Проведени дейности през Националната седмица на четенето

  По време на Националната седмица на четенето (11-15 декември 2017г.), организирана от  Министерството на образованието и науката, в изпълнение на Националния план за действие през 2017-2018 г., приет с решение№541 от 26 септември 2017г. на Министерския съвет на Република България, за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали се проведоха следните инициативи:
Първи ден – понеделник, 11 декември 2017 г.:
  1. Официално откриване и информиране за целите на инициативата, и програмата за Националната седмица на четенето. Проведе се анкета във всички класове – „Чета, защото…”
  2. Учениците от първи клас посетиха училищната библиотека и се запознаха с любими детски книги.
  3. Приказки за вълшебства и чудеса” – „Любими приказни герои гостуват на най-малките” Децата от начален етап пресъздадоха сценки с любими приказни герои, облечени в подходящи костюми и маски. Децата от подготвителната група изиграха куклена пиеса.
  4. Прогимназиален етап представиха пред своите съученици „Моят любим автор и моята любима книга”.
Втори ден – вторник, 12 декември 2017 г.:
  1. „С баба приказки разказвам В подготвителната група поканените баби разказаха любими книжки от детството си.
  2. Проведоха се състезания по класове за „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и състезание по правопис – „Аз съм грамотен-пиша четливо, красиво и правилно”.
  3. Учениците от начален етап подредиха изложба от тетрадки с най-красиво и правилно записан текст и текст под диктовка.
  4. „Книгите, които ни събират и разделят“ – любими цитати от литературни произведения на наши и чужди автори – подредиха в постери учениците от прогимназиален етап и учителите им по български език и литература.
Трети ден – сряда, 13 декември 2017 г.:
  1. Инициатива за подаряване на детски и юношески книги „Ден на книгата” – „Подарявам моята любима книжка на по-малък ученик, но с условие: – да я чете, обича и пази, както направих аз”
  2. „Езикът, който ни събира и разделя” Петокласниците представиха богатството на българския език и добра четивна техника пред първокласници.
  3. 3. Организираха се информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, в езиковото им развитие.
  4. Децата от подготвителна група участваха в инициативата „Мама чете! Аз рисувам”.
Четвърти ден – четвъртък, 14 декември 2017 г.:
  1. „Маратон на четенето“ – четене на приказки или разкази от публични личности. Сред публичните личности поканени бяха Георги Кулов – известен кърджалийски журналист и писател и Димитър Ганев – главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Кърджали. В прогимназиален етап г-н Кулов представи новата си книга „Мостът“, с която отправи послание за толерантно съжителство. Г-н Ганев заедно с учениците от начален етап и техните учители четоха любими детски приказки.
  1. Маратон на четенето – „Да покажем колко сме добри”– учениците от прогимназиален етап  четоха приказки на учениците от начален етап.
  2. „Междучасие с книга в ръка” И в междучасията учениците бяха с книга в ръка.
Пети ден – петък, 15 декември 2017 г.:
  1. В последния ден от Националната седмица на четенето учениците размениха помежду си интересни любими книги под мотото: „Чети я, пази я и ми я върни такава, каквато си я получил!”
  2. На най-активните и представилите се отлично ученици бяха присъдени награди.
  3. Закриване на Националната седмица и представяне на резултатите от реализираните дейности.