Смелостта на Люси е безкрай

На 20.01.2024г. в Пловдив се проведе Национално състезание по математическа лингвистика. Организатори на състезанието са МОН и РУО – Пловдив. Домакини на Националното състезание по лингвистика са РУО – Пловдив и МГ „Акад. Кирил Попов“ – гр. Пловдив. В състезанието участваха рекорден брой ученици от цялата страна за всичките провели се години. Наред с учениците от МГ, ПМГ, ППМГ и СМГ взе участие само една ученичка от ОУ.
Единствено шестокласничката Людмила Боянова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кърджали взе участие в Националното състезание по математическа лингвистика 2024г. в гр. Пловдив. Тя се върна от състезанието със Сертификат за участие и показа, че с мотивация, подготовка, последователност и упоритост може да се постигат добри резултати. Ръководител за Националното състезание по математическа лингвистика бе Венера Сарлова,която повярва в Люси.
За да се занимаваш с лингвистика най – важното е да умееш да разсъждаваш логично. Състезанието включваше три задачи и беше с продължителност 4,5часа. Решаването на задачи по лингвистика изисква да се разчетат и разшифроват текстове на малко познати езици – древни и съвременни с помощта на логиката и знанията за езиците като цяло, както и чрез прилагане на математически методи, интуиция и въображение, да се опишат и съпоставят с българския език.
Ученичката благодари за оказаното доверие и подкрепа от страна на ръководството на училището.