Международен ден на Земята

„На зелено полегни, в синьото се потопи, на чистото се наслади и отговорен за децата си бъди! Отпадъците са ни нужни, но на точните места! За утрешния ден мисли, не убивай чуждите мечти! Ще се справим ако сме задружни, за да спасим света!“
Под това мото учениците от VI “A” клас, при ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали подредиха изложба посветена на 22 април – Световен ден на Земята.
За пръв път Ден на Земята се отбелязва официално на 22.04.1970 година в САЩ и Канада. През 1990 година празника  на нашата планета  е обявен за международен. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Earth day. На призива за отбелязването на Деня се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22.04.1992 година Президентът на Република България Желю Желев подписва клетва в името на Земята. През същата година над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околна среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 година. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по–чиста и здравословна околна среда, за съхраняване живота на планетата.