец март се отбелязва Световния ден за борба срещу туберколозата. В основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали грижата за децата е основна грижа. Ръководство, учители, родители и институции са обединили усилията си в тази насока. Отчитайки значението на навременната образователно-профилактична дейност с децата, дирекция „Профилактика на болести и промоция на здравето” в РЗИ , медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване“, ръководства на училища и община Кърджали организираха викторина „Какво знаем за туберкулозата?”. Акцентът на кампанията тази година е върху училищната аудитория. Мария Панчева, Златка Лапанова и Нефиде Вели, експерти в РЗИ оцениха знанията на учениниците. Учасници в състезанието са от VIти и VIIми клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Кърджали. Директорът на училището Лиляна Янкова прие инициативата с цел децата на OLYMPUS DIGITAL CAMERAнаучат повече за проблемите свързани с туберколозата, факторите за развитие и разпространение на болестта. Учениците от VI A  и VI Б посетиха Дома на здравето, където се проведе първата част на викторината. Победители станаха отборът на VI Б клас. След това специалистите дойдоха на гости в най-голямото основно училище в областта, където участници от VII А и VII Б показаха познанията си за „жълтата гостенка“. Спечелиха VII Б клас с минимална разлика от една точка. Победителите и класиралите се на второ място отбори получиха грамоти и подаръци, както и полезни знания и съвети за коварната болест. Ценни напътствия за предпазване от „жълтата гостенка”, както народът в миналото е наричал туберколозата, децата получиха при гостуването си в при д-р Диана Вълчева, началник отделение „Пневмофтизиатрично отделение” в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали. Елиз Рамадан от VІІ клас , Бурчин Емин и Елван Али от VІ клас научиха, че най-важното е да пазят не само себе си, но и околните, защото всички ние сме едно голямо семейство. В училище или на работното място всеки един от нас носи отговорност и за другия – сподели д-р Вълчева. Децата трябва да спазват много добра лична и обществена хигиена”,както и да не научават вредните навици като употребата на алкохол, тютюнопушенето и използването на наркотици, съветва тя. Най-често болестта се открива при възрастни. Според статистиката през посOLYMPUS DIGITAL CAMERAледните години болните от туберколоза в Област Кърджали са намалели, тъй като и районът се обезлюдява. За 2012г. случаите на болни са между 25-30. Преди време са достигали и до 100. От началото на годината са констатирани 9 случая на коварната болест. Като в момента заразените се лекуват в новооткритото отделение в болницата. Впечатлени от гостоприемното посещение при д-р Диана Вълчева учениците разработиха информационни листовки, послания до своите връстници и техните семейства, за запознаване и практикуване на здравословен начин на живот, гаранция за добра профилактика.
За пореден път научноизследователската работа на учениците от най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” бележи успех!
                OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа традиционното състезание за мултимедийни презентации „Водата-извор на живот” в град Бургас на 21.ІІІ.2013 година екипът на шестокласниците Симеон Кьосев и Марин Нинов, DSC02043с ръководители Нефие Садула, Яна Милушева и Елена Топалова, изумиха специализираното жури с умението си да извършват проучване и анализ на научна информация, свързана с опазването на природното богатство в родния край. Журито присъди специалната награда на конкурса впечатлено от задълбочената изследователска работа на учениците в лабораториите на „Ес енд Би Индастриъл Минералс” АД –град Кърджали и Пречиствателната станция за питейни води – град Кърджали, за качествата на питейната вода в града и приложението на „родопското чудо”-зеолит  за нейното филтруване.DSC02044
            Състезанието се провежда на два етапа. Първият етап е задочен за избор на екипи, които се  допускат  до публична защита на предварително изпратените мултимедийни презентаци. За втора поредна година единствени от област Кърджали учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” са допуснати до втори кръг на състезанието. Първото място от миналата година е затвърдено със специалната награда на журито С това поредно национално признание Природоизследователският отряд „Малката Ахрида” към училището се утвърдDSC02040и като център за млади природолюбители и природоизследователи. Условие за тези високи резултати е последователната политика на училищното ръководство за осмисляне на извънкласната работа като силно средство за формиране на активно и отговорно младо поколение. DSC02042Бъдещите успехи ще следват от: научно-изследователката експедиция за грабливите птици в Природозащитен център „Източни Родопи” гр.Маджарово; акции за почистване на Чапловата колония в центъра на град Кърджали в навечерието на Деня на земята; творчески срещи с природолюбители и природозащитници от СОУ в гр.Ардино и с.Бенковски; посещения на природни забележителности и защитени местности в областта; участие в традиционния туристически събор „Да приобщим децата към туризма”; състезания с други училища по първа помощ в планината и географско ориентиране.
ПРАВОСЛАВНИТЕ ПЕСНОПЕНИЯ МОДЕЛИРАТ МУЗИКАЛНИ УМЕНИЯ
За възпитаниците на най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий” IMG_1475няма граници в чуждоезиковото обучение. Но не всичко, което тези деца знаят е това, което могат да изразят с умението да общуват на различни езици. Те не поставят граници на своя детски свят, защото техните IMG_1474преподаватели непрекъснато увеличават начините и средствата, с които да възприемат другите и да изразяват себе си. Такъв е начинът да разменят мисли, чувства и впечатления с музикални звуци. Защото музиката ги учи да мислят творчески, да развиват настойчивост, постоянство и упоритост днес в училище и утре в различни житейски ситуации.
Ето защо, с гордост ръководството на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, поздравява своя ученик Христо Колчев ­от IV„а” клас с класен ръководител Василка Запрянова за активното участие и постигнати отлични резултати в Първото национално състезание по музика за ученици от IV клас. Христо свири на пиано от шестгодишен в класа на госпожа Христина Мачакян към Музикалната школа при Общински център за култура и младежки дейности – Кърджали. Музикалната игра „Ключът към музиката” се проведе в три кръга и оцени свободното боравене с основни знания за музиката и проявени творчески способности. Националният кръг на състезанието се проведе в град Пловдив след официално и тържествено откриване в Античния театър на Стария град.
Знаейки за силата на музиката да подхранва детското самоуважение и да окуражава творческата им активност и самоувереност, учителите от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Кърджали, най-отговорно подготвят своите възпитаници за следващото предизвикателство на музикалната сцена. Десет ученици от хор „Ангелски гласчета” при ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” ще представят област Кърджали в петото издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”. Като форум Фестивалът за църковнославянски песнопения е включен в Националния календар за извънучилDSC00097ищни дейности на DSC00137Министерството на образованието, младежта и науката.  Сценичното облекло на участниците в хор „Ангелски гласчета” е изготвено по инициатива на отец Петър Камен Гарена с финансовата подкрепа на Община Кърджали. В програмата на Фестивала участват над триста деца от цяла България. За активното си участие в православния детски форум ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” е сред училищата в Южна България, чиито изявени ученици са включени в ежегодно няколкодневно посещение на свети места в Гърция и Атон през лятото. Посещението и престоя в българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон е с разрешението и благословията на висши духовни лица в страната.  Подобни преживявания учат децата ни, че освен материалния свят има и един друг, не по-малко приказен и ценен – светът на духовните ценности.
Национален първенец в олимпиадата по астрономия от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ „Малкият принц” от училище  „Св. Св. Кирил и Методий”
   Симеон Кьосев от VlА клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали спечели първа награда на областния кръг на олимпиадата по астрономия. Състезанието се проведе на 23.02.2013 г. Учениците бяха разделени в четири възрастови групи. Симеон участва в първа възрастова група. Олимпиадата се проведе в  три кръга – общински, областен и национален. Работите се оценяват от национална комисия. За  петокласниците и шестокласниците   областния кръг е последен.   Нашият първенец  е награден от Министерството на образованието, младежта и науката. Симеон получи грамота за най-добър участник от област Кърджали. Олимпиадата се провежда за шестнадесети път. Комисията по оценяване се избира от министъра на образованието, младежта  и науката.  Неговото участие е традиция. През 2012 г. малкият астроном отново се класира сред първите на общинския кръг. От малък Симеон проявява любопитство към астрономията. Мечтае да стане космонавт. Чете усърдно енциклопедии и гледа научни филми за космоса. Много силна подкрепа  и мотивация му оказва неговата майка и учител по математика в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Милена Кьосева. Интересът му към астрономията се засилва и от посещенията в обсерваторията на Кърджали и от напътствията на учителят му по физика и астрономия – Федаи Мустафа. Възхитен е и от нощните наблюдения, проведени през миналата година в местността „Белите брези”. Днес с възторг  коментира научните открития на учените за Марс. Откритите доказателства за живот на тази планета го вълнуват и интересуват.
  Директорът на училището Лиляна Тодорова-Янкова го поздрави и му пожела не само да наблюдава и изучава звездите и космоса, но и да ги достигне.
По Заговезни кукери шетаха из ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали
НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ КУКЕРИ ГОНИХА ЗЛОТО В УЧИЛИЩЕ„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
        IMG_2532 IMG_2489По проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” на Министерството на образованието, младежта и науката, съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси” в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали са обхванати 200 ученика от І-ви до V-ти клас. В заниманията по интереси учениците от ІІІ а клас, под ръководството на възпитателя  Димитрина Джелепова,  проучиха как е запазен в различните краища на България кукерският обичай. IMG_2507Децата с огромно желание изработиха своите кукерски маски и IMG_2515костюми, като се стараеха да бъдат по-интересни и страшни, за да прогонят злото. В трескавата подготовка се включиха  с голямо желание и родителите. Бабите отвориха старите скринове и  извадиха кожуси и кожени елеци, дядовците свалиха чановете от домашните животни. Всички се надпреварваха, кой ще бъде с по-оригинален костюм. Рано сутринта  сградата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” бе огласена от звуците на чанове и хлопки. Водени от класния си ръководител Николина Делчева, третокласниците, IMG_2488облечени като кукери, обикаляха по коридорите и стаите и с ритуален танц показваха обредното гонене на буболечки, змии и гущериIMG_2510 от дупките им, което съпровожда   народното вярване, че слънцето се обръща към лятото. Кукерският обичай е свързан с църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Заговезни. Той се отбелязва 7 седмици преди Великден /тази година на 17 март/ и поставя началото на най-продължителния пост през годината. Учениците бяха научили много за обредите и вярванията, свързани  с този празник. Те показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите. Особено щастливи бяха децата от първи клас, които участваха в обичая „хамкане”. Учителят по религия Хараламбий Кузманов завъртя, завързаното на червен конец, яйце. Децата се надпреварваха, кой ще го докосне поне със зъбче, защото, който успее, ще IMG_2530бъде жив и здрав през цялата година. Водещите на празника пренесоха публиката в тайнствения свят на чудото-наречено кукери. Тази традиция, преминала през вековете, е запазена и до днес. На Заговезни играят кукери, нагласени с чудни облекла и тежки звънци на кръста. Кукер, облечен като невеста, прогони злото като метеше с голяма метла. А главният кукер разтърси звънливите чанове като се накланяше налявоIMG_2526 и надясно, показа, че тежко жито ще огъне класове до земи. Той хвърляше жито и отправяше кукерски благословии. След това кукерите заиграха тъй нареченото „Мълчано хоро”. Кулминацията на празника беше прескачането на огъня- символ на пречистването  и новото начало. Заредени с много настроение, кукерите вкупом се отправиха към кабинета на Директора на училището  Лиляна Янкова. След кукерските благословии за здраве и берекет, тя ги поздрави за старанието и им пожела все така да изучават и съхраняват българските народни традиции и обичаи, които ни правят уникални като народ.
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отново с национална награда
1Димитър Димитров от IV „а“ клас в най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ спечели първа награда на Втория национален ученически  конкурс „Българските архитектурни паметници и възрожденски къщи в макети“ – Варна. Събитието е организирано от Министерство на образованието, младежта и науката, Община Варна и ОДК Варна. Журито разгледа 115 творби от 24 населени места. Децата бяха разпределени в четири възрастови групи. Тази година темата е „Български мелници и воденици“. Макетът на четвъртокласника и по детски трогателното му писмо до комисията, спечели симпатиите на всички.
Малкият творец се състезава във втора възрастова група. Моделът на макета е взаимстван от действаща  воденицата в Етнографския комплекс в Златоград, както и от снимки в Интернет. Подкрепа и помощ Димитър получава от своя дядо Димитър Кобиларов, който присърце взима участието на внука си. Съществено влияние в  духовното развитие и любовта към историята има  неговия класен ръководител Василка Запрянова. Професионалните напъствия на учителя дават тласък и стимул на детето.2
Учебно–възпитателен процес, реализиран в съответствие с държавните образователни стандарти и финансираните от училищния бюджет извънкласни дейности в Основно училище „Св. Cв. Кирил и Методий“са насочени и за засилване  интереса на учениците към историята на България, сподели директорът на училището Лиляна Янкова. Използваните иновативни подходи като учене чрез преживяване, възпитават учениците  в родолюбие и памет, което им дава шанс да защитят знанията и уменията си не само в страната, но и по целия свят.
По традиция призовите награди от календара на МОМН се връчват от началника на РИО Кърджали  Гроздан Колев, който изрази благодарност към работата на педагогическия колектив на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали,  водещ своите ученици до национални отличия и постижения.
Памет и мисъл за 3 Март
Отново е 3-ти март – дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден – най-съкровен в календара на българската национална история.
img_142941_1191376_lЗа нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода; народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение; възражда се една държава, която отново заема своето място на картата на Европа. Този ден показва на българите, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали , сражавайки се в Руско-Турската Освободителна война не са дали живота си напразно. Санстефанският мирен договор не просто увенчава с успех края на войната, но и поставя началото на тази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.
Днешният празник е ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано. Изгревът на свободата е пряко свързан и с един “чутовен” връх в Балкана. На Шипка и до днес стоят и ни говорят за Освобождението три символа – един паметник, един храм и една картина – „На Шипка всичко е спокойно“. Те всички са равни пред историята с жертвата си, там родовата памет чрез волята на опълчението е най-достойната и чиста страница от българския летопис.
„На Шипка вият кръгове орлите,
тревите имат странни гласове,
разпукват се от спомени скалите
и вдигат саби гневни ветрове.
И всеки миг се ражда епопея,
венчана с вечната славянска кръв.
Велик и страшен, и могъщ от нея,
разтърсва грива българският лъв!“
Този ден има ярък отзвук и сред учениците и учителите на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“град Кърджали.
Тържественото честване на 135-та годишнина от Освобождението на България се проведе в училищния двор. Г-жа Янкова, директор на училището, откри тържеството, като със своето уводно слово напомни, че на този ден всеки българин се връща назад, в историята, в славното време на изгрева на свободата, подчертавайки важността и значимостта на този паметен за България ден.
 3 март – светлата дата, която от 1888 год. се празнува като Ден на Освобождението на България от османско иго; заветно свързана с  обезсмъртения подвиг на знайните и незнайни герои, с  цената на извоюваната свобода.
В чест на 3 март в  училище бе обявен конкурс за ученическо творчество. С желание и интерес се включиха представители от всички класове. Сътвореното от учениците доказва, че на 3 март ние не само отдаваме почит на героите, но и осмисляме уроците на историята.
Под тържествените звуци на Химна на Р България започна празничната програма, подготвена от ученици отшести и седми клас. С помощта на г-жа Любка Калайджиева, учител по история, те представиха литературно-музикална композиция, посветена на националния ден на България. Последователно, пред затаилата дъх публика, на голям екран оживяваха паметни места от Родината, напомнящи за славните героични дела и саможертвата. Бе проследена историческата съдба на България – от създаването и , през зората на Възраждането, с повика на Паисий, чиято “ История” звучи като химн на надеждата, за да стигне своя апогей в Априлската епопея. И далеч преди апостолите да започнат своята битка, българите бяха спечелили духовно тази битка. Защото народът притежава 3 свещени неща, които са му давали импулс да живее:
Род – царствен и вековен;
Вяра – силна и непоклатима;
Език – като молитвен мълвеж, но и като огън и меч.
„На 3 март изгря българската свобода. Самостоятелни като народ, ние можем да градим собственото си бъдеще. Героите на времето са много; извисени като гранитни стълбове, те чертаят сбъднатата мечта на достойните български синове. Всички те са частица от историята, но и частица от всеки от нас.” – отзвучаваха последните думи на рецитаторите. Нека да знаем за извършените подвизи, нека да помним посланията, които са валидни и днес!
3 март не е празник, а съдба!
3 март е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода!
3 март е символ на нашата вярност към българските корени!
3 март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата!
„И те моля, земя, помогни ми докрай да остана
влюбен в пъстрите люлки на твоите нощи и дни.
С твойте песни спокоен да влизам и в ада, и в рая,
с твойте песни – божествена, българска, моя земя!“
Честит Национален празник, българи!
На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун и Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна, след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.
Разказ на 10-годишната Мариета от Кърджали влезе в сборник на МОСВ „Малки зелени разкази”
        marieta         Излезе сборникът на МОСВ „Малки зелени разкази“, в който са публикувани творбите на наградените деца и ученици в националния конкурс „Обичам природата и аз участвам“. Сред 15-те отличени разкази е и „Невероятната история на едно шише“ на 10 – годишната Мариета Димитрова, ученичка от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кърджали. Младите автори получиха грамоти от Министъра на околната среда и водите и от Директора на РИОСВ – Хасково, предметни награди и екземпляри от изданието. Конкурсът се проведе в края на миналата година за втори път. От областите Хасково и Кърджали със свои творби участваха над 150 ученици. По повод националната кампания на МОСВ „Обичам природата и аз участвам” възникна идеята да стане традиция и издаването на сборник „Малки зелени разкази” с цел стимулиране на детското творчество и възпитаване у подрастващите на позитивно отношение към природата и нейното опазване.
26-02-razkazi
Почетоха Апостола в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”
Най – голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали почете 140-годишнината от гибелта на Васил Левски. Директорът Лиляна Янкова произнесе реч, в която подчерта, че името на Апостола е синоним на свобода, себеотдаване и дълбока вяра в идеала за „чиста и свята република“. Учениците от втори клас под ръководството на началния учител Фанка  Радичева представиха рецитал, посветен на живота и делото на Дякона. Звучаха вълнуващите рими на стихотворенията на Цветан Ангелов и Иван Вазов. Рецитаторите  разказаха за живота и делото на Апостола на свободата. Карина, Елиф, Сезай, Селин от  VI „Б” клас изработиха постери с цветовете на българския трибагреник. Подготвиха и презентация в памет на Васил Левски. Представителна група ученици от шести  клас поднесе венец пред паметника на Апостола.
Деца от Кърджали ще учат в Класна стая на бъдещето
kls2Деца от най – голямото основно училище в Кърджали „Св. Св.Кирил и Методий” ще учат в класна стая на бъдещето. Тя ще разполага с 15 таблета и софтуер „Classmate PS” за децата и учениците от I до VII клас, които ще помагат на учителя да провежда част от занятията и да поставя индивидуални задачи на учениците. kls3Чрез специален софтуер учителят вижда на своя компютър това, което правят децата. То се появява и на интерактивната дъска, обясни мениджърът на „класната стая“ Александър Ангелов. По думите му на портала сега са качени 2000 електронни уроци от 3-ти до 12-и клас. „Училището е пионер, защото първо въвежда тази иновация в нашия регион. kls1С таблети се обучават децата от още 55 училища в страната, каза на откриването шефът на РИО Гроздан Колев. „На първо време малчуганите ще работят на групи по двама. Засега с таблетите няма да се провеждат цели часове”, обясни директорката на училището Лиляна Янкова. Гости на откриването на Класната стая на бъдещето бяха много учители, родители, отец Петър Гарена. Досега школото в Кърджали е закупило и съвременната техника за кабинета по природни науки, която отговаря на най-новите тенденции за обучение в Европа. По този начин не е нужно кабинетът по химия да бъде голяма класна стая с много колби с шарени течности в тях, коментират преподаватели. В България с подобно оборудване разполагат само 55 училища.
28 ЯНУАРИ 2013 Г. Е НЕУЧЕБЕН ДЕН
     Във връзка с предстоящия на 27 януари 2013 г.  Национален референдум, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов определя 28 януари 2013 г. за неучебен ден за учениците от всички училища на територията на Р България.
КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ В ОУ,,СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
В последния учебен ден преди дългоочакваната коледна ваканция в най-голямото основно училище се носеше предпразнично оживление и  шум. Кипеше трескава подготовка за традиционния коледен концерт! Най-желаният гост, дядо Коледа, пристигна съпровождан от бурните аплодисменти на децата. Най-нетърпеливи бяха децата от детската градина и първите  класове, защото те за първи път щяха да участват в коледния концерт. Малчуганите се справиха блестящо – рецитираха вдъхновено и със самочувствие! Много празнично настроение внесоха с  изпълнението си на коледна песен и учениците от ІІІ„б“ клас, грациозните балерини от ІІІ„а“, които изпълниха танц из балета Копелия, вдъхновеното изпълнение на цигулка на Анастасия. Учениците от ІV и V клас поздравиха съучениците си с коледни песни и пожелания на руски, немски и английски език. А какво е концерт без българско хоро! Учениците от ІІ клас заедно с класните си ръководители накараха публиката бурно да аплодира тяхното изпълнение на право хоро. Към него  се включи и Директорът на училището  г-жа Лиляна Тодорова-Янкова. Накрая се представиха и коледарите от ІV“а“, с класен ръководител г-жа В. Запрянова, които в тези предпразнични дни не смогваха да коледуват: в Регионалния инспекторат по образованието, в Областна и Общинска администрация. Те благословиха стопанката на училището  г-жа Лиляна Янкова, учителите и съучениците си като им пожелаха:
,,На грижовната стопанка Господ здраве и късмет да дава!
 Учителите да са търпеливи, а учениците – ученолюбиви.
 Стаите да са пълни с ученици, бележниците – с шестици,
 а джобовете- с парици!
В края на коледния концерт Директорът на училището  г-жа Лиляна Тодорова-Янкова поздрави учениците и учителите с настъпващите празници и отчете събраните средства от благотворителната кампания, организирана всяка година в училището. Събрани бяха 1200 лв., част от които ще бъдат дарени в подкрепа на инициативата на Областна администрация „Да подарим надежда за Коледа“ за лечение на Георги Вълчев и Гюркан Наим. По 300 лв. бяха дарени на Мария от V“б“кл. и Георги от ПГ, както и на учител от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който има нужда от лечение. Сълзи на радост блестяха  в очите на присъстващите и всеки си тръгна от този вълнуващ празник щастлив, че и той е дал израз на своята благотворителност и доброта.
Коледарчета гостуваха на ръководството на Община Кърджали
 Малки коледарчета, ученици от IV „а“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гостуваха на ръководителите на Община Кърджали. Посрещна ги кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който им пожела да бъдат здрави и да имат късмет през новата 2013 година. С коледарски наричания, стихове и пожелания пък им отвърнаха децата и пожелаха спорна година на домакините – кметът, двамата му заместници Юсеин Ахмед и Васил Бобеков, и секретарят Сезигн Бекир.
Коледарчета от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гостуваха на областния управител
Коледарчета от най-голямото основно училище в региона &ndash ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в традиционни народни носии и геги, гостуваха на областния управител Иванка Таушанова и поздравиха целия екип на областната администрация по случай светлия християнски празник Рождество Христово с пожелание за здраве, берекет, изобилие и благодат през новата 2013 година. Децата възпроизведоха коледарските наричания и пожелаха на всички да са здрави и благословени, ведри и усмихнати. Наред с празничната почерпка, както повелява фолклорната обредност, децата получиха пъстра ръчно тъкана торба с лакомства и обещаха да дойдат отново след Нова година, за да сурвакат.
На гости в Дома за стари хора
За поредна година  децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали зарадваха своите приятели от Дома за стари хора. Групата от V„а“ клас, изучаваща руски език, с ръководител г-жа Жанна Генкова ги поздравиха с песни и стихове за Коледа и Нова година. Старите хора бяха много развълнувани и благодарни за оказаното внимание, а децата обещаха отново да ги посетят.
Отличиха четвъртокласничка от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за разказ на екотематика
 Възпитаниците ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха активно в конкурса  на Министерство на околната среда и водите „Обичам природата и аз участвам“. Тази година в надпреварата участваха  над 2000 деца и юноши от цялата страна на възраст от 7 до 18 години. От областите Хасково и Кърджали се състезаваха 150 творби.

Конкурсът се проведе в категориите рисунка, разказ и предмет, изработен от рециклирани материали. На регионално ниво бяха номинирани за националния кръг по 10 творби в трите категории. Сред номинираните от  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха 6 разказа, 4 предмета от рециклирани материали и 3 рисунки. От тях 7 са във възрастова група до ІV клас и 6 от V-VІІ клас. Организатор на участието в конкурса беше Природоизследователският отряд „Малката Ахрида“ в училището. Масовото участие на учениците от училището е резултат от системната извънкласна природоизследователска и природозащитна дейност. Тя стана фактор за оптимизиране на учебния процес, активизиране на учениците, откъсването им от компютъра и особено превенция на аресията в училище. Постиженията  на учениците от начален етап успешно се надграждат в прогимназиален етап, доказателство за добрата приемственост в извънкласната дейност. Този творчески потенциал на учениците от І-ІV клас се доказа със специалното отличие за разказа на ученичката Мариета Владиславова Димитрова  от ІV „a“ клас МОСВ ще издаде сборник с отличените 15 творби от конкурса, сред които и разказа на Мариета „Невероятната история на едно шише“.

СТАНИМИР ОТНОВО С ПРИЗОВО МЯСТО ПО МАТЕМАТИКА
  За дванадесети пореден път на 17 ноември Регионален инспекторат по образованието-Кърджали, Пловдивски Университет Паисий Хилендарски и Съюз на математиците в България-секция Кърджали организират областен математически турнир. Състезанието е под патронажа на Областния управител Иванка Таушанова, а председател на организационния комитет е кмета на община Кърджали &ndash инж. Хасан Азис. В турнира участваха над 1000 ученици от всички общини на област Кърджали, както и голям брой от различни училища на общините Димитровград, Хасково, Смолян, Сливен и Пловдив. Състезанието от 3 до 11 клас се проведе в СОУ „П. Р. Славейков“. Темата за всеки клас се състоеше от 6 въпроса с избираем отговор и 1 задача за стандартно решаване. Тестът беше изготвен под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН, който беше и председател на журито за участниците от 3 до 11 клас. Ученикът Станимир Василев Костов от V“А“ клас отново достойно защити името на нашето училище  „Cв. Св. Кирил и Методий“, класирайки се на ІІІ място между участниците от петите класове. Директорът на училещето г-жа Лиляна Тодорова-Янкова поздрави Станимир Костов и всички участници като им пожела достойно да прославят Патрона на училището, да носят с гордост името му и нови призови места на предстоящите състезания.
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали отбеляза Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия
         Във връзка с Резолюция на Общото събрание на Организацията обединените нации, 18 ноември 2012 година е обявен за Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия.
За поредна година почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна, изказваме съболезнования на близките им и подкрепяме тези, които продължават да страдат.
В изпълнение политиката на Министерството на образованието, младежта и науката за възпитанието и обучението по БДП в детските градини и българското училище и във връзка с писмо на РИО – Кърджали и Обръщение на Председателя на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП) и Министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов, днес се проведе съвместна инициатива на най-голямото основно училище
Св. Св. Кирил и Методий град Кърджали и КАТ – Пътна полиция, със съдействието на Областно пътно управление и Община Кърджали.
Ние помним! Всички бдим!“ –  под този наслов бе спряно  движението  по  бул. „Беломорски“, на пешеходната пътека пред ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали. Целта на тази инициатива бе 500 ученика, учители, родители и граждани да поднесат цветя в памет на загиналата ученичка от кв.“Байкал“ преди години при пътнотранспортно произшествие.
Същия ден в училищния двор се проведе лекционен тренинг на училищната площадка по БДП, с пътни знаци и демонстрационен светофар. Раздадени бяха информационни и агитационни материали. Първокласниците отрепетираха най-безопасния маршрут за прибиране у дома. В часа на класа учениците бяха призовани към отговорно и толерантно отношение като участници в движението. Открита бе постоянно действаща информационна експозиция от табла и др. агитационни и информационни  материали за родители и ученици по проблемите на безопасността на движение по пътищата.
Всички дейности и мероприятия бяха организирани по инициатива на училищното ръководство в партньорство с родителите и другите обществено отговорни за това институции. Обучението по безопасност на движението в училище е важен момент от обучението и възпитанието на децата. Квалификацията на учителите е важен момент от този процес, за което се полагат необходимите системни обучения. Училищната комисия по БДП е инициатор на редица вътрешно училищни мероприятия и превантивна образователна дейност. Училището разполага единствено в града с модерна база за провеждане на адекватно обучение по безопасност на движението по пътищата.
„Приказка“ в днешно време
Грижата за децата датира от зората на човешкото общество. В цялата му история днес, в най – цивилизованото му достижение демокрацията, проблемите с отглеждането и възпитанието на подрастващите са най-големи. Върховите постижения на човешкия гений  носят и големи заплахи  за децата: в ежедневието, на пътя, пред компютъра. В тази модерна приказка добрите джуджета, духове и феи стоят някъде заключени. И ключът може да открият само оптимистите, хора заредени с ентусиазъм , всеотдайност и огромна любов кум децата. Намират се само в „тайнствени“ за тях места. Такива са Домът на здравето към Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ РЗИ , Клуб „Здраве“ и Природоизследователският отряд „Малката Ахрида“ към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали. Отгръщаме нова страница на нашата приказка „Тренировъчен лагер на двете форми – Клуб „Здраве“ и Природоизследователски отряд „Малката Ахрида“
            Денят е 10.11.2012г.  мразовит и намръщен. Скоро 42 участника, с много смях и развлечения, след поздрав към слънцето и природата, крос за утринна ведрина, започват работа в пет учебни центъра. Това е Творческата лаборатория на училището с надслов „Родопа – българска твърдина“.
            Първият център „Историческо богатство“, с ръководител учителката по история и цивилизация –  г-жа Любка Калайджиева се запознава с историческите забележителности и паметници на Източните Родопи. Най-важните от тях ще бъдат посетени и проучени от петте работни екипа, а резултатите отразени в дипляна и компютърни презентации.
Вторият център с ръководител учителят по география и икономика, г-н Любомир Драгнев, се запозна с географските характеристики на Родопите. Сред редица полеви занятия сред природата и на хижа представителни отбори на двата състава на отряд &bdquoМалката Ахрида&rdquo ще се състезават помежду си и с отбор от СОУ “ П. Р. Славейков“.
            Трети център: &bdquoБиоразнообразието на Източните Родопи&rdquo с ръководител учителката по биология и здравно образование,г-жа Нефие Садула, проучи птичето богатство в нашия край и се подготви за Деня на чаплата, организиран от НЧ &bdquoОбединение&rdquo на 17.11.т.г. Най-очаквана за това направление е природоизследователската експедиция в Проридозащитен център „Източни Родопи“ в гр. Маджарово за запознаване с грабливите птици.Там изследователските екипи ще изготвят презентации и дипляни за лешоядите.
           Четвърти център „Туристически умения и сръчности“ даде на участниците знания и умения , нужни за оцеляване в планината. Г-жа Русева – възпитател в учлището разкри тайните на туристическия бивак,  как се опъва палатка, как се пали огън, как се приготвя чушка , пръжка, най-вкусното кебабче на света и вълшебни чай и супа от билки, горски плодове, листа и корени. Спасителят на отряда  г-н Валентин Чифликов , член на Планинската контролно спасителна служба тренира бъдещите природолюбители да ползват възли, да правят спасителен мост и oтролей.  Предстоят състезания по наученото на хижа „Млечино“ и хижа „Боровица“.
        Петият център, съвместно с РИОКОЗ работи по „Националната стратегия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение“. Ръководителят на отряда  г-жа Елена Топалова обучи екипите за елементите на пътя и улица, поведението на пешеходците в пътното движение, групите пътни знаци. Акцент в този център се постави на безопастносто движение в планината, правилата за туриста и туристическата маркировка.
     Най-приказният момент в този вълшебен ден беше състезанието между петте учебни центрове под мотото „Познавам пътните знаци и безопастно движение в планината“. Прецизното жури с трудност оценяше знанията на предствителните отбори. „Жълтата фланелка“ отразителна жилетка, с битка се предаваше от отбор на отбор победител в отделните въпроси. Между тях оригинални въпроси от петте учебни направления в специална викторина ентусиазираха и допълнително наелектризираха публиката. Времето летеше неусетно. Победителите си тръгнаха с богати награди, осигурени от РИОКОЗ: химикалки, шапки, папки, бележници, стикери, брошури. Останаха да висаят на дъската в очакване имената, гербовете и посланията за природата на отделните екипи.
Но, приказката не е свършила! С нетърпение се очаква следващата страница – обучение по Първа помощ в планината и Туристическо ориентиране, този път на хижа: състезания, нощен поход, полева кухня, скално катерене, „Тролей на Тарзан“. Как да не е вълшебно, как да не е интересно в училище, училище, което не е само зад училищната ограда, училище с такива учители &ndash виртуози в извайването на детската душа и личност. Такова училище като ОУ “ Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали е желана територия за учениците със своята Творческа лаборатория „Родопа – българска твърдина“.
Л. Тодорова – Янкова /директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“/  Е. Топалова /ръководител на ПИО “ Малката Ахрида“/
11 МАЛКИ ТАЛАНТИ ОТ ОУ,,СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ДОСТОЙНО ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ РЕГИОНА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ,,ОБИЧАМ ПРИРОДАТА И АЗ УЧАСТВАМ“
 Над 150 деца от областите Хасково и Кърджали участваха в Националния ученически конкурс „Обичам природата и аз участвам“ ,организиран от МОСВ. В РИОСВ – Хасково постъпиха над 280 творби на ученици от областите Хасково и Кърджали в категориите разказ, рисунка и предмет изработен от рециклиран материал.
Жури в състав:
Председател: инж. Николай Ненов – ст.експерт «Управление на отпадъците и опазване на почвите», Зам. председател: Мариана Чомпалова – експерт „Връзки с обществеността и екологично образование“
Членове:  инж. Небахат Кадир – ст.експерт «Управление на отпадъците и опазване на почвите», Христина Атанасова- мл.експерт «Управление на отпадъците и опазване на почвите», Цветанка Матева – мл.експерт «Управление на отпадъците и опазване на почвите», инж. Анка Иванова – ст.експерт „Опазване чистотата на атмосферния въздух“, Деляна Пейкова – педагог номинира  за националния кръг в конкурса на МОСВ „Обичам природата- и аз участвам“ по 10 творби от 3-те категории, които ще бъдат изпратени за национално оценяване. Сред номинираните 30 творби  , 11 са на ученици от ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали. Това са:
Рисунки:
1. Стефан Митков Колев, ЕГ „Проф.д-р Ас. Златаров“ гр.Хасково, 10 кл.
2. Дъга Иванова Динева, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Кърджали, , 6 кл.
3. Габриела Николаева Колева, ОУ „Ал.Константинов“- гр. Харманли, 4. Христо Йорданов Христов, Школа по приложни изкуства „Колорит“ към Читалище „Заря“- гр. Хасково.
5. Шадие Хасан, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали, 6 кл.
6. Илиян Севдалинов Ангелов, с. Чакаларово, общ.Кирково,
7.Виктор Иванов, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 4 кл.
8. Венелин Георгиев Йорданов, ОУ „П.Славейков“- гр. Димитровград, 7 кл.
9. Михаела Сергеева Караиванова, с. Завоя, общ. Кирково, обл.
10. Лидия Здравкова Иванова, ОУ „Ал.Константинов“- гр. Харманли, 4 кл., Военен Клуб
              Предмети изработени от рециклирани материали:
1. Обединени Ученически Общежития- Хасково
2. Гергина Георгиева Георгиева, Хасково
3. Илия Ч. Илиев, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 3 кл.
4. Йорданка Стефанова Александрова, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 6 кл.
5. Калина Георгиева Ленкова и Симона Тенчева Тенчева, ОУ „Хр. Смирненски“- Хасково, 4 кл.
6. Десислава Валериева Господинова, ПМГ „Акад.Боян Петканчин“- Хасково, 7 кл.
7. Виолета Цветанова Малева, с. Свирачи, общ. Ивайловград, обл. Хасково, ОУ „Св.Св. Кирил и Методии“, 7 кл.
8. Христо Владимиров Момчев, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 6 кл.
9. Мария Антонова Тонева, 9 г. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Кърджали, 3 кл.
10. Гергана Димитрова Борисова, 7 г. гр. Харманли
                                           Разкази:
1. Тонка Живкова Желева, 17 години, гр.Хасково, „Гора“
2. Мария Тонева,  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Кърджали, 3 кл., „Моето любимо място край Кърджали“
3. Мариета Владиславова Димитрова, „ОУ „Св. св.Кирил и Методий“- гр. Кърджали, 4 кл., „Невероятната история на едно шише“
4. Божидар Пенев Димитров, ОУ „П.Славейков“- гр.Димитровград, 7 кл., „Да изчистим България!“
5. Моника Валентинова Младенова, СОУ „Отец  Паисии“- с.Кирково,
6. Полина Николаева Иванова,  гр. Кърджали, ОУ „Св. св. Кирил и Методий 4 кл., „История от зеленото царство“
7. Татяна Николаева Николова, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 7 кл., „Разказ за моя отряд“
8. Йордан Илиев  Запрянов,  ОУ „Св. св. Кирил и Методии“- Кърджали, 4 кл.
9. Яни Петров Стоев, 17 г. гр.Хасково
10. Йорданка Стефанова Александрова, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- Кърджали, 6 кл. „История за природата&rdquo.
Поздравления за малките таланти на училището и успех на националното представяне!
 Проект NELII
     Преди няколко години Министерството на образованието, младежта и науката стартира инициатива за популяризиране създаването на проект на Национална мрежа за ефективно учене през целия живот „NELLII“. Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information (NELLII) е едногодишна инициатива, която стартира на 1 март 2012 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тази идея беше високо оценена и подкрепена от Европейската комисия. В рамките на настоящия проект се предвиждат кампании, в които да се обединяват хора с еднакви цели и стремежи. Проектът  NELLII е средство за реализирането на националната стратегия за учене през целия живот и приоритетите на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието „Образование и обучение 2020“.
В тази връзка на местно ниво c усилията на РИО Kърджали бе проведено на 28.10.2012 година / неделя / във Военния клуб гр. Кърджали турнир по Шах-мат и Дартс с участието на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” СОУ ,,П. Р. Славейков” СОУ „Йордан Йовков” ОДК Кърджали; ОДК Джебел и бяха насочени в посока да се превърне ученето през целия живот в достъпно и привлекателно занимание за хората от всички възрасти.  Отборът на  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Федаи Мустафа се представи много добре и спечели предметни  награди и сертификати от участието им в турнира, които бяха връчени от  Директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“  г-жа Лиляна Тодорова-Янкова.
ДЕЛОТО НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ЖИВО И НЕПРЕХОДНО
В ОСНОВО УЧИЛИЩЕ“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“
      Днес в най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“,  се проведе тържество по повод Деня на народните будители. Малките участници, учениците от ІІІ „а“ клас, с класен ръководител – Николина Делчева, вдъхновено изпълниха „Химна на народните будители“. Учителят по история Любка Калайджиева, произнесе кратко слово за приноса на народните будители. На тази дата – 1 ноември,  почитаме паметта на онези свои предци, които със словото и делото си са били истински народни будители, съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете.
     Това е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано в годините – дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи – книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото подтисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.
      Първи ноември е денят, в който най-голямото областно  училище се поклони пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни български синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ. 
      Тържеството завърши с представяне на интересна презентация за делото на народните будители, подготвена от ученици от VІа& и VІб класове. Положени бяха цветя пред барелефа на Светите братята Кирил и Методий.
      Преди 90 години Народното събрание постановява 1-ви ноември да се празнува като общ всенароден празник на заслужилите българи, да стане национален празник в памет на всички, ангажирали се за българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване. Така България поставя в своя календар редом с 24 май още един празник в духовността. Част от причините за това могат да се намерят в превратното ни историческо битие. Ние тачим онова, което ни е съхранило и което представлява първоосновата на националната ни идентичност. Въпреки дългото си отсъствие от политическата карта на Европа, България успява да запази своето място именно благодарение на знайните и незнайни радетели на духа и словото.
      Самата дума „будител“ носи голяма национална сила. Тя метафорично събира в себе си социална активност, самочувствие и духовна извисеност.
     Много неща бихме могли да запишем в хрониката на един такъв празник. Но задължително трябва да бъде припомнено, че първият акт на новосъздадената българска държава през 1879 г. е въвеждането на задължително и безплатно четиригодишно обучение. Това е една много ярка проява на култа към науката, към образованието, който е спасявал българина и българската нация.
              Честит празник!         Училищен редакционен екип
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
           Преди 90 години Народното събрание постановява 1-ви ноември да се празнува като общ всенароден празник на заслужилите българи, да стане национален празник в памет на всички, ангажирали се за българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване. Така България поставя в своя календар редом с 24 май още един празник в духовността. Част от причините за това могат да се намерят в превратното ни историческо битие. Ние тачим онова, което ни е съхранило и което представлява първоосновата на националната ни идентичност. Въпреки дългото си отсъствие от политическата карта на Европа, България успява да запази своето място именно благодарение на знайните и незнайни радетели на духа и словото.
       Самата дума „будител“ носи голяма национална сила. Тя метафорично събира в себе си социална активност, самочувствие и духовна извисеност. Много неща бихме могли да запишем в хрониката на един такъв празник. Но задължително трябва да бъде припомнено, че първият акт на новосъздадената българска държава през 1879 г. е въвеждането на задължително и безплатно четиригодишно обучение. Това е една много ярка проява на култа към науката, към образованието, който е спасявал българина и българската нация. В ден като днешния изразяваме своята почит и отдаваме дължимото към онези заслужили българи, които през вековете са ни дали и дават приноса си за запазване и издигане на българската духовност, а с това – и на българската нация. Наред с това обаче най-сърдечно трябва да поздравим съвременните български будители, сред които естествено се открояват българските учители. На тях в значителна степен се дължи фактът, че българинът отдавна има своята европейска и световна конвертируемост и получава шанс да бъде пълноценна част от общото европейско пространство.
       -Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина&rdquo е казал   Васил Друмев. За бъдното на България, честит празник на народните будители и на учителите в България!
       Позволявам си да честитя празника с част от думите на един голям и уважаван българин, за да поздравя значим будител като г-жа Лиляна Тодорова-Янкова!
     ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!             Камелия Милева
       Ръководството на  Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“
Ви поздравява с настъпването на светлия български празник –
Деня на Народните будители -1 ноември!
Ден на народните будители
     Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. Отбелязва се ежегодно на 1 ноември и е официален празник в Република България.
   Духовното просвещение на българския народа даде тласък на национално-освободителното движение по българските земи. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнава подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (След установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква, поради зависимостта си от Константинополската патриаршия, не извършва поправка на църковния календар и продължава да извършва служението по Юлианския календар, според който денят 1 ноември по държавния календар съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар, който е Ден на Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец). На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за &bdquoпразник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България. На 31 октомври 1922 г., излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г. За първи път празникът е честван неофициално в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.
         От 1945 година празникът е отменен от комунистическата власт, но запазен в паметта на българския народ. В много селища на България този Ден се отбелязваше неофициално: в района на град Пирдоп на този Ден учениците от началните училища изработваха фенерчета с изписани букви от българската азбука осветени отвътре и дефилираха пред обществото на селището облечени тържествено, в много случай с народни носии. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“.
     Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други.
        По повод обявяване празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва: &bdquo…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отново на първо място в България
         От 12 до 15 октомври 2012 година в град Варна се проведе първата за годината, най-престижна национална проява на Министерството на образованието, младежта и науката за извънкласните форми на работа в българските училища- ХІ Национално състезание по природни науки и екология. Участваха 52 отбора в две възрастови групи-V-VІІІ клас и ІХ-ХІІ клас. Състезанието премина като защита на ученически проекти на два етапа: постер сесия и компютърна презентация.
       Знанията и уменията на учениците за изследователска работа се оценяваха от авторитетно жури с председател доцент доктор Божидар Галуцов от Софийски университет и членове от Българската академия на науките, Югозападен университет,  Шуменски университет и Варненски университет.
     Критериите за оценка включваха:- актуалност на проблем от региона; личен изследователски принос на участниците; висока компетентност на участниците; оригиналност на проекта и представянето му; създаване на интерес към третирания в проекта проблем;естетическо и техническо оформяне на проекта и писмена грамотност.
    Област Кърджали беше представена от най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Кърджали с проекта „Опознай, обикни, опази!“. Проектът беше защитен от най-малките участници в състезанието: Станимир Василев, Джем Бекир, Едже Балканлъ от V а и Селин Ахмет от VІ б клас с ръководители доктор на педагогическите науки Елена Топалова и магистър по биология Нефие Садула. Значимостта на проекта, компетентността на участниците и  оригиналното представяне не само впечатлиха журито, но спечелиха и адмирациите  на всички участници в състезанието. Задълбочената изследователска работа за обитателите на чапловата колония край &bdquoВодното огледало&rdquo в град Кърджали,  богатата пропагандна дейност за популяризиране на колонията,  активната дейност за опазване и защита, извършени от природоизследователския отряд „Малката Ахрида“ бяха оценени по достойнство с призовото І-во място в страната.
     Трофеите от състезанието-Плакет  І-во място в ХІ-тото Национално състезание по природни науки и екология &ndashгр.Варна 2012г.&rdquo и Плакет &bdquoРъководител на отличен проект&rdquo бяха връчени на Директора на училището госпожа Лиляна Тодорова-Янкова на тържествена церемония.
   Кметът на община Кърджали – инж. Хасан Азис покани природоизследователския отряд „Малката Ахрида“ на среща за представяне на резултатите  от състезанието. Предстои презентиране на проекта на Сесия на Общинския съвет за информиране на кърджалийската общественост.
   Началникът на Регионалния инспекторат по образованието &ndash Кърджали – Гроздан Колев, прие първенците-природолюбители и ги поздрави за големия успех. Изтъкна значението на извънкласните училищни дейности за формиране на гражданско възпитание и поведение.
   Гордост за област Кърджали са учениците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, които традиционно вече пета година представят достойно област Кърджали в природоизследователския цикъл на национално ниво.
    Ежегодните успехи на учениците от най-голямото основно училище в областта, на това престижно състезание, станаха заслужена награда за всеотдайния творчески труд на учителите  и последователната политика на училищното ръководство за обогатяване на извънкласната дейност и работа с даровитите и изявени ученици.
Природоизследователки отряд „Малката Ахрида“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр.Кърджали
Успехът не идва от днес за утре
      За поредна година седмокласниците от най – голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий”, показват едни от най – високите резултати по български език и литература и математика на Националното външно оценяване и на изпита за кандидатстване след  VII клас за езиковите и професионални гимназии. Това обяви на последните за учебната 2011-2012 година родителски срещи , директорът на училището – Лиляна Янкова, това сочат и резултатите от Регионалния инспекторат по образование.
       Тази учебна година отличните оценки по български език и литература са пет, а по математика – седем. Сред тях с най – голям брой точки – по български език и литература – 97. 50, математика – 99. 00 и съответно с най – високи оценки – Отличен 5. 839 и Отличен 5. 893 в област Кърджали е ученикът от VII „а” клас Слави Тодоров.
      Резултатите са плод на задълбочените знания на ученика, получени като краен резултат от професионалната работа на учителите през целия период на обучение в основното училище.
      Началният учител – Василка Запрянова – много добър професионалист педагог, полага основите в начален етап на обучение отІ до IV клас. С нейните усилия, грижи и насоки се съгражда бъдещето на децата.
      Учителите от прогимназиален етап – Мария Стоянова и Милена Кьосева надграждат и разширяват знанията и уменията му, разпалват интереса му към конкретни учебни дисциплини.
      С желание и интерес  Слави се включва в състезанието по Български език „Любословие” и достойно представя училището, като показва високи резултати  – 48 точки от възможните – 50, състезавайки се с  1 281 седмокласници от цялата страна.
     С есето си „Да бъдеш добър” ученикът участва в литературния конкурс „Светът през детските очи – 2012 година, организиран от фондация „Ангели от Лим” и бе отличен със специална грамота на фондацията.
      Участието му в Лингвистичното кенгуру по Английски език показа, че ученикът е най – добър в цялата област – от 200 възможни точки, той получи 160.
      В Деня на ученическото самоуправление Слави единодушно бе избран за директор и като такъв предложи на Кмета Хасан Азис да бъде спешно ремонтиран секторът на подготвителната група към училището, който в резултат на минали земетръсни дейности в района и настоящи природни събития – проливни дъждове, потъва с над два метра в дълбочина и представлява реална опасност за живота и здравето на малките деца и ученици.
       Няма нищо по – отговорно за ръководството и педагогическия колектив на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали, от това да пробужда интереса към знанието и да създава личности, да дава успешен старт на всеки  ученик по пътя му към успешна реализация в живота.
      Няма нищо по – вдъхновяващо от това да обучава ученици като Слави, което е удовлетворение и признателност за труда и усилията на всички учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали, съвместно и с  подкрепата на родителите, направили далновидно своят избор преди седем години!
      
ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ БИЗНЕСА И ОБРАЗОВАНИЕТО –
програмите по „Джуниър Ачийвмънт” увличат все повече учители от област Кърджали
        На 16 и 17 юни 2012г.  oсновно училище  „Св. Св. Кирил и Методий”, град Кърджали бе домакин на обучение за начални учители от областта по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”. Обучението бе реализирано със съдействието на старши експерт за квалификация на педагогическите кадри към РИО на МОМН гр. Кърджали – г-ца Венета Добрева. В него участваха учители от общините Кърджали, Джебел и Крумовград.
         Практическият семинар се осъществи под ръководството на предварително обучените по програмата „Джуниър Ачийвмънт”и работещи по нея начални учители: Нели Георгиева от град Стара Загора и Пепа Дюлгярова от град Панагюрище. Те изк?%B