Кърджали и Решетари-партньори по проект „Солидарност между поколенията”

2 Група от град Решетари, Хърватия се срещна със зам.–кмета на Кърджали Елисавета Кехайова. Гостите от Основна школа „Анте Старчевица” са партньори на кърджалийското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по проект „Солидарност между поколенията”. Зам.–кметът Елисавета Кехайова обсъди заедно с директора на училището Тихомир Батало, Сладжана Нинкович, координатор по проекта от Хърватска страна и учителката по английски език Желка Госпочич, възможностите за разширяване на контактите. 1Тихомир Батало връчи специален подарък на г-жа Кехайова от името на кмета на Решетари Златко Ага в знак на приятелство и желание за обмяна на добри практики.
От 9 до 13 март ОУ „Св.Св Кирил и Методий” Кърджали е домакин на партньорите си от Основна школа „Анте Старчевица“ град Решетари, Хърватия по проект „Intergenerational solidarity“-„Солидарност между поколенията”. Проектът се финансира по програма ACES /Академия на училищата от Централна Европа/. По тази програма работят 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Тази година за финансиране са одобрени само 42 от общо 263 кандидатстващи проекти. Академията определя темата, по която всяка година се работи. Тази година тя е „Приемането на солидарността: Грижим се, осмеляваме се и споделяме”.
„Целта на партниращите си училища е да се създаде традиция в сътрудничество с възрастните хора и всяко от тях да се превърне в „Училище – приятел на възрастните хора“, коментира директорът на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” Лиляна Янкова. Тя уточни, че дейностите са стартирали
3с творчески работилници в навечерието на 1 октомври – Международния ден на възрастните хора. Проектът е насочен към събирането на ученици и възрастни хора заедно и тяхното сътрудничество за по-добър живот. И двете страни са насърчавани да споделят знания и умения, а тази седмица се реализира първият международен ученически обмен, домакин на който е Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” Кърджали.
Хърватските деца са настанени в приемни семейства като общуват със своите български приятели на английски, български, хърватски езици. Преди дни групата е посрещната в училището по стар народен обичай с топла пита и сол, в ритуала участва и първият детски гвардейски отряд в страната.
Двата екипа по проекта вече проведоха срещи с учителите, участваха активно в учебни часове и подготвиха българо-хърватски-английски речник, запознаха се с географските забележителности и историята на двете страни и градовете Решетари и Кърджали.