На гости в Професионалната гимназия по строителство – в Световната седмица по предприемачество

1На 18 ноември 2016 година в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски” се проведе интересна среща   с учениците от III a, III в и VII a класове  на  Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя беше организирана по случай Световната седмица по предприемачество.Учениците от начален етап всяка година се включват в различни интересни инициативи. Третокласниците работят по програмата  „Нашият град” и им предстоеше да се запознаят с професията на архитекта и строителния инженер. clip_image009Какво по-подходящо място от Професионалната гимназия по строителство? За наша голяма радост се оказа, че в училището работи млад, талантлив архитект – Айли Ибрямова, която е завършила основното си образования в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Директорът на Професионалната гимназия Мариана Стайкова и архитект Айли Ибрямова посрещнаха сърдечно децата. Те бяха подготвили интересна презентация, в която показаха различни нестандартни сгради от древността, та чак до наши дни. clip_image005Малките предприемачи бяха силно впечатлени от интересните хрумвания на някои световно известни архитекти, които строят къщи с покривите надолу! Децата задаваха интересни въпроси , на които домакините любезно отговаряха. По какви проекти работят, кои са важните предмети , които се учат в тяхното училище, с какво професията на архитекта е трудна и отговорна. Много вълнуваща бе срещата на архитект Ибрямова с нейната любима първа учителка Валерия Бошева, clip_image004която си спомни колко плаха е била в първи клас и как е израснала и добила кураж през годините. Архитект  Ибрямова сподели, че никога няма да забрави годините прекарани в любимото училище – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В срещата се включи и строителният инженер Димитров, преподавател по предприемачество. Сподели, че  е много важно всеки ученик от най–ранна възраст да може за управлява парите си, даже това да са стотинките в джобчето му и да знае за какво ще ги похарчи. clip_image007Директорът на Професионалната гимназия по строителство – Мариана Стайкова допълни, колко е важно сега да си предприемчив, да можеш да откриеш фирма, за да осигуриш работни места и препитание за семейството си. Тя се обърна към седмокласниците, като им разказа каква професия биха усвоили в тяхното училище – строители, техници, чертожници и каква реализиация им дават тези професии  в реалния живот. Представи им план – приема за новата учебна година и ги посъветва заедно със семействата си добре да помислят върху избора на подходяща професия и подходящо училище.

Директорът  на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, благодари за гостоприемството на колегите. В обръщението си  към седмокласниците, подчерта  колко е важно да се ориентират професионално правилно и колко голямо е значението на сътрудничеството между професионалните гимназии и основните училища. На  малките предприемачи  пожела да са здрави, все така  будни, любознателни и да следват мечтите си. Госпожа Янкова връчи сертификати на доброволците –консултанти и на учениците от третите класове.6

Програмите предприемачество на „Джуниър Ачийвмънт” – „Младите предприемачи” – България за начален етап,  провокират учениците да мислят критично, да творят, да решават проблеми и да са инициативни – умения, необходими за изграждането на успешни предприемачи, бизнес лидери и активни и отговорни граждани. Чрез практически насочени дейности учениците превръщат своите идеи в реалност, влагат творчество и новаторство в работата си, поемат рискове и постигат целите си.  Ето защо такива срещи с професионалисти от различни сфери са особено ценни за опознаване на реалния живот и бъдещия избор на малките ученици.