Kлуб „Математиката – забавна и лесна”

Kлуб „Математиката – забавна и лесна”
Ръководител на клуба: Венера Петрова Сарлова
Цели и очаквани резултати от работата на изпълнителят на длъжността:
  • Създаване на необходими условия и мотивация за пълноценно включване в образователния процес и социална интеграция;
  • Компенсиране на социални, езикови и комуникативни дефицити на учениците от етническите малцинства чрез допълнителни съвместни образователни и учебно-познавателни дейности и създаване на условия за равен достъп до качествено образование, което е необходима предпоставка за бъдещата успешна социална интеграция и реализация на всеки ученик;
  • Повишаване успеваемостта на учениците от етническите малцинства по учебните дисциплини и да се мотивират и стимулират за отговорно отношение към ученето и училището;
  • Формиране у децата на система от общовалидни ценности, позитивно отношение към Другия и неговата култура.

РАБОТАТА НА КЛУБ „MATEMATIKATA – ЗАБАВНА И ЛЕСНА”  ЗА ПЕРИОДА 2016-2018 УЧЕБНА ГОДИНА

Основната цел на проект „У.Т.Р.Е за всеки ученик“, спечелен от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали и финансиран от ЦОИДУЕМ, е да се създадат условия за равен достъп до качествено образование за всички ученици. Учениците от различен пол, религиозна и етническа принадлежност  участваха в клуб „Математиката – забавна и лесна” с ръководител В. Сарлова по проект „У.Т.Р.Е за всеки ученик“ (Учение и Творчество в Равенство и Единство за всеки ученик).
Дейностите бяха планирани така, че на всеки етап учениците да са активни участници при изпълнението им и постигането на целите.
Работата доведе до осезаемо подобряване нивото на владеене на българския книжовен език, до преодоляване на социални и комуникативни дефицити и до подобряване на образователните резултати на учениците участници в проекта. Също така, създадената атмосфера на толерантност и чувство за „заедност”  мотивира учениците за активно включване в образователния процес.
Включвайки се в клуб „Математиката – забавна и лесна” учениците направиха математическа разходка и се убедиха, че решаването на задачи не е сложно и скучно, а лесно и интересно. При решаването на задачите наред с изчисленията те рисуваха, оцветяваха, изрязваха и лепиха фигури, преминаваха през лабиринти и попълваха магически квадрати, участваха в Математическа щафета. Учениците изградиха навици за учене, самочувствие и увереност за справяне с учебния материал по математика и участваха в олимпиада – общински кръг, Математика без граници, Коледно математическо състезание и Великденско математическо състезание. Решаваха темите паралелно с изучаването им в училище, работеха самостоятелно или заедно, проверяваха получените резултати със преподавателя си и се забавляваха, като научиха много любопитни факти за света около тях. Решаваха задачи от Приложение на процентите в банките, търговията и икономиката и решаваха зaдaчи, пoĸaзвaщи пpaĸтичecĸoтo пpилoжeниe нa мaтeмaтичecĸи знaния в peaлни житeйcĸи cитyaции. Четоха и интерпретираха данни, работиха с таблици и диаграми. Представянето на данните с помощта на конкретни обекти, снимки, таблици и графики улесняват усвояването на понятията и алгоритмите. Някои от задачите развиват умения за четене и разбиране на математически текст, интерпретиране и обработка на информация, което мотивира за работа с допълнителна литература и изгражда практически умения за успешно справяне в реалния свят. Учениците решаваха практически задачи – чертаха геометрични фигури върху квадратна мрежа, изрязваха и лепиха модели на геометрични тела, рaзнooбpaзни пo вид зaдaчи зa извличaнe, oбpaбoтĸa и ocмиcлянe нa инфopмaция oт нeпoзнaти тeĸcтoвe, илюcтpaции, cxeми, тaблици, диaгpaми, гpaфиĸи и дp.
За учениците – участници в проекта, се организира едноседмично изнесено лятно училище в гр. Банско в периода 25.06-29.06.2018г. Ежедневно с участниците се провеждаха интерактивни занятия.
За прилагане на знанията по математика учениците участваха в практическа „Математическа щафета“- състезателна игра всеки играч решава своята задача и предава получения резултат на следващия играч от отбора. Състезанието премина неусетно, донесе радост и удовлетвореност от постигнатите резултати.
Изнесеното лятно училище създаде условия за подобряване нивото на владеене на български книжовен език, доведе до преодоляване на социални и комуникативни дефицити. Създаде се атмосфера на толерантност и чувство за „заедност“.
Посетените национални исторически обекти изграждаха чувство на гордост от културните богатства на родината.
Ученици и учители, участвали в изнесеното лятно училище, се завърнаха заредени с положителни емоции, натрупали познания за родния край и за културни исторически обекти. Формираха се толерантни и приятелски взаимоотношения.
За някои математиката е скучна и „сива” наука, без красота и чувства. За други тя е „страшна” със своите дълги и „непристъпни” уравнения и изрази, със сложните до главозамайване геометрични чертежи. Тези хора не могат да надделеят спотаилия се у тях страх от математиката и изпитват вечен ужас от нея. А трети…. Трети стават пленници на могъщата царица на точните науки за цял живот. И това са тези, които умеят да се борят с трудностите, които не се оставят да ги победят сложните определения и логически зависимости; тези, които се стремят да разберат езика на математиката и да открият в същността й ненадминатото съвършенство на природата и човешката мисъл.
Математиката е красива и вечна.  Тя не е за мързеливите, слабите и страхливите. Изисква се трудолюбие, постоянство и смелост. Смелост да обикнете математиката дори да нямате наклонности към нея. Няма да е трудно, ако използвате своето въображение и фантазия.   Влюбете се в математиката и ще успеете във всички ваши начинания!

 

Възпитаниците на ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ с 30 призови места от турнира „Математика без граници“

Приключи първият кръг от ІV-тия международен турнир „Математика без граници“ – Есен 2016, който е за ученици на възраст от 8 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. В него участваха  ученици от 27 страни на 5-те континента. Турнирът се img_3746провежда в 3 дистанционни кръга и финално състезание в гр. Несебър и се организира от педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и образователен център „INNOVATION”- Казахстан. img_3747И тази година учениците от най-голямото основно училище в нашата област ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с удоволствие се включиха в едно от най-любимите си математически състезания „Математика без граници“. img_3750Ученическата надпревара се състоя на 20.10.2016 г. и се проведе в рамките на 60 минути. 39 ученици от І-VІІ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- гр.  Кърджали се включиха в надпреварата за медали и заявка за участие в Големия финал – за купата на турнира, като завоюваха 30 призови места – 23  Златни медала; 2 Сребърни медала; 5 Бронзови медала и 9 сертификата.
На стълбицата на победителите се изкачиха и получиха медали:
I „a” клас с класен ръководител Т. Хорсикян
Ерен Кьоров – златен, Габриела Наджиева – златен, Мелда Осман – златен, Матея Крумова – златен
II „а,б” клас с класни ръководители В. Дилова и М. Грозева
Иванка Боянова – златен, Серджан Мурад – златен, Георги Георгиев – златен, Иван Марков – златен, Халилджан Емин – златен, Нехир Къзълърмак – сребърен, Тахиюмер Али – бронз
III „а” с класен ръководител Н. Делчева
Ивайла Терзийска – златен, Кирил Митев – златен, Стела Петрова – златен, Стела Милушева – златен, Георги Папратилов – златен
III „б” клас с класен ръководител П. Митрева
Боил Иванов – златен, Джан Шевкед – златен, Ердем Раиф – златен, Ферад Ферад – златен,Туче Сали – златен, Валентин Соланов – златен, Диляра Хазим – златен, Анифе Юзеир – златен, Алекс Зидаров – златен
V а клас с преподавател В. Сарлова
Йордан Дичев – сребърен, Аглая Павлова – бронз, Костадин Георгиев – бронз, Светлозар Михайлов – бронз, Мелис Осман – бронз
img_3751Всички участници в престижния международен турнир „Математика без граници“ получиха сертификати за достойно представяне. Медалите и грамотите на най-добрите математици бяха връчени тържествено от директора на училището Лиляна Янкова.img_3754 Всичко това ни носи огромна радост и удовлетворение, че положения труд от учители и ученици се увенчава с успехи на международно ниво. Поздравяваме победителите в есенния кръг. Пожелаваме на тези, които са участвали и не са достигнали до медалите да постигнат това в зимния кръг.