1 ноември – Денят на народните будители

Учениците от  ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали отбелязаха с преклонение и възторг деня, посветен на светлите духовни водачи на народа ни с тържество и  редица  инициативи
Кой събужда умовете,
брани българското слово.
Та като вълшебно цвете,
да разцъфне то отново?
Знам, книжовниците стари,
силите си не пестили,
с книги, вестници, буквари,
българският дух крепили.
Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни
„Да се знае и помни, че словото е в началото на всяко дело“.
   В навечерието на 1 ноември отдаваме почит към духовници и книжовници. Този празник ни препраща към изконните български ценности към родната памет и история.
   И  тази година третокласниците заедно с техните  учители  Красимира Райковска,  Елена Любенова,  Айше Себахтин, Росена Чилингирова, Галина  Добрева бяха подготвили рецитал и песни, посветени на светлите духовни водачи на народа ни.
Чрез тях ние  се потопихме в българският дух на празника, посветен на светлите духовни водачи на народа ни.
   Учениците ни запознаха   с делото и живота на българските будители  чрез  рецитал, презентация и  пяха  песни за тях.
   В традициите за честване на празника активно се включиха децата от ПГ и всички  ученици от   начален етап  и прогимназиален етап през цялата седмица.
   Те изработиха табла, рисуваха портрети на видните ни духовни водачи, направиха интерактивни упражнения за проверка на знанията, отразяваща всички техни дейности по случай празника и  изразиха своите размисли за смелостта и огромните усилия на нашите будители за утвърждаване на българската просвета, култура и писменост.
   Директора на училището  госпожа Марияна Пеева поздрави всички ученици и учители в този светъл ден.
 „Пожелавам животът ви да бъде светъл, проспериращ, щастлив и успешен!
 Желая ви радост за душата, отзивчивост на сърцето, доброта и мир, много здраве и надежда за най-доброто.
 Бъдете здрави, щастливи и винаги жадни за знания!
Нека знанията и желанието за развитие ви водят по пътя на живота!“
Честит празник на Народните Будители!
 
 

Кърджали чества 111 години от Освобождението

На 21 октомври Кърджали отбелязва своя празник, навършват се 111 години от освобождението на града. Ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали за поредна година отбелязаха Деня на Кърджали с манифестация по случай празника на града. На 21 октомври 1912 г. Кърджали се присъединява към суверенната и независима българска държава. Празникът бележи годишнина от освобождението на Кърджали от османско иго от Хасковския отряд под командването на ген. Васил Делов по време на Балканската война. В центъра на града е издигнат паметник на „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България. В знак на благодарност Кърджали възприема датата за свой официален празник, който чества всяка година с фолклорни програми, музикални концерти, художествени и фотографски изложби.

Първо място в Супер финала по български език на Олимпиадите Кингс

Стотици деца от различни краища на страната, сред които и Людмила Чавдарова от VI „б“ клас, при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали, взеха участие в олимпиади КИНГС. Ученичката участва във всеки кръг на олимпиадата по български език, математика, английски език и човекът и природата.  Люси успешно се представи  във всеки един етап като нейният резултат е 100т. по всички предмети. Тя преминава Финален кръг по български език, английски език  и математика. Класирана е с максимум точки  в Кралската Лига по трите предмета и завоюва три златни медала. Кралската Лига е за ученици, които са постигнали най-добри резултати в историята на Олимпиади Кингс.  В Супер финала по български език ученичката е класирана на Първо място и е наградена с дрон. Талантливата и амбициозна Люси е гордост за своето училище. Ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Кърджали поздравява  Людмила Чавдарова и г-жа Златка Вълкова, старши учител по български език и литература за големите постижения, като им пожелава бъдещи успехи и творчески ентусиазъм.