България отбелязва 109 години независимост

На 22 септември честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България. Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998г., но се чества от 22 септември 1990г. по инициатива на конфедерацията „Българска офицерска легия „Г. С. Раковски“ и асоциация „България“. На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата „цар на българите“. В издадения от него манифест се казва: „Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят“. Независима България е призната от Великите сили през пролетта на 1909 г. Годишнината се отбелязва с различни тържествени прояви в цялата страна.
       По традиция този празник бе отбелязан и в най-голямото основно училище в област Кърджали – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Изпълнени с патриотични чувства, развълнувани от настоящия празник, учениците проведоха дискусии и проучвания за значението на това велико дело. Припомнено бе значението на този факт за поробеното българско население. В часовете по история, литература и час на класа, те изработиха постери, табла и презентации.
       И до днес звучат актуално думите на княз Фердинанд, от манифеста за провъзгласяване независимостта на България, произнесени във Велико Търново преди 109 години:
„Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!“