Ученици от най-голямото основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ се учат на солидарност

Проектът на най-голямото основно училище в кърджалийска област ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” и Osnovna Škola Ante Starčevića от Решетари – Хърватия беше избран като част от Academy of Central European Schools (ACES) заедно с още 41 други от общо над 260. Темата на тазгодишния цикъл е „Солидарност”, а проектът се казва „Солидарност между поколенията”. Идеята е учениците от българското училище заедно с техните връстници да научат повече за хора от рискови групи и по-конкретно възрастните,като прекарат известно време с тях. Ще се разработят упражнения, адаптирани за възрастни и наръчник, който да помогне на хората от третата възраст да работят по-лесно с компютър, посещение до Хърватия, участие в семинари и конференции.

ОтКомисията към ACES, която селектира успешните проекти написаха, че са впечатлени от доброто качество на подадените кандидатури..
От 5 до 8 октомври в Сараево се проведе първата среща по проекта ACES (Academy of Central European Schools).
Целта й бе представителите на училищата партньори да се видят за първи път и опознаят. Петте дни в Сараево бяха изпълнени с разнообразни и интересни дейности, ползотворни разговори, обмяна на идеи. Учениците и учителите – координатори обсъдиха бъдещите дейности, както и какви ще бъдат следващите стъпки при реализирането на проекта.

FB_IMG_1446835425394 (2)

 

Най-приятната изненада за учениците от Кърджали бе топлата обстановка. С всеки участник – ученик или учител, имаха обща тема за разговор.

Залите биваха преобразявани за минути. Но и настроенията се меняха със същата скорост. В един момент се забавлявахме и смеехме, а само минута по–късно осъзнавахме колко реални и глобални са проблемите в общуването между хората на Земята, пише ученичка от школото. Но в едно съм сигурна – срещата ми с всички тези хора от Европа ми помогна да разбера по-добре значението на думата „солидарност“.
Без значение колко ни се иска един човек да промени света, това още е недосегаема идея. Дискриминацията е проблем на целия свят. Но не е задължително един-единствен човек да измисли решението му. Достатъчно е сто да измислят една десета от решението. Сто човека да се обединят около една идея, пише тя.
Представители на ОУ“Св.Св.Кирил и Методий” бяха Илияна Стоянова, координатор на проекта и ученичката Жулен Садула от VI клас.
През месец март хърватите ще гостуват в България, а месец по-късно група от ученици и учители от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий” ще посетят Основно училище Ante Starčevića в Решетари.