ЗЛАТО ЗА ЗЛАТАН ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

IMG_0002На 24 юни 2016 г. бяха връчени наградите на победителите в Десетото издание на Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка”. По дълголетна традиция тържествената церемония се състоя в празнично украсената зала на Националния дворец на децата в столицата. Почетни гости на юбилейното събитие бяха Негово Превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България, Нюрка де ла О – консул в кубинското посолство, Тамара Такова – научен ръководител на конкурса и председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Иван Кънчев – главен експерт в Централата на Синдиката на българските учители, Татяна Досева – директор на Националния дворец на децата, Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, Йордан Милев – поет, член на Съюза на българските писатели и проф. Стоян Домусчиев – художник, преподавател от Националната художествена академия – председатели на жури на конкурса, представители на Управителния съвет на Асоциацията за приятелство „България – Куба“, и др.
Стотици деца от градове и села от различни краища на страната, сред които и Златан Чиев от VІІ”а” клас на Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” град Кърджали, взеха участие в юбилейното Десето издание на Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка”. Неговото мото: „България и Куба – приятелство и съзидание през годините” бе посветено на 55-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. То провокира интереса и мотивира вдъхновението на учениците на различни възрасти да потърсят факти, да разкажат лични истории, да проведат проучвания по темата. Те изпратиха своите разкази, стихотворения, есета, реферати и медийни презентации, рисунки, а членовете на журито, което отличи 53 деца от I до XII клас и 37 учители – научни ръководители, споделиха, че творбите са с висока художествена стойност и изразяват стремежа към познания и чувството за приятелство към кубинския народ на авторите.
Участниците в конкурса показват забележителни знания, плод на задълбочени изследвания и сериозен интерес към зададената тема – каза Тамара Такова, научният ръководител на конкурса. – В многобройните реферати са представени и анализирани индустриалните обекти в Куба, за построяването на които са взели активно участие български специалисти, работили и помагали за икономическото развитие на революционна Куба в продължение на десетки години. Проследени и изследвани са взаимните връзки между културите на двете страни – започвайки от борческото историческо минало в борбите за независимост против испанското владичество в Куба и против османското владичество в България. Изпъква анализ на духовните връзки на двата народа в образованието, литературата, науката, изкуството и спорта. Медийните презентации на високо художествено ниво представят народното творчество и националните традиции на Куба, много творби са посветени на географията, природата и туризма й. В поезията Куба и България са изваяни в образа на две прекрасни сестри, на героичната обичана родина и на мечтата за красота и приятелство. В много есета е подчертана солидарността между двата народа в борбата за прогрес и независимост в развитието.“
Националният ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ за десета поредна година се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Българския антифашистки съюз, със съдействието на Министерството на образованието и науката и на Посолството на Република Куба в Република България. Целта му, която той безспорно успешно осъществява, е децата в България да научат повече за приятелска Куба, да се възстановят връзките на доброто сътрудничество между българския и кубинския народ, да се опознаят младите хора от двете страни. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за извънучилищни дейности.
Десетото издание на конкурса, създаден по идея и инициатива на Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ и председател на Организационния комитет на конкурса се превърна в истински силен фактор в над половин вековната история на приятелство и взаимно опознаване между народите на двете държави, за което времето и събитията не са прегради. Днес участниците в първото издание на конкурса са поели по своя жизнен път във висшето образование или в желаната професия, но със сигурност пазят в сърцето си спомен от докосването до прекрасната Куба, а работата им по темата на конкурса е допринесла за възпитаването им в най-висшите човешки добродетели и ценности на приятелството, солидарността и взаимопомощта, справедливостта, честността и добротата, умението да се оценяват красотата, и свободата, и борбената решимост те да се отстояват – което всъщност са и най-важни житейски уроци.
За  втори път участвам в церемонията по награждаване на победителите в конкурса и съм изключително развълнуван – сподели Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. – Всяка година чувствам все по-голямо удовлетворение от творбите на българските деца. Те са впечатляващи, чувстваме се горди и сме щастливи от проявения интерес, показаните знания, от приятелството и обичта, които изразяват децата, огромната част от които не са посещавали нашата родина. Сигурен съм, че това е първата стъпка към взаимното ни опознаване, надявам се децата и учениците да станат членове на Асоциацията за приятелство с Куба, на която благодаря за оказаното ни съдействие, както и да продължат да работят за красивото приятелство, което сме имали през годините, и им пожелавам да посетят нашата страна.“ Той каза, че конкурсът е познат и високо ценен от институциите в Куба, както и Кубинският институт за приятелство с народите. Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе връчи първите награди във всички раздели на конкурса, пое обещания за бъдещи срещи, и на свой ред получи специално обръщение от децата от ОУ „Васил Левски“ в с. Караджово, област Пловдив, с които заедно откриха учебната 2015-2016 г. Участниците от Караджово поздравиха и всички присъстващи с танцово изпълнение.
Специален поздрав от името на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, към участниците и гостите на тържествената церемония поднесе Иван Кънчев, който връчи и наградите на учителите за научно ръководство в конкурса. Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе изказа сърдечна благодарност към г-жа Такева за изключително доброто сътрудничество и поздрави наградените учители.
Бяха предадени от името на Станка Шопова специални поздрави до участниците и съорганизаторите на конкурса, както и благодарност за неговата устойчивост през годините. Поздравления изказаха и всички почетни гости, които връчиха наградите в различните възрастови групи.
Златан Чиев от VІІ”а” клас бе награден в раздел :”Реферати” . Той спечели първо място в Конкурса, за което бе награден с едноседмичен престой в Столицата на щастливото детство – Санаторно -оздравителен комплекс „Камчия“заедно със своя научен ръководител Диана Чиева-учител по история и цивилизация в ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” град Кърджали. Наградите се предоставят от Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател г-жа Станка Шопова.
Честито!