Кирилометодиевци отбелязаха Деня на дарителя и на банкера

„Народното образование и разпространението на светлината
са единственото средство за благото и величието на България“
                                                                                               Димитър Хадживасилев
             dsc_1303В Деня на банкера и дарителя  ученици от ІІІ „б”  и  ІV „а” клас в най- голямото основно училище “Св. Св. Кирил и Методий“  град Кърджали, които изучават в свободно избираема подготовка    „Предприемачество” и   „Религия” и  обединиха усилия и проведоха открит урок. Под ръководството на своите учители – Павлина Митрева, Красимира Райковска, Хараламбий Кузманов, Снежана Михайлова и Галя Величкова децата се превъплътиха чудесно в ролите на възрастни.
              Учениците, научиха за Нанчо Попович – общественик и дарител, човекът,dsc_1237 благодарение на когото 6 декември се отбелязва като Ден на дарителя в България. Учителките Митрева и Райковска разказаха  чрез презентация   за дарителството у нас, което има далечни традициdsc_1258и, датиращи  от времето на Възраждането. Българинът Димитър Хадживасилев прави дарение от 240 хиляди лева на град Свищов, с цел да се създаде „реално училище или класическа гимназия”. Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ функционира и днес, а бивши възпитаници наdsc_1328 гимназията възстановяват фондацията на името на дарителя през 1992 г., като тя продължава да стопанисва и подпомага училището. Сградата е напълно реставрирана и е обявена за паметник на културата.
       Нанчо Попович  български общественик,  дарител  от Шумен  е дарил средства за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната.  dsc_1330Една година преди смъртта си Нанчо Попович написва завещание. Едно от желанията му е неговите кости да бъдат върнати и погребани в Шумен. Завещанието било съставено от седем точки като в шеста волята му се изразявала в това да остави 20 000 наполеона за град Шумен. Тези средства трябвало да бъдат вложени за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. Същото да носи име „Нанчово“. Останалите средства се дават на влог в банка. Лихвата от него да се ползва за поддръжка на училището.
      Костите на Нанчо Попович били пренесени до Шумен на 15 септември 1895 година от специална делегация. dsc_1336Посрещането им се превърнало в истинско народно тържество от жителите на града. На площада пред новопостроеното училище бил издигнат изработен в Париж бюст-паметник на мраморен пиедестал. Като всяко обществено явление дарителството се е обуславяло от историческите обстоятелства на своето време, но като явление  е уникално, с универсални черти и същност.
      А има ли днес дарители?, Кои са те?, За какво даряват днес хората? – на тези въпроси отговаряха ученици, учители и гости.
       Учениците, които изучват Религия разказаха интересни легенди за Св. Николай Чудотворец.
dsc_1370Никулден се отбелязва всяка година на 6 декември. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден задължително се яде риба.
Още в детството си Св.Николай е бил пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрекъснато се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети, Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.
Друго предание разказва, че Свети Николай спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран. Популярни саdsc_1372 и други добродетелни дела на светеца. Например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство. Малките предприемачи запознаха своите съученици и гости с функцията  на банкомата  като устройство  и професията на банкера. Децата обясниха  какво е кредит, влог и банкова тайна и как се работи с банкомата.  Учениците от III „б“ клас  и IV “а“ клас бяха подготвили изложба от рисунки на банкова тематика – изобразяващи различни банки, пари, касички и др. след като са посетили различни банкови институции.dsc_1382 Учениците, разискваха по темата за управление на семейния бюджет, за какви Коледни и Новогодишни подаръци ще им стигнат спестените средства!? Беше представена изложба   от коледни сувенири,  подготвени за благотворителния базар, изработени по време на  коледната работилница в часовете по СИП Предприемачество „ Млади предприемачи”- България. Родителите на III „б“ клас и IV „а“ клас  активно съдействаха  в  подготовката и реализацията на  открития урок. dsc_1394Директорът на училището Лиляна Янкова връчи на гостите сертификати за принос към общността, а на учениците сертификати като млади предприемачи. Насоките дадени в новия закон намират отражение в съчетанието  на знание и практическо приложение, характерно за по-нататъшното  обучение и възпитание  на учениците .
           Събитието уважиха Председателят на Обществения съвет – Николина Арабаджиева, Представител на Училищното настоятелство – Петър Тонев, Нели Попова – старши експерт от  Община Кърджали, Елена  Димитрова – представител на РУО Кърджали, Светла Стоянова – представител на Пневматика-Серта АД, родители на третокласниците и четвъртокласниците, учители и ученици.