Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

За поредна година ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Кърджали  се включиха в  Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.
Традиционно, кампанията  стартира всяка година  и се отбелязва като  Международният ден на детската книга.
Активно се включиха децата от ПГ и  учениците от начален етап.
Учениците  от първи клас посетиха училищната библиотека и направиха изложба от красиви рисунки  „Мама чете! Аз рисувам!”
Учениците от втори  клас  проведоха състезание за  „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“  и състезание по правопис „Аз съм грамотен – пиша четливо, красиво и правилно”.
Третокласниците зарадваха най-малките възпитаници от ПГ с драматизация на приказката „Сливи за смет“. Децата се запознаха с интересните приказни герои, а в края на представлението подариха красиви есенни минзухари на „артистите“. Учениците представиха „Моят любим автор и моята любима книга пред съучениците  си. Проведоха се състезания по класове за „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и състезание по правопис – „Аз съм грамотен – пиша четливо, красиво и правилно”. Също така показаха и добра четивна техника  пред първокласниците.
В актовата зала на училището  учениците от четвърти клас  драматизираха   приказката „Умното овчарче“ на  първокласниците. Заедно двата класа емоционално рецитираха стихотворения за родината. Облечени в народни носии те изпълниха фолклорни песни.
Четвъртокласниците се включиха в кампанията „Походът на книгите“, пътешествайки в страната Книголандия. Четирите отбора мериха сили в състезания за редене на пъзели, четене на непознат текст и артистично изпълнение на изучени стихотворения. Много емоции предизвикаха и игрите, в които децата  събираха имена на автори с техните произведения и ги подреждаха по азбучен ред. В този необикновен и забавен час децата показаха много знания и умения да работят в екип. Гост на инициативите и председател на журито беше директорът на училището г-жа Марияна Пеева.
Проведе се и маратон на четенето сред четвъртокласниците и представяне на  „Моят любим автор и моята любима книга“ пред съучениците  си.
Учениците направиха и  изложба от  патриотични ученически тетрадки с най-красиво и правилно записан текст и текст под диктовка. Подредиха и литературния кът на „Алея на книгата” с авторски  спектакъл на „Приказки по ноти” и „Музикални приказки за малки и големи ”.
В края на кампанията директорът на училището поздрави всички ученици и учители за активното им участие като им каза: Да продължават  да  растат в  света на приказките и музиката, защото те  ще им помагат не само да осмислят вътрешните си преживявания, но и да приемат външния свят. Да си пожелаем повече прочетени книги и любов към словесното изкуство.