Урок по родолюбие в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Честването на Първи ноември в Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий” град Кърджали се превърна в истински празник на духовността.
       20161027_112809Открит урок по родолюбие представиха пред учениците от ІІІ „б” клас с класен ръководител Павлина Митрева и учител в целодневната организация – Галя Величкова. Децата научиха с какво точно са се занимавали народните будители и защо са наречени така. Урокът започна с история, която се случила с един ученик – Иван, чиито родители го изпратили на международен летен лагер. Там той бил заедно с деца от други държави – с Мари от Франция, Джон от Англия, Петро от Сърбия и т.н. Всяка вечер учениците представяли пред приятелите си от другите страни своята родина. Иван трябвало да представи България. Той много се затруднил. За кое да разкаже – за красивата природа, за добрите нрави на хората?…
Третокласниците подкрепиха Иван, като му дадоха различни идеи като попълниха с рисунки и думи специален работен лист „Това сме ние българите и нашата родина”. Те работиха по  групи. Всяка група обсъди помежду си как ще представите Родината си, след това попълни работния лист. Избран говорител на всяка група представи пред класа решението на задачата.
После всеки ученик попълни20161027_111248 специална карта, наречена „Карта за самоличност”, каквито попълват участниците в международни срещи и лагери. В нея всеки описа себе си – своето име, националност, роден език и родно място и довърши изречението „Гордея се, че съм българин, защото….”
В хода на урока учениците научиха за Паисий Хилендарски, за „История славянобългарска”.
Паисий започнал своята книга с думите: „Българино, знай своя род и език!”.
На въпроса „Какво според вас, деца, означават тези думи?” третокласниците трепетно отговаряха:  – Паисий ни призовава да познаваме историята на нашия български народ; – Д20161027_112105а познаваме историята на нашия род и семейство; – Да познаваме забележителностите на родния край и забележителностите на нашата родина; – Да знаем езика си, да пишем и четем на него; да познаваме книгите, написани на него; – Когато отидем някъде, да можем да представим нашата страна пред другите хора, за да станат и те наши приятели.
Последва рецитал на стихове за народните будители. И като на празник – урокът завърши с народна песен и българско хоро.
Класният ръководител Павлина Митрева поздрави учениците за чудесното им представяне и обобщи, че всеки един от тях е представител на нашата родина България и би следвало да я представя достойно. Родителите също поздравиха децата и им връчиха подарък – за класната библиотека „Моята първа книга за народните будители” и календар за 2017 г. „Българска история”, като отправиха предизвикателство към малчуганите и техните учителки: всеки ученик да избере да научи и прочете повече за един от бележитите българи в календара и да състави кратък текст за него в патриотичната си тетрадка. В специален урок в навечерието на националния празник 3 март, учениците ще четат своите текстове, като за най-старателните ще има поощрения.