НП „Иновации в действие“

В периода 09.05 – 12.05.2023г., екипът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Кърджали, работещ по НП „Иновации в действие”, посрещна гости от три различни училища от страната. В проведената мобилност  взеха участие  учители и  ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Кърджали – домакин, ОУ „Никола Обретенов”, гр. Русе  – гост, което е иновативно и ОУ „Христо Ботев“ с. Ценово, обл. Русе  и ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Кърджали, – гости, които не са вписани в списъка на иновативните училища.
Целта на мобилността беше гостите да се запознаят с опита в прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата  всички имаха възможността да наблюдават открити уроци по различни предмети и класове, чрез които се запознаха със същността на иновацията в училището. Училището домакин представи иновативни уроци, в които е онагледена на практика    успешната работа по проект „Иновативно училище“. Иновативният екип на най-голямото основно училище в област Кърджали представи следните иновативни уроци:
  • „Какво научих в първи клас“ – I клас
  • „Безопасност на движението по пътищата“ – II клас
  • „Нашата родина – България“ – III клас
  • „Билките – дар от природата“ – IV клас
  • „Математика в природата“ – V клас
  • „Наблюдение на небесни обекти. Окото като оптичен уред“ – VII клас
С много настроение във формални и неформални разговори учителите от четирите училища обмениха мнения и идеи във връзка с образователната иновация. Специален гост на срещата беше г-жа Даниела Апостолова – Старши експерт по обществени науки и гражданско образование и Религия, РУО-Кърджали, която извърши мониторинг по изпълнение на дейностите. Гост на иновативния урок на тема: „Математиката в природата“ беше  и г-жа Емел Бабаева – Старши експерт по математика, РУО-Кърджали.
В иновативната седмица специален гост на училището домакин беше известният певец Хайгашод Агасян.  Той представи авторския си концерт  – “Светът е хубав, светът е чудесен!
На 11 май домакините честваха патронния празник на своето училище. Празникът започна с Тържествен ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий и продължи с празничен концерт на откритата сцена в двора на училището. Особено интересно за участниците бе посещението на Регионалния историческия музей и на забележителностите на  гр. Кърджали.
В рамките на иновативната седмица се осъществи първата работна среща между двете иновативни училища за обмяна на опит и добри практики, които са членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Последният ден от посещението бе посветен на спортни мероприятия и на екипни дейности между учителите и учениците на четирите  училища за обсъждане на бъдещата съвместна дейност, както и за представяне на съвместен продукт от мобилността с цел популяризиране на добрите иновативни практики.