Учениците пресъздават обичаите на Бъдни вечер и Коледа

Летете, снежинки, и бийте камбани!
Че тука е Коледа — празник голям!
Белейте се вие, обширни поляни!
Светът да е бял, да е чист като храм!
В навечерието на един от най-големите християнски празници – Рождество Христово се събраха ученици, учители и родители във фоайето   на  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и се насладиха на специалната празнична програма по повод пресъздаване на българските  народни обичаи, свързани с Бъдни вечер и Коледа.
Учениците от начален етап  под ръководството на своите преподаватели за пореден път показаха, че в нашето училище се пази българският дух и традиции.
Тържеството започна с четвъртите класове, които  ни представиха  традициите за Бъдни вечер.
Те бяха подредили кът с българска трапеза, според обичая. Облечени в народни носии  те  се потопиха в миналото, и разказаха на по- малките  деца и ученици, какви са традициите свързани с тези празници.
В традиционно празнично облекло и с накичени калпаци, а в ръцете – „ геги“ , нашите четвъртокласници- коледари гостуваха като пяха „Стани ми, Нине, Нине господине! Че ти идат добри гости, добри гости – Коледари!“.
Наричаха за здраве, късмет, берекет , мир и благоденствие на тържеството.
След това на сцената се качиха най-малките деца от подготвителната група, които бяха подготвили коледни  стихчета и  песнички, с които развеселиха всички присъстващи в залата.
Празничната програма продължи  под звуците на   известни коледни песни, танци от всички ученици  и учители от 1 – 4  клас  на  училището,  разбира се с много смях,  веселие и коледно настроение   всички те   рецитираха стихотворения на зимна тематика за Коледа, пяха коледни песни и  задаваха помежду си гатанки.
Всички деца и ученици с тяхната  програма, с широко отворените очички вперени в елхата и Дядо Коледа, с усмихнатите си личица успяха да ни предадат магията на празника.
„Да се опитаме да задържим и съхраним тази магия възможно най-дълго!
И нека всеки от нас почувства в сърцето си топлината на Коледния пламък!
Весели празници и щастлива и мирна Нова година!!!“
С тези топли  пожелания завърши нашият празник директорът на училището госпожа Пеева.
След празничната програма Коледарите  обиколиха и  всички класове на училището като наричаха за здраве, късмет, берекет , мир и благоденствие  и за прослава на учителите  и учениците от  ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“.