Венец в памет на жертвите на Холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен възпоминателен ден на Холокоста. Преди 72 години, на 27 януари 1945 г. съветските- руските  войски освобождават задържаните в концентрационния лагера Освиенцим. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.
Освиенцим е най-големият концлагер, създаден от германските нацисти около град Освиенцим (немско име: Аушвиц) в Полша. В концлагера са загинали над 4 милиона души, предимно евреи и поляци. След войната  лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
     В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 милиона души. Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология. Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин. Спасяването на българските евреи през Втората световна война е едно от най-славните деяния, извършени от българския народ през ХХ век. През 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери. Депортацията е отменена и евреите не са предадени на нацистите. България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици.
     Днес ние не трябва да забравяме!
    Учениците от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали почетоха паметта на милионите загинали във Втората световна война. В часа на класа, в часовете по история и цивилизация, в извънкласните дейности под ръководството на педагогическия съветник Елена Младенова, учителите по история и цивилизация – Диана Чиева и по немски език- Маргарита Йорданова децата се запознаха с трагичните събития по време на Втората световна война и с историята на спасението на българските евреи. Изработиха постери, мултимедийни презентации, изгледаха документални филми, запознаха се с вълнуващи истории от трагичните събития. Учениците от VІІ”б” и V”б” клас поднесоха венец от името на всички деца, ученици и учители от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” пред паметника, изграден в памет на еврейската общност живяла в град Кърджали до 1949 година. Директорът – Лиляна Янкова изпрати писмо до Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – Посланик на Държавата Израел в България.
Децата и учениците разбраха:
„Историята на спасението на евреите в България ни показва, че общият положителен резултат зависи от позицията на всеки един член на обществото.
трябвало и днес да бъдем равнодушни към случаите, когато хулиганите по стадионите размахват флагове с пречупени кръстове, дори и да не знаят ясно какво това значи или когато някой драска същите тези знаци по фасади и стените на сградите, в които живеем и учим. Колкото и малко да са тези прояви, те са много обидни спрямо всички нас и особено към паметта на нашите предци, защото ни учат да мразим. А това ни е чуждо. Нашите предци – и българи, и евреи и всички други, са ни завещали духа на толерантността.
А това означава:
Първо, че няма сила, на която не може да се противостои, било то и нацизма.
Второ, че всеки може да влияе върху предначертаните събития, стига да има морал и смелост за това.
Трето, че силите на злото побеждават, когато онези, които им се противопоставят не си помагат, остават равнодушни и така стават жертва един по един.
Четвърто, дори в най-мрачните години има възможност за добър изход, стига повече хора активно да го търсят.”
     Холокостът остава в миналото, но за жалост нехуманна политика на геноцид се случва и днес. Споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга. Не са изминали и 100 години откакто е освободен Аушвиц. Все още има живи оцелели евреи или политически затворници: хора, преживели целия ужас.
   Днес ние трябва да помним!