Престижна награда от XVII Областен математически турнир „Перперикон“

Ученичката от IV „а“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали  Ивон Паскова с учител Николина Делчева, спечели трето място в едно от най-авторитетните  и оспорвани математически състезания в страната. Достойно се представи и ученичката от VІ „а“ клас Нихал Ахмед с учител Венера Сарлова, която зае четвърто място.

Турнирът се проведе на 25 ноември 2017 година. Той е организиран от секцията на математиците в Кърджали и се провежда традиционно под  патронажа на областния управител. Над 900 ученици от 3-ти до 12-ти клас се включиха тази година в турнира. Освен от област Кърджали се явиха участници от Хасково, Смолян, Стара Загора, Пловдив, София и др. Бяха дошли млади математици дори от Свищов. Състезанието е индивидуално и темата за всеки клас се състои от тест с шест въпроса с избираем отговор и една задача. Конкурсните задачи са изготвени от екип, под ръководството на проф. Сава Гроздев – зам.-ректор на Висшият университет по застраховане и финанси – София, които бе и председател на журито.

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали  традиционно участват в областния математически турнир. От начален етап участваха 34 ученици, а от прогимназиален – 21 ученици. Ивон Паскова извоюва своята награда в надпревара с още 93 четвъртокласници от цялата страна. Медалът и грамотата й бяха връчени от Началника на Регионалното управление на образованието – Кърджали Гроздан Колев. Ивон и Нихал бяха поздравени и от директора на училището – Лиляна Янкова, която похвали и учителите по математика – Николина Делчева и Венера Сарлова, за отличните постиженията на техните ученици.

Малката математичка Ивон, с желание се включва в състезанията по математика. Досега  е печелила призови места на Коледно математическо състезание, на математическите състезания, организирани от СБНУ и от секцията на математиците в гр. Кърджали. Четвъртокласничката споделя, че решаването на логически задачи е нейно хоби и тя го прави с голямо удоволствие.