„УСМИХНИ СЕ – ЧЕТА ЗА ТЕБ!” СВЕТОВЕН ДЕН НА УСМИВКАТА

img_2841По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври – тази година това е 7 октомври.
Основател на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският графùк Харви Бел. Преди да поimg_2836чине през 2001 година, вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия – той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник – Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне!“. Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните. Според него усмивката е универсален символ, който обединява всички хора по света, независимо от раса, пол, религия. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот. img_2835Датата е в началото на октомври, защото определено има нужда от повече усмивки. Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото жълто личице.
Тази година учениците от 3 „б” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Кърджали отбелязаха Световния ден на усмивката под мотото „„УСМИХНИ СЕ – ЧЕТА ЗА ТЕБ!” под влияние на изминалата вълнуваща среща с писателя Никола Райков img_2840/предния ден – на 06.10.2016 г./ и предстоящата Национална седмица на четенето 2016 /10-16 октомври/. Учениците под ръководството на класния си ръководител – госпожа Павлина Митрева, четоха стихотворения за усмивката. Всеки ученик си избра стихотворение, което да прочете изразително, на което да направи препис в тетрадката и научи наизуст. Също така, с усмивка учениците изработиха и картички с познатото на всички жълто усмихнато личице