„Ден на розовата фланелка“ в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

IMG_20160224_101346Децата от най-голямото основно училище в града ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха Световния ден на борбата с тормоза в училище. Те казаха „НЕ!“ на агресията и тормоза, като заявиха позицията си, построявайки се в двора на училището. Преди това те си припомниха за историята на инициативата и смисъла на розовата фланелка, коментираха какво представлява кибертормозът и как трябва да се реагира, ако станат жертва на тормоз.
Световният ден на борбата с тормоза в училище се отбелязва от 2008 г. в последната сряда на февруари. Познат е още като Денят на розовата фланелка. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище. Идеята възниква година преди това в Канада като протест срещу инцидент, организиран от двама ученици в подкрепа на тормозения техен приятел. За първи път България се включва в инициативата през 2012 г. IMG_20160224_101935
Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това… Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца според официалната статистика се разминава драстично с реалния им брой.
Поради страх или друга причина повечето деца, жертви на училищен тормоз, не споделят с родителите или учителите си това.
Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите. А интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов. Кибертормозът е тормоз, извършван чрез средствата на технологиите за електронна комуникация – Интернет и мобилни телефони. Разработени са различни програми за справяне с насилието между децата. Много от тях са предназначени за работа в училищна среда. Успехът на която и да е програма срещу насилието между деца е немислим без подкрепата и помощта на родителите.