НЕ НА ТОРМОЗА НАД ДЕЦА

   „ТОРМОЗЪТ СПИРА ДОТУК!”

img_20161019_102300Под това мото всяка година в последната сряда на месец октомври в десетки страни се организира „Не на тормоза над деца“. Той е познат също и като „Ден на оранжевата фланелка“. На този ден обединени за доброта, приемане и включване в инициативата – участниците в проявите носят оранжево, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза. Децата и учениците в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали изработиха оранжеви панделки с надпис „Не на тормоза над деца“ в знак на съпричастност. Те закичиха не само своите съученици, но и всички учители, родители и посетители в училище.
Този ден се отбелязва в САЩ от 2011г. и е ключово събитие от Месеца на превенция на тормоза – м. октомври, който се чества от 2006 г., първо като Седмица, а от 2010 г. като месец срещу тормоза. img_3585
Всички деца имат право на защита срещу насилие, експлоатация и тормоз независимо от техния социално – икономически статус, възраст, религиозна принадлежност или културни традиции – сподели Лиляна Янкова директора на училището .
Все повече деца, не само тинейджъри, а и от началните класове, тръгват на училище с тревога, но не заради някой ненаучен урок или предстоящо изпитване.Те се притесняват, че днес отново ще трябва да се справят с подигравки и обиди. Агресията между децата в и извън класната стая не е нещо нормално между подрастващите и неможе да бъде подминавана, затова те имат нужда от помощта на възрастните.
Незаменима е ролята на родителите, които img_3587могат да повлияят най-много чрез примера, който дават. Взаимоотношенията помежду им и начина, по който общуват с детето, изграждат в него представата за това как трябва да се отнасяме към другите хора.
Насилието, експлоатация и тормозът възникват в дома, семейството, училището, системите за социална грижа или правораздаване, както и на работното място или в рамките на самата общност – а не на последно място и в условията на природно бедствие или въоръжен конфликт.img_3588
Тази тематика бе застъпена и разгледана на поредица срещи между родители и учители.
По инициатива на педагогическия съветник – Елена Младенова се проведе и анкетно проучване, чрез което учениците се замислиха над въпросите:
1. Не харесваш гадните подмятания?
2. Не ти е забавно да тормозиш съучениците си?
и смело отговориха:
1. Нека тези, които тормозят , да се замислят поне веднъж!
2. Нека всички, които са само наблюдатели, да спират тормоза!
3. Нека кажем заедно: „ НЕ на тормоза в училище и НЕ само за ден!”
С това ще заявим нашата позиция – ТОРМОЗЪТ СПИРА ДО ТУК!

Всяко едно дете трябва да бъде защитено в максимална степен и да му бъде дадена възможност да разгърне своя пълен потенциал.