Инициатива, посветена на 3-ти март

ТРЕТИ МАРТ

IMG_3185Трети март! Преславен ден!
Празник скъп на свободата!
Нека погледи сведем
и целунем знамената.

Стари бойни знамена
на хайдушките дружини
водили са не една
битка в робските години.IMG_3167

Днес, стаили огнен дъх,
път поемат знамената
към най-българския връх,
Шипка — връх на свободата!
Ангелина Жекова

Специален бе днешния ден за учениците от II „б” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали. Специален го направиха учениците и техните учители – класен ръководител Павлина Митрева и възпитател  Маргарита Йорданова, които реализираха специална инициатива за отбелязването на Националния празник на България – 3 март. Всеки ученик от класа получи патриотична тетрадка с изобразена на кориците историческа личност и със специалното послание:
България – нашата родина, чества своя IMG_3179национален празник на 3 март – освобождението на България от османско иго. Този ден е и ден на признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода! Трети март е повод да си припомним, че трябва да се гордеем, че сме българи!
Мило дете, приеми с отговорност тази патриотична тетрадка! Изпълвай страниците й със стихове, песни, разкази и рисунки за нашата родина България – за нейната славна история, за красивата й природа, за великите й личности!IMG_3170 Идеята на учителите на второкласниците е да възпитат и засилят чувството на родолюбие сред учениците си чрез стимулиране на любознателността им към великите личности в българската историята. Всеки ученик попълни своята патриотична тетрадка с преписи на стихове за България. А изображенията на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, цар Симеон Велики и светите братя Кирил и Методий, освен да красят кориците, имат мисията да възпитават патриотизъм! На всяка от тетрадките представянето на личностите е допълнено чрез известна тяхна фраза, превърнала се в символ на делото им или стих за личността. Освен това всеки ученик от класа попълни и малка познавателна книжка за националния празник, в която чрез четене, препис, решаване на кръстословица и рисувателни дейности научиха интересни факти, свързани с 3 март – Националния празник на България.