С вдигане на трибагреника започна първият учебен ден

1 2 3 4 79005526759848000С вдигане на трибагреника започна първия учебен ден в областта. 14 896 деца прекрачиха прага на класните стаи в Кърджалийско. От тях 1320 направиха това за първи път в живота си. Празничното тържество бе открито от изпълнения на гвардейския състав към Езиковата гимназия. Духовият оркестър изсвири „Тих бял Дунав“. От свое име Лиляна Янкова акцентира върху новия закон за образованието, който тя определи като гаранция за бъдещето на Родината-децата. Тя припомни, че ръководеното от нея училище е на първо място в областта и на 80 място в страната по успех при външното оценяване. Ние сме училище, което създава личности на успеха, подчерта Янкова. Вилдан Сефер от Областна администрация подрави учениците от името на губернатора Илия Илиев. Той посочи, че началото на учебната годна е наситено с предизвикателства. Трупайте познания, както пчелите трупат мед, пожела областния управител. Цветанка Границка от Регионалното управление на образованието прочете поздравителен адрес от началника Гроздан Колев. Поздравителни адреси имаше от КНСБ, Тракийското дружество, Читалище „Тракия 2009“.
Ученици изнесоха кратка музикална програма.
Кметът Хасан Азис сподели всобщото вълнение. Той посочи, че образованието се е утвърдило като темите с най-голяма значимост в страната. Той изрази убеденост, че с реформите българското училище ще стане още по-привлекателно. Кметът пое ангажимент да положи с педагозите повече усилия, за по добро образование. Образованието е най-големия ресурс на нашата страна, заключи градоначалника.
Директорката на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова отбеляза че Първият учебен ден е празник на младостта и знанието. Тя припомни изключителния стремеж на българина към знание. Поздрави първокласниците от „Св. св. Кирил и Методий“ и осмокласниците от Езиковата, които за първи път ще влязат в училището. Тя подчерта, че в новия закон за предучилищното и училищно образование като център е поставено детето.Искаме да развиваме вашите възможности, категорична бе Чавдарова.
Директорката на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ Лиляна Янкова прочете приветствие от името на народната представителка Цвета Караянчева. В него учениците от двете школа се призозават към съзидание в храма на знанието. Школският звънец обещава много нови възможности, загадки , които чакат да бъдат решени. Бъдете ненаситни за знания, пожела Цвета Караянчева на учениците.
Двете най-елитни училища в областта-Езиковата гимназия и ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ по традиция посрещнаха заедно празничния ден. Тази година гост на тържеството бе кметът на община Кърджали Хасан Азис. За първи път сред учениците от Езиковата, бе и дъщерята на градоначалника Есин. Тя заедно със 181 връстници ще учи в подготвителните класове. Най много внимание и радост предизвикаха 70-те първокласника, които тази година ще учат в основното училище.

Георги Кулов

http://www.kardjali.bgvesti.net/news/402487/S-vdigate-na-tribagrenika-zapochna-parviya-ucheben-den-14896-deca-vlyazoha-v-klasnite-stai-v-oblastta