Ученици от Хърватия гостуваха на областния управител

IMG_0439Областният управител Илия Илиев посрещна ученици и учители от хърватския град Решетари, гостуващи в Кърджали по покана на връстниците си от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, с които изпълняват съвместно европроект за солидарност между поколенията. Инициативата се финансира от програма ACES /Академия на училищата от Централна Европа/, по която работят 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Тази година за финансиране са одобрени само 42 от общо 263 кандидатстващи проекти, които отговарят на зададената тема: „Приемането на солидарността: Грижим се, осмеляваме се и споделяме“.
Пред областния управител директорът на школото „Анте Старчевица“ в Решетари Тихомир Батало и негIMG_0469овите колеги споделиха прекрасните си впечатления от Кърджали и желанието да намерят тук много нови приятели и да разширят контактите си. Илиев заяви, че могат да разчитат на неговата подкрепа за заздравяване на двустранните връзки.
„Целта на партниращите си училища е да възпитават у децата уважение към възрастните хора, да обменят добри практики за взаимодействие и всяко от тях да се превърне в „Училище – приятел на възрастните хора“, коментира директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Лиляна Янкова. Дейностите са стартирали с творчески работилници в навечерието на 1 октомври – Международния ден на възрастните хора. Проектът е насочен към събирането на ученици и възрастни хора заедно и сътрудничеството им за по-добър живот. И двете страни са насърчавани да споделят знания и умения, а тази седмица се реализира първият международен ученически обмен, домакин на който е ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“.
Хърватските деца са настанени в приемни семейства като общуват със своите български приятели на английски, български, хърватски езици. Двата екипа по проекта вече са провели срещи с учителите, участвали са в учебни часове и са подготвили българо-хърватски-английски речник. Запознали са се и с културно-историческото наследство на градовете Решетари и Кърджали.