Седми Национален детски конкурс за рецитатори на руски език „Родом из детства“

IMG_3234Традиция стана учениците, изучаващи руски език от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ да участват в конкурсите за рецитатори на руски език. Това е едно от малкото училища в област Кърджали, в чиито програми по чуждоезиково обучение е застъпен руски език още от предучилищна възраст. Тази година конкурсът е посветен на 110-та годишнина от раждането на руските поети Агния Барто и Муса Джалил. Провежда се под патронажа на Министерството на образованието и науката, Руския културно-информационен център и Руския камерен театър. Участват ученици в три възрастови групи: 7-11 години, които рецитират стихове от творчеството на детската поетеса Агния Барто, и 12-16-годишни и 16-18 -годишни, които рецитират стихове на татарския руски поет Муса ДжIMG_3191алил. На училищния кръг се определят участниците, които ще се представят на Националния в София.
В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на 12 март се проведе училищният кръг на конкурса „Родом из детства“. Под формата на открит урок и в присъствието на родители и гости учениците научиха за живота и творчеството на двамата големи руски поети, чуха интересни факти от техните биографии. А после…. После с много любов, артистичност и внимание към правилния руски език 18 момичета и момчета от втори до шести клас, ученици на учителката по руски език Лидия Бояджиева, представиха пред жюри стихотворенията, които бяха научили. Жюрито в състав: доц. Дора Щерева, преподавател във филиала на Пловдивския университет, г-жа Лиляна Янкова, директор на училището и г-жа Иванка Иванова, дългогодишен учител по руски език, бяха много затруднени да изберат най-добрите сред емоционалните изпълнения на децата, които ще представят училището на Националния конкурс.
IMG_3229Докато жюрито заседаваше, участници и учители се почерпиха с традиционния руски чай. Този ритуал се прави всяка година на сбирките на клуба „Улыбка“, за да имат децата възможност още веднъж да се докоснат до руския дух и култура.
Всички малки рецитатори получиха грамоти за участие и книжки на руски език, връчени им от директора на училището г-жа Лиляна Янкова. IMG_3209В поздравителното си слово тя пожела на децата да продължават все така с любов да изучават руския език, защото знанието им носи много радост. Г-жа Бояджиева благодари на своите възпитаници и изказа огромна благодарност за неоценимата помощ на екипа русисти в училището- г-жа Нина Делчева и г-жа Тинка Хорсикян, както и за ценната подкрепа на директора на училището г-жа Янкова, без която децата нямаше да имат възможност да изявяват своите таланти.
Успех в София на Националния конкурс на петте класирани ученици: Мелда Расим, Йордан Дичев, Севил Шевкед, Сенай Сюлейман, от IV a клас и Стефан Василев от V a клас.