Петокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали“ които ще се обучават „Киберскаути“

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали, се проведе  двудневно обучение на петокласници по Националната програма „Киберскаути“. Чрез различни интерактивни занятия новите киберскаути се запознаха с основните рискове в мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях. Интересното е, че включването в такива курсове е на конкурсна основа и за подобно обучение са кандидатствали училища от цялата страна. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” е единственото класирано училище в областта, в което през тази година се обучават киберскаути по програма на Националния център за безопасен интернет, осъществявана съвместно с Теленор България.

През първия ден на обучението посредством учене чрез преживяване в рамките на индивидуална и групова работа учениците се запознаха с основните опасности в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с рисковете, свързани с мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между връстници и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Те разглеждаха и основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социалната мрежа, проверяване на информацията, която непознат онлайн дава за себе си) и реакция (докладване и блокиране, подаване на сигнал и др). През втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута: да дават пример за отговорно поведение онлайн и „офлайн“; да съветват връстниците си при онлайн проблеми и да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници и родители.

На специална церемония петокласниците получиха сертификати, че са преминали нужната подготовка и вече могат да се наричат киберскаути. Освен своите сертификати, децата получиха и своеобразни медальони – нещо подобно на полицейски значки, удостоверяващи не само придобития ценз, но и правото им да предупреждават връстници и приятели за опасностите във виртуалния свят.

„За нас ползването на интернет от учениците по безопасен начин е нещо изключително важно и това ни мотивира да кандидатстваме за това обучение. Благодарение на този проект 30 наши ученици от пети клас имаха възможност в рамките на два последователни дни да се обучат как да сърфират безопасно“, каза директора на училището Марияна Пеева. Тя изтъкна, че подобни обучения са част от стратегията на училището по възпитанието на учениците, а основното, на което се залага, е съзнателната превенция на рисковото поведение във виртуалното пространство. Тя подчерта, че разчита младите киберскаути да споделят знания със своите връстници и така повече деца да придобият умения за безопасно сърфиране.

В обучението участваха и педагогически специалисти от училището, които ще подпомагат децата в по-нататъшното развитие на проекта. Киберскаутите ще могат да формират отбори, да инициират нови подобни прояви, както и да се състезават със свои връстници от други училища в страната.