Кирилометодиевци  отбелязаха  9 май

На 9 май в сърцата на хората се обединяват две знаменателни събития от историята на нашия континент – Денят на Европа и Денят на победата – победата над фашизма.
Учениците от ОУ „ Св.Св.Кирил и Методий” гр. Кърджали изнесоха празничен концерт, с който отбелязаха двойния празник. Те бяха облечени с подходящи носии и държаха в ръцете си български  и руски знаменца, както и знаменца на държавите членки на Европейския съюз. Децата от 2 „б” клас, с класен ръководител г-жа Шелер, изпълниха две забавни песни на немски език. Учениците от 4„б” клас, подготвени от г-жа Ил.Стоянова, рецитираха и пяха и танцуваха на английски език за приятелството. А учениците на г-жа Т.Хорсикян от 3„а”клас рецитираха стихове за победата и мира на руски език. Учениците, изучаващи руски език в прогимназията, под ръководството на г-жа М.Щерева, изпълниха емблематичната за Деня на победата песен „Катюша”. Концертът завърши с популярната детска песен за мира „Пусть всегда будет солнце”.
Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и на мира. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди и Одата на радостта. Но Европа не би била такава, каквато е днес, без 9 май 1945 година. На този ден след победния ход на Съветската армия и Съюзническите сили Нацистка Германия капитулира. Слага се край на Втората световна война. Завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на над 60 милиона души по света, като 20 милиона от тях са руснаци. Безпримерен е героизмът на руския народ! Днес хората в Русия и в Обединена Европа празнуват победата на мира, на единството и на благоденствието.