Кирило – Методиевци национални първенци в Етрополе

20161017_100356Едва ударил първият училищен звънец младите и неуморни любители на българските планини от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” поеха да покоряват туристическите върхове. Те обаче са изключение от правилото туризмът да бъде само на любителско ниво, защото техният стремеж е във всичко да бъдатsam_1742 грамотни и професионално подготвени. Именно поради тази причина децата са избрали училището, което е сред единиците в страната, в които все още се развива туризма, при това и ръководен от професионалисти с любов и опит. Туристическия отряд „Малката Ахрида” е една от многото радости в най-голямото основно училище в sam_1748областта както за самите ученици, така и за родителите и учителите.
Рано на 14.10.206 г. всички отпътуваха с голямо вълнение към Етрополския балкан, за да участват в sam_1838Петия национален туристически събор „ЗЛАТНА ЕСЕН – 2016” ЕТРОПОЛЕ. Там благородно съизмериха сили с 12 туристически отряда, от различни краища на България, с амбиция да покажат на „Що е то Кирилометодиевската школа?”. След дългия път до Етрополе, малките туристи на един дъх изминаха пеш 5 километра до Туристически комплеск „Кокалското”. В рамките на три дни там ученици и учители от цялата страна споделиха любовта си от природата и своите професионални умения как да се справят с живота извън питомната среда на града и селото.
sam_1861Също така показаха комплексни умения, свързани с лагерния туризъм. Състезанията между учениците бяха разделени на няколко етапа – комплексна туристическа щафета, теглене на въже, построяване на палатка, колокрос и майсторско колоездене. Във всички тези дисциплини учениците се представиха на изключително добро ниво. Те заехаsam_1809 челни първо и второ места. Нашите деца от „Малката Ахрида” станаха безспорен победител във всички дисциплини. Така те завоюваха Златната купа. Това беше най-голямото признание за усилията на ръководителите Иван Стоилов и Маргарита Русева.
Така общата любов към природата у всички беше дообогатена и с много нови и полезни знания.
Ръководителите, малките природолюбители и родителите изказват своята благодарност, sam_1769като връчиха тържествено Златната купа на Директора на най-голямото Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Лиляна Тодорова – Янкова.
От своя страна Директора, съвместно с Обществения съвет поздрави учениците за постигнатия успех и обеща да награди първенците с нова туристическа екипировка,
Всички останаха доволни, здрави и пълни с нови преживявания и впечатления.