Работилница за боядисване на яйца

Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий “ гр. Кърджали откриха работилница в Регионалния исторически музей за боядисване на яйца в навечерието на светлия  празник –  Великден. По покана на Регионалния исторически музей, гр. Кърджали в  навечерието на светлия  празник – Великден, Възкресение Христово   учениците от  IIIб и    група от Vа  клас  при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий “ гр. Кърджали   на Велики четвъртък  откриха работилница  за боядисване на  яйца и след това с помощта на учителката си  Павлина Митрева  подредиха изложба.Всички вложиха огромно старание, изпълнени с трепетно очакване на празника Възкресение Христово. Преди сами да боядисат яйцата, малките ученици изнесоха  програма с песни и стихове за Възкресение Христово.
Соня  Костадинова, ръководител на отдел ”Етнография” към музея  разказа на децата за великденските традиции и практики в Източните Родопи при боядисване на яйца – как техните баби са получавали естествени и безвредни багрила от билки, орехова шума, листа от различни растения и обелки от лук. Преди всичко трябва да ценим много семейството и да обичаме близките си. С неподправен детски трепет и празнично вълнение децата проявиха своята привързаност  към  българските традиции.
Спазването на традициите е отговорност както на семейството, така и на училището и институциите.И това е една от важните задачи, в мисията на ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. На празника присъстваха музейни работници, журналисти, граждани, родители и гости на града. Децата ги поздравиха с песни и стихотворения и показаха колко много  знаят за Великденските празници.