Кирилометодиевци отбелязаха Деня на руския език

IMG_34396 юни, денят в който се е родил великият руски поет Александър Сергеевич Пушкин, в страните по света се отбелязва като Ден на руския език. В България този ден се отбелязва в много градове, а така също и в училища, влизащи в Националната мрежа на учебните заведения, в които се изучава руски език.
В ОУ „Св. СВ. Кирил и Методий“ този ден също беше отбелязан. Това е училище с традиции в изучаването на руски език, единствено в град Кърджали и областта, където децата още в трети клас се запознават с красотата на езика и руската култура.IMG_3436
В чест на Деня на руския език вокалната група за руски песни изнесе кратка музикално-поетична програмка пред бъдещите първокласници от лятното училище. Каките и баткото от трети и четвърти клас изпяха песнички за дружбата, казваха детски стихотворения за буквичките, за приятелството на руски език, облечени в разноцветни руски носии. Малките бъдещи ученици разбраха посланията в стиховете и се забавляваха с песничките, а Мелда и Севил от четвърти клас помагаха през целия ден на учителките и възпитателките в лятното училище.
IMG_3435Учениците от това училище с любов изучават руски език като втори чужд език. Те се явяват на национални конкурси за рецитатори на руски език, тази година спечелиха призови места, печелят първи места и на областната олимпиада по руски език, участват със свои рисунки и проекти в Национални конкурси.
Днес руският език е държавен език за 145 милиона руснаци. Това е един от шестте работни езика на ООН, един от най-разпространените езици в света, който по статистически данни е роден за 170 милиона и 350 милиона човека го разбират