Кирилометодиевци отбелязаха Световния ден на мира

Учениците и учителите от най- голямото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали масово се включиха в честването на 21 септември- Световния ден на мира. Децата с огромно желание направиха  изложби от свои рисунки, посветени на мира, изработиха си оригинални емблеми, научиха подходящи стихове и песни.
В най – вълнуващия момент от честването на  Световния ден на мир, учениците изписаха с телата си думата МИР  и пуснаха в небето гълъби, като символ на мира.  Нека винаги помним, че за да ни има, да живеем и се трудим спокойно, да  сме щастливи и се радваме на децата си, е необходимо да има мир. Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН.
За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.
Тази година се навършват 35 години – честване на Международния ден на мира. Ученическият съвет при училището излезе с Призив към обществеността на град Кърджали за „МИР”! Призивът беше подкрепен от всички учители, родители, Обществения съвет и Училищното настоятелство. Мария Павлова, Елмира Смилянова и Селин Осман от седми клас, Йордан  Дичев и Берна Юсеин от шести клас и Ивайла Георгиева, Николета Петрова, Георги Иванов, Керем Гюлейман и Ирина Ангелова от първи клас, заедно с директора  – Лиляна Янкова, посетиха председателят на Общински съвет – Раиф Мустафа и обществения посредник – Расим Муса. Децата бяха посрещнати радушно. Проведе се разговор, в хода на който всички се обединиха в подкрепа на Призива за мир. Раиф Мустафа приветства децата и сподели, че мирът е в основата на щастието, че не трябва да забравяме хилядите жертви, които човечеството е дало за да опази и днес мира на планетата. На следващото заседание на Общинския съвет с призивът на учениците от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” ще се запознаят всички общински съветници и ще се набележат общоградски инициативи. От всички нас зависи опазването на мира. Никога да не забравяме тази паметна дата – 1 септември, нападението на Германия над Полша и започването на Втората световна война. Нека хората забравят алчността и злобата, желанието да притежават чужди територии и богатства, и се насладят на живота, защото  той е един и неповторим.
Нека винаги да има мир!