Ковид 19 няма да ни спре!

Повечето видове мобилност по програма „Еразъм +“ бяха нарушени в следствие на пандемията от COVID-19. В  рамките на Европейската програма „Еразъм+“ ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали работи по двугодишен проект “We are looking for future Olympic stars”, с координатор г-жа Илияна Стоянова,  по  ключова дейност (КД2) Стратегически партньорства за обмен на добри практики“, сектор „Училищно образование”.
От 7 до 9 март 2022 година  се състоя третата онлайн работна среща по проекта която поради световната пандемия от Ковид 19 се проведе във виртуална среда, под мотото „Ковид 19 няма да ни спре!“,чрез използване на платформата Zoom. Домакин беше Италия и училището партньор по проекта в гр. Витербо. В нея взеха участие ученици и учители от петте държави партньори: Хърватия, Италия, България, Словакия и Румъния. В рамките на виртуалната мобилност от учениците се очакваше да участват в различни спортни дейности, като хвърляне на медицинска топка, вортекс и др.
Дейностите във всяко едно от училищата се провеждаха едновременно. Първият ни ден започна със сутрешна среща, в която се разходихме виртуално из Витербо, Италия. След това слушахме изпълнение на симфонична музика – поздрав от италианските ученици. След виртуалната среща, учителят по ФВ г-н Иван Тончев показа на кирилометодиевци техниките за хвърляне на медицинска топка и на вортекс. Следобед учениците се упражняваха и забавляваха.
Вторият ден пак започна със сутрешна среща с всички участници и учители в проекта. През този ден трябваше да направим виртуални състезания.
Ето го и него „Ден три“! Той започна с кратка сутрешна среща за раздаване на задачи и отправяне към отделните екипи. Този ден трябваше да направим последните състезания и да наградим участниците.
Победители в състезанието по хвърляне на медицинска топка бяха:
I място момичета – Райя Николова
II място момичета – Клементина Ананиева; Мерве Мурад; Берна Бекир;
III място момичета – Анина Костадинова
I място момчета – Ахмед Ибрям
II място момчета – Емир Радев
III място момчета – Димитър Григоров
Победители в състезанието по хвърляне на вортекс бяха:
I място момичета – Айла Рамадан
II място момичета – Райя Николова
III място момичета – Мерве Мурад
I място момчета – Ахмед Ибрям
II място момчета – Берке Бекир
III място момчета – Димитър Григоров; Кирил Петков
Като цяло, тези три дни бяха незабравими, защото ползите за учениците са много: физическа активност, много нови приятели и усъвършенстване на английския.
Проектът “ We are looking for future Olympic stars ” даде на участващите институции възможност да изживеят истински междукултурен обмен в тази безпрецедентна ситуация и показа  училищата като общности на съгласие и приятелство между различните европейски народи, излизайки отвъд бариерите на езика и границите.