Учениците и учителите от най-голямото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали масово се включиха в честването на 21 септември – Световния ден на мира. Децата с огромно желание направиха  изложби от свои рисунки, посветени на мира , изработиха си оригинални емблеми, научиха подходящи стихове и песни. В най-вълнуващия момент от честването на  Световния ден на мир, учениците изписаха с телата си думата МИР  и пуснаха в небето гълъби, като символ на мира.  Нека винаги помним, че за да ни има, да живеем и се трудим спокойно, да  сме щастливи и се радваме на децата си, е необходимо да има мир.

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

От всички нас зависи опазването на мира. Никога да не забравяме тази паметна дата – 1 септември, нападението на Германия над Полша и започването на Втората световна война. Нека хората забравят алчността и злобата, желанието да притежават чужди територии и богатства, и се насладят на живота, защото  той е един и неповторим.

Нека винаги да има мир!