„Отче наш” в час за прошката

IMG_2178

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали повече от 10 години децата имат възможност да изучават  Религия в начален етап. Добрата училищна практика между училищно ръководство и родители предоставя възможност  учебният предмет да се изучава в раздел свободно избираема подготовка от учебния план. Учител  е  Хараламбий  Кузманов, дългогодишен учител по български език и литература, с бакалавърска степен по теология. Семействата на учениците   избират дали детето им да бъде възпитавано в добродетели, преподавани в часовете по религия, а децата с удоволствие участват в тях.

На 15.03.2016г. Павлина Митрева- старши начален учител от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“,град Кърджали взе участие в конфериране на открити уроци в I–IV клас на тема: “Нравствените послания чрез обучението по предмета „Религия“, фактор за формиране на религиозни и общочовешки добродетели у подрастващите“. След срещата тя сподели:
Не можем да разчитаме на държавата, трябва да разчитаме на Бога и на себе си и да работим спас1ените да са повече, каза митрополит Николай на открит урок в СОУ „Константин-Кирил Философ”, гр. Пловдив.
Каква е разликата между извинението и прошката, защо трябва да прощаваме и как да се държим с приятелите и близките си. Какъв е смисълът на тези понятия се опитаха да разберат първокласници в СОУ „Константин-Кирил Философ“ на открит урок по религия. Нравствените послания на обучението по религия в начален курс бе темата на отворената практика. Как да осъзнават грешките си и да разберат, че този, който прощава, обича първолаците научиха чрез историята на Лили, която получава цвете като подарък от баба си и обещава да го пази. В игри и закачки с домашния любимец Рекс обаче тя чупи саксията, но пред майка си прехвърля вината на кучето. След като цял ден и цяла нощ се измъчва от терзания, детето признава, а майката прощава.
Искайки или давайки прошка, трябва да го направим искрено, от душа и сърце, тогава Бог също ще ни прости, обясни пред децата преподавателят Десислава Кръстева. Тя използва мултимедия, за да онагледи урока, а хлапетата сричаха четиристишия за прошката.
В началото на часа те казаха безпогрешно „Отче наш“ пред гостите, сред които бе и пловдивският митрополит Николай. Той също се присъедини към общата молитва, но преди това изрази съжаление, че въпреки подписките и петициите на църквата, религията не влиза като задължителен предмет в новия закон.
След като научиха какво е прошка, първолаците изпяха „Молитва“ по стихове на Иван Вазов.
3„Българската държава многократно заявява, че няма да въведе задължително обучение по православно вероучение. Не разбрахме обаче аргументите и защо не желае да се ангажира с нещо, което й се привижда като религиозна дейност, независимо, че почти всички държави членки на ЕС са се ангажирали”, коментира митрополит Николай. Той се обърна към учителите като към мисионери, призовани да водят децата по пътя на спасителната православна вяра и добродетел, да положат основите на разбиранията за морал. Владиката определи като подвиг да възпитаваш морал в неморален свят, да се бориш за духовната просвета на „всяка неукрепнала детска душа и да застанеш с тялото си пред заливащите ни отвсякъде пошлост, негативизъм, индивидуализъм и отчуждение”, да спасяваш тези, които искат и могат да бъдат спасени.
„Народът казва: „Насила не можеш да дадеш”. Ясно е, не можем да разчитаме на държавата, но можем да разчитаме на Бога и на себе си. Това означава да сме свободни. 2Родителите, които свободно избират да насочат децата си към православното вероучение, са измежду най-добрите граждани на тази страна. Вярата на тези родители е огромна отговорност за нас и трябва да им върнем децата по-човечни. Казано е: „Малцина ще бъдат спасени”. Ние работим за спасението, нашата мисия е спасените да са повече. Всичко е въпрос на свободен избор. Исус очаква да го изберем със сърцата си”, каза още владиката
„Часовете носят на децата огромно удоволствие. Накрая на занятието, когато ги попиташ как се чувстват, те казват: Това е часът, който ни носи спокойствие и задоволство. За тези думи си струва нашият труд”, сподели директорът на СОУ „Константин-Кирил Философ” Елена Костадинова.
Четвъртокласниците пък бяха главни действащи лица в урок на тема „Твоята обич ми е нужна” и тълкуваха понятия като любов, разбирателство, покаяние. За любовта като най-велика християнска добродетел, която стои над всичко, защото сам Исус учи на любов, говори главен учител Красимира Брайкова.