КИРИЛОМЕТОДИЕВЦИ С ОТКРИТ УРОК ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

На 23.11.2017 година в актовата зала на Областния съвет на БЧК – Кърджали се проведе открит урок по първа помощ с участието на 25-ма ученици от 5, 6 и 7 клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Темата „Травми“ бе представена от членовете на БМЧК- Кърджали – Боряна Костова и Мелиса Дурмуш. Открития урок се реализира в рамките на проект „Твоят час“.

В него учениците от Клуб „Гражданска защита“ с ръководител Елена Младенова се запознаха с видовете кръвотечения – артериално, венозно и капилярно; навяхвания, които представляват моментно разместване или усукване, при което се получава разтягане на сухожилните връзки на ставата и много често подкожни кръвоизливи; изкълчвания – получаващи се при силен удар, рязко движение, скачане или падане;

счупвания – в зависимост от това дали лигавицата е нарушена се делят на закрити и открити; изгаряния – получават се при контакт с горещи течности и пари, огън, нажежени предмети, електричен ток, киселини, топлиннолъчение и радиоактивно облъчване.
Учениците от Клуб „Гражданска защита“

по проект „Твоят час“ научиха и за четирите степени на изгаряне, както и правенето на превръзки при счупване, изкълчване, изгаряне и при кръвотечения.
Откритият урок остави в съзнанието на децата правилното оказване на първа помощ, като важен момент е да знаят някои основни правила, които да помогнат на пострадалия до пристигането на медицинският екип.